Ja tydzień temu w IR W-wa - Kraków miałem taką akcję, że konduktor przyczepił się do ludzi w jedynce, że nie mają biletów na tę klasę chociaż jest dla niej taryfa. Ale zaraz się podniosły chórem głosy, że na rozkładzie pisało tylko o 2 kl, że kasjerki potwierdzają, że nie ma jedynki etc. Ostatecznie konduktor odpuścił, ale na odchodne coś tam warknął, że jak ktoś inny te bilety będzie sprawdzał, to żeby do niego nie mieć pretensji jak będą kary. I tak nie miał racji
ktos tutaj powiedzial ze we wszystkich skladach Gliwice-Bytom i w niektorych Gliwice-Katowice jest 1 klasa - czy ich godziny odjazdow sa stale, jesli tak to jakie? poza tym, teraz widzialem jakis sklad osobowy niedaleko Wisly Uzdrowisko, tez z czescia dla 1 klasy, nie wiecie jaka to relacja?
ktos wyzej tez mowil ze ma byc 1 klasa w pociagach PR - macie wiecej informacji na ten temat? chodzi tylko o IR czy tez osobowe?
A ja jechałem wczoraj Regio relacji Kielce-Katowice i była jednostka EN57 ale numeru nie pamiętam (podobna do tej co wyżej na zdjęciu) z 1 klasą. W 1 klasie można było jechać na biletach 2 klasy, konduktor nic a nic nie mówił po prostu przeszedł i sprawdził bilety. Fotele są OK, ale trochę "daleko" od okna i jakość dziwnie, ale o wiele wygodniej niż w normalnym EN57. Zrobiłem parę zdjęć:
page3.jpg
Plik ściągnięto 80 raz(y) 114.81 KB
page.jpg
Plik ściągnięto 59 raz(y) 80.55 KB
_________________ fb: podróże koleją. Zdjęcia, ciekawostki z podróży
mkfilmykolejowe, w pociągach osobowych uruchamianych przez spółkę PR nie ma wagonów pierwszej klasy. Nawet gdyby w pociągu jechał takowy wagon to konduktor i tak biletu na 1 klasę nie będzie mógł sprzedać, gdyż w komputerze widnieje, że pociąg ma wagony tylko 2 klasy.
Moim zdaniem dobrze, że PR posiadają takie składy i przy modernizacjach nie pozbywają się tych przedziałów, ale lepiej gdyby istniała możliwość wytrasowania ich do danych relacji dalekobieżnych REGIO i iR
. Niestety to niewykonalne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum