Sam jeden niejaki Szwagropol puszcza do Zakopanego z Krakowa 25 autobusów na dobę. Takich po 50 czy nawet 60 miejsc. A inni przewoźnicy? I jakoś żyje i nie umiera od tego. Czas rozkładowy to trochę powyżej 2 godzin, cena biletu 20 zł. Są jakieś busy za 15 zł. Można trafić. A dlaczego o tym piszę? Otóż Przewozy Regionalne dowożą do Zakopanego za 14 złotych w czasie powyżej trzech godzin: 3:14, 3:19, 3:22. Dziwiłem się niejednokrotnie, czemu ktoś tym jeździ skoro ma autobus jadący 2 godziny, ale te 3 godziny to jeszcze do zniesienia jest. Jak ktoś jedzie w kilka osób to ma spore oszczędności, szczególnie uczniowie i studenci. Ci to około 7 zł płacą. Sam na dłuższy pobyt bym jechał pociągiem. Wygoda większa, pomijając że ja lubię jeździć pociągami. Jest tu jednak poważne ALE...
Podobne "rozważania" mam w przypadku linii Kraków-Katowice. Połączeń autobusowych bez liku a pociągów jak na lekarstwo. I nie tylko teraz, gdy jest remont. Ten stan trwa znacznie dłużej i jest dla mnie kompletnie niezrozumiały. Dopóki nie nachodzi myśl, że to nie jest przypadek.
Podobne "rozważania" mam w przypadku linii Kraków-Katowice. Połączeń autobusowych bez liku a pociągów jak na lekarstwo. I nie tylko teraz, gdy jest remont. Ten stan trwa znacznie dłużej i jest dla mnie kompletnie niezrozumiały. Dopóki nie nachodzi myśl, że to nie jest przypadek.
Zauważcie, że pociągi PKP Intercity wcale nie są specjalnie szybsze, a za to znacznie droższe. Najszybszy ekspres jedzie 2:48 i bilet kosztuje 51 złotych. Porażka. Nawet EZT Dart nie pędzi jakoś specjalnie szybko. Sam EN 71, czy tez jego rozwojowa wersja ED 72 jadąc jako przyśpieszony i stając w Skawinie, Kalwarii, Suchej Beskidzkiej, Chabówce, Nowym Targu i Poroninie wykręci czas w granicach 2:30. I to już jest coś. Ale nie - za pińćset lat puszczą linię przez Piekiełko. Za ile kasiory? Piekiełko ma być w związku z czym zamknięta jest poczekalnia w Nowym Targu. Jak jakiś naiwny wpadnie na pomysł, aby jechać koleją to se zmarznie na peronie. I tak powinno być.
Południowa małopolska to idealny teren ekspansji motoraków, które mogłyby śmiało konkurować z busami na wielu trasach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum