IC zachęcając do skorzystania ze swoich usług chwali się że są gniazdka w przedziałach/wagonach.
Ale czy ktoś słyszał żeby obiecywali że w tych gniazdach będzie prąd?
Z laptopem do pociągu? Prąd tylko w WC, ale i tak nie działa.
Chcesz podczas podróży pociągiem popracować na laptopie? To lepiej zawczasu naładuj baterię, bo później nie będziesz miał szansy. - Znalazłem tylko jeden kontakt. W toalecie. I był nieczynny - opisuje swoje poszukiwania jeden z czytelników, a Intercity tłumaczy, że pracuje nad zamontowaniem "indywidualnego zasilania"
To miała być długa podróż. - Według rozkładu dziewięć i pół godziny z Lublina do Gdańska - opowiada jeden z naszych czytelników. W środę wyjechał o godzinie 8.35. pociągiem TLK (Twoje Linie Kolejowe należące do PKP Intercity).
- Nie chciałem marnować czasu i uznałem, że wykorzystam te godziny, żeby popracować na laptopie. Miałem jakieś dziwne przekonanie, że z podłączeniem komputera do gniazdka nie powinno być problemu - dodaje.
Standardowa bateria w laptopie wytrzymuje około dwóch godzin pracy. Im komputer starszy, tym wytrzymałość akumulatora się zmniejsza. - Zresztą energii nie starczy przecież na taką długą podróż - mówi nasz czytelnik.
Od razu rozpoczął poszukiwanie gniazdka elektrycznego. Obejrzał dokładnie cały przedział - i nic. Na korytarzu też go nie było: - Dałem już za wygraną, ale z ciekawości zajrzałem do toalety. I ku mojemu zdziwieniu okazało się, że gniazdko tam jest. Uznałem, że może PKP pomyślało o osobach z golarkami elektrycznymi, ale ta teoria szybko upadła. Gniazdko nie działało.
Beata Czemerajda, z biura prasowego PKP Intercity wyjaśnia, że na razie nie ma możliwości zapewnienia pasażerom pociągów TLK "indywidualnego zasilania podczas podróży."
- Gniazdka stały się standardem wagonów dopiero niedawno. Jak można się domyślać, w związku z rozwojem technologicznym i szeroką dostępnością urządzeń mobilnych. Większość wagonów kursujących w pociągach TLK wyprodukowana została w latach 70., 80. lub 90 zeszłego wieku, gdy nikt nie potrzebował takiego udogodnienia - tłumaczy Czemerajda i zaznacza, że modernizowane wagony zostają wyposażone w gniazdka. Tak samo jest w nowych składach. - Proces ten oczywiście uzależniony jest od posiadanych przez spółkę pieniędzy, ale możemy zapewnić, że podczas dużych inwestycji nie zapominamy o tym udogodnieniu - zapowiada.
Jak na razie obecności "indywidualnego zasilania" podróżni mogą być pewni w pociągach międzynarodowych EuroCity oraz pociągach krajowych Express InterCity.
Takiego problemu nie ma natomiast w zdobywającej szturmem rynek przewozów firmie PolskiBus.com. - We wszystkich pojazdach PolskiBus.com pasażerowie mają dostęp do gniazdek elektrycznych. Znajdują się one bezpośrednio pod siedzeniami. Czyli na jednego podróżnego przypada jedno gniazdko - mówi rzecznik firmy Piotr Pogonowski. - Zauważyliśmy, że wielu naszych klientów podczas podróży ładuje telefony komórkowe lub używa komputerów. Widoczne jest to zwłaszcza na długich, kilkugodzinnych trasach. Wyszliśmy z założenia, że jednym ze standardów XXI wieku jest umożliwienie podłączenia telefonu lub laptopa do prądu. Zwłaszcza w dobie, kiedy z każdej strony jesteśmy otoczeni przenośnymi urządzeniami - tłumaczy.
Z laptopem nie zjesz
Z "Regulaminu przewozu osób i zwierząt" spółki PKP Intercity. § 12 punkt 2. "W wagonie gastronomicznym zabrania się korzystania z laptopa lub innych urządzeń elektronicznych, takich jak notebook, czytniki książek elektronicznych."
Oznacza to, że jeśli w Warsie usiądziemy z komputerem, możemy nie zostać obsłużeni. Dlaczego? Jak niedawno tłumaczyła kolejowa spółka, chodzi o wygodę pasażerów. Pracując na komputerze przedłuża się czas posiłku i inni chętni nie mogą zająć miejsca. Ponadto może się zdarzyć, że kelner wyleje zupę lub kawę na sprzęt i pasażer mógłby od spółki domagać się odszkodowania.
Napisałem dłuższy tekst na ten temat, ale właściwie po co was zmuszać do czytania na pół strony, wystarczy jedno zdanie będące esencją całości:
Niedługo bez komputera nie będziecie mogli skorzystać nawet z WC w pociągu, bo po wyjściu z WC będziecie publikować na Fejsiku foto swojej kupki dla znajomych.
Dobrze, że wywalają z WARSU, bo WARS służy do jedzenia a nie przesiadywania z laptopkiem i zajmowania miejsca.
Polskibus jest poniżej kosztów, powinni ich zlikwidować za dumpingowe ceny. Wcześniej czy później ceny u nich będą jak w PKS, w nieskończoność nie będą dopłacać do interesu.
snajper, ja potrafię obyć się bez komputera. Z resztą nie mam laptopa. W większości przypadków jest to, tak jak piszesz, objaw uzależnienia, ale czy tylko? Niektórzy wszak z komputerem pracują.
Pracować można w przedziale, a WARS służy konsumpcji.
A tu Was zaskoczę. Ostatnio zdarzyło mi się jechać do stolicy i wracając korzystałem z pociągu relacji Warszawa-Łódź Kaliska-Wrocław Główny. Wieczorny pociąg TLK, wybaczcie ale nie pamiętam dokładnie numeru pociągu ani tym bardziej znaków szczególnych wagonów. Ale ku mojemu zdziwieniu w wagonach klasy drugiej (po sześć osób w przedziale) przy każdym siedzeniu było gniazdko. Patrzę na sąsiada, a ten wyciąga laptopa podpina się do gniazdka i udaje, że ma prąd. Sam próbuję szczęścia, wyciągam ładowarkę podłączam telefon i patrze, a tu ŁADUJĘ SIĘ. Czyli w przedziale było 6 gniazdek i wygląda na to, że wszystkie 6 działało.
W pociągach EC Polonia i Sobieski, często brak gniazdek nawet w 1 klasie, dlatego nie koniecznie jazda EC musi oznaczać lepszy komfort od TLK. Zmodernizowane wagony na TLK bywają lepiej przystosowane do dalekich podróży od niektórych EC.
Sam próbuję szczęścia, wyciągam ładowarkę podłączam telefon i patrze, a tu ŁADUJĘ SIĘ. Czyli w przedziale było 6 gniazdek i wygląda na to, że wszystkie 6 działało.
Jeżeli działa przetwornica statyczna (pełne oświetlenie, nawiew/ogrzewanie), to szansa na prąd w gniazdku jest bardzo wysoka (kwestia, czy nie jest wywalony bezpiecznik od gniazdek, to się może zdarzyć). Problem jest przy starych wagonach i w przypadku szwankującej przetwornicy (ale wtedy to i jest problem z grzaniem).
Wagony kursujące na EC często nie przechodziły żadnych modernizacji, stąd brak gniazdek...
Myślę, że gniazdka na pewno są w pociągach Intercity, Regio, ale ja akurat tymi pociągami nie jeżdżę, więc nie korzystałem jeszcze z gniazdek. W ogóle nie korzystam z tych gniazdek w pociągach, gdy jeżdżę, ponieważ nie muszę wozić ze sobą laptopa i korzystać z niego w pociągu. Ale z tego co wiem, to w tym roku miały być gniazdka w pociągach (TLK...) Miały być obiecane udogodnienia?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum