Z reguły na wszystkie miejskie pociągi Sbahn kupon SBB ( czasem BLS i SP ) jest ważny.ZAWSZE jednak przed jazdą s-bahną w miastach pytam pokazując bilet czy mogę odbyć podróż ( wielu zarządców infrastr. i wielu przewożników ). ZAWSZE też do tej pory - przez wiele lat - któryś kupon był ważny. Na Voralpen-Express należy posiadać kupon SP - przewoźnik SOB- tylko dla pracownika .
Planuje wycieczkę objazdowa na trasie Bazylea - Lyon - Chambery - Turyn - Mediolan - Bazylea. I teraz mam pytania :
1) Czy na poc. TGV 6842 Bazylea(7:29) - Lyon(10:56) - Marsylia SC obowiązuje bilet FIP ? Czy pociąg jest zaliczony do TGV Lyria ( nie obowiązują kupony FIP a jedynie 50%)
2) Na pociagi TGV w relacji Francja - Włochy ( np. TGV A. Dumas) obowiązują kupony FIP ?
3) Troche komplikuje się sytuacja bo TGV Dumas przyjeżdża na stację M. P. Garibaldi. I muszę "teleportować się" do M. Centrale. Jakieś rady.
Planuje wycieczkę objazdowa na trasie Bazylea - Lyon - Chambery - Turyn - Mediolan - Bazylea. I teraz mam pytania :
1) Czy na poc. TGV 6842 Bazylea(7:29) - Lyon(10:56) - Marsylia SC obowiązuje bilet FIP ? Czy pociąg jest zaliczony do TGV Lyria ( nie obowiązują kupony FIP a jedynie 50%)
Rozkład SNCF podaje, że to jest zwykłe TGV więc wymagana byłaby tylko miejscówka.
Cytat:
2) Na pociagi TGV w relacji Francja - Włochy ( np. TGV A. Dumas) obowiązują kupony FIP ?
Na te pociągi są jedynie dostępne bilety zniżkowe dla FIPowców ale ich cena jest mało atrakcyjna - 55 Euro. Bilety promocyjne na te pociągi można kupić online już za około 30 Euro.
Cytat:
3) Troche komplikuje się sytuacja bo TGV Dumas przyjeżdża na stację M. P. Garibaldi. I muszę "teleportować się" do M. Centrale. Jakieś rady.
Pomiędzy tymi dworcami kursuje linia metra M2 (zielona) - są one oddalone od siebie o dwie stacje. Bilety kupić można bez problemu w automatach. Uwaga tylko na dworcu Centrale - to jest naprawdę duży obiekt.
Pewnie że się opłaca, bilety w Szwajcarii bardzo drogie.
Dopłat w Szwajcarii praktycznie nie ma. Na BLS nie ma żadnych
A co zobaczyć to już kwestia tego co Cię interesuje - tu samo BLS podpowiada co jest w ich zasięgu ciekawego - link
Pamiętaj że w Szwajcarii na FIPie możesz podróżować też autobusami, promami a nieraz nawet kolejkami linowymi. Często jak sami Szwajcarzy nie są pewni czy jest free na FIP czy może jest jakaś zniżka traktują Cie jak posiadacza Swiss Pass. No ale pełne możliwości ma tylko pracownik który na kupon na szwajcarskich prywaciarzy
No właśnie mnie przysługuje zniżka na BLS i Kolej Szwajcarską, a żonie tylko na BLS, więc bardziej interesuje mnie BLS.
A jeśli na https://fahrplan.bls.ch wyszukuje mi trasę Zurich - Vaduz (Lichtenstein) to mimo wszystko będę musiał zapłacić za całość trasy czy jedynie na jakiś odcinek?
Na jakich trasach Ty podróżowałeś? Jeśli masz jakieś wskazówki, czym jeździć z Zurychu tak, żeby najmniej dopłacać to będę wdzięczny
Ja jeździłem bez rodziny więc nie zwracałem uwagi na to gdzie BLS gdzie inne.
Z Zurychu do Vaduz nie jeździ BLS. Operatorem chyba wszystkich pociągów w tym kierunku jest SBB.
Bilet wyniesie około 20-25 CHF
Nie sugeruj się wyszukiwarką BLS - ona pokaże Ci pociągi wszystkich przewoźników. Co gorsza, nowa wersja wyszukiwarki SBB też znacząco utrudnia identyfikacje przewoźników.
nie dojedziesz. tylko bern - luzern regio expresem przez langnau (ładna trasa ale dość kręta - szybciej jedzie się dłuższą trasą przez zofingen - zwróć na to uwagę jak będziesz szukał połączeń)
Najszybciej z Wiednia do Zurychu (bezpośrednie nocne lub dzienne), a następnie do Lozanny i dalej do Montreux. Chyba że masz czas i ochotę to polecam wąskotorówkami (kilka wariantów podróży).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum