Ładowanie strony... proszę czekać!



Jeśli strona nie chce się załadować kliknij Tutaj
 
 
 
 
  FORUM@INFOKOLEJ.PL   INFOKOLEJ.PL   WERSJA MOBILNA   WYSZUKIWARKA   FB.COM/INFOKOLEJ


Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Katowice - Zwardoń - Cadca - Zilina
Autor Wiadomość

Adams Płeć:Mężczyzna
Zbanowany


Dołączył: 18 Wrz 2010

PostWysłany: 11-04-2011, 09:29    Odpowiedz z cytatem

Niezbyt miłą niespodziankę szykują PR tym którzy wybierają się na majowy długi weekend na Słowację. Od 1 maja zostaną zlikwidowane dwie pary pociągów rel. Zwardoń - Cadca o godz. 7.35 i 19.52. Pozostanie jedynie połączenie Zwardoń - Zilina o godz. 15.37, które prawdopodobnie do piachu pójdzie w czerwcu wraz z innymi pociągami przygranicznymi.

Zmiana nr 82 z dnia 08.04.2011.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 416 raz(y) 32.26 KB

Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Exsimus Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 23 Lut 2009
Skąd: Silesia

PostWysłany: 11-04-2011, 13:01    Odpowiedz z cytatem

Zwardoń całkowicie do piachu pójdzie od nowego rozkładu jazdy tzn w grudniu rego roku. Od 1 maja na odcinku Zwardoń - Czadca pozostanie właśnie ta jedna para + powrót. Dodatkowo na odcinku Skalite Serafinov - Czadca kursować będzie jeszcze jedna para, ale tylko w dni robocze. Czyli nie mniej ni więcej na całym odcinku od Zwardonia, aż po Czadcę kursować będą tylko dwie pary pociągów z czego jedna tylko w dni robocze... Szkoda co komentować.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Adams Płeć:Mężczyzna
Zbanowany


Dołączył: 18 Wrz 2010

PostWysłany: 11-04-2011, 13:19    Odpowiedz z cytatem

@Eximus czy ja dobrze rozumiem? Od 1 maja po słowackiej stronie będą kursować tylko dwie pary pociągów do Cadcy???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Desiro2 Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 27 Mar 2011

PostWysłany: 11-04-2011, 21:32    Odpowiedz z cytatem

to jest jakiś czeski film! Dlaczego Słowacy obcinają swoje pociagi z Czadcy do Skalite, wie ktoś? o co chodzi? to jest paranoja, jedynym oknem na świat będzie Bohumin...do którego dojdziemy z Chałupek na piechotę, albo Cesky Tesin do którego dojdziemy piechotą z Cieszyna przez most..nie myślałem że dożyje takich durnych czasów.. Crying or Very sad Evil or Very Mad

_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Exsimus Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 23 Lut 2009
Skąd: Silesia

PostWysłany: 11-04-2011, 22:12    Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Eximus czy ja dobrze rozumiem? Od 1 maja po słowackiej stronie będą kursować tylko dwie pary pociągów do Cadcy???



Jedna ze Zwarodnia druga ze Skalite Serafinov
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Adams Płeć:Mężczyzna
Zbanowany


Dołączył: 18 Wrz 2010

PostWysłany: 12-04-2011, 06:35    Odpowiedz z cytatem

Faktycznie zgadzam się tu z @Desiro2.
Przez Zwardoń na Słowację jeździłem niejednokrotnie o różnych porach dnia i roku i byłem naocznym światkiem że już od st. Skalite Serafinov frekfencja była znośna. Jeśli to był motorak to nawet ok. 30-50%, a dalej do Cadcy bywało jeszcze lepiej. Nie raz widziałem że autobus ze Skalitego do Cadcy wiózł powietrze, a na peronie były tłumy oczekujących na pociąg i nie ma w tym żadnej przesady z mojej strony.

W tym przypadku, skoro na słowackiej kolei robią się takie jaja, to niema chyba najmniejszych szans na uruchomienie w wakacje Łupkowa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

kris123 Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel


Dołączył: 21 Lip 2009
Skąd: Grybów

PostWysłany: 12-04-2011, 14:23    Odpowiedz z cytatem

Skalnica także byla bardzodochodowa na Słowacji. Zresztą gdyby nie nasi to by i Kosice i Zilina były. A tak nie będzie nic , bo MI najpierw przejęło a potem zlikwidowalo co się dało

_________________
Walka o pociągi w Malopolsce trwa i trwać będzie. 4 czewca czarny dzień dla Kryniczanki i rekord Białej:(
Pozdrawiam rufio198
Przejechane km 62000 rok 2009 i 44420 w 2010
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

kraina_solvati Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 13 Gru 2010
Skąd: Kraków

PostWysłany: 12-04-2011, 21:14    Odpowiedz z cytatem

Sytuacja robi się w takim razie bardzo poważna. Kraków zostanie bez żadnego osobowego pociągu międzynarodowego. A zapowiadało się pięknie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Adams Płeć:Mężczyzna
Zbanowany


Dołączył: 18 Wrz 2010

PostWysłany: 12-04-2011, 21:25    Odpowiedz z cytatem

Nie tylko Kraków, ale i cała południowa Polska. Najpierw dobrali się do przejścia w Muszynie, teraz do Zwardonia. W obecnej sytuacji już nie będzie możliwości dostania się gdziekolwiek na Słowację pociągiem, nawet z przesiadką. Najgorsze jest to, że także komunikacja autobusowa ze Słowacją jest marna. Jedynym sensownym połączeniem jest tylko linia Zakopane - Poprad obsługiwana przez firmę "Strama", natomiast w innych rejonach niema nic.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

kraina_solvati Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 13 Gru 2010
Skąd: Kraków

PostWysłany: 12-04-2011, 22:06    Odpowiedz z cytatem

Właśnie, i ja tego całkowicie nie rozumiem. Przecież wagonowy do Koszyc nie musi nawet czoła w Muszynie zmieniać. Jeździła Tarnovia, jeździł Presovcan. Było fajnie, była frekwencja. Dlaczego odbiera się ludziom możliwość przemieszczania się? Nie każdy lubi kisić się w busach przez kilkaset kilometrów (ja nie lubię). Zawsze wybieram pociąg, nawet wtedy, gdy pracownik kolei (st. Jelenia Góra) odradza mi tego! Tak było. Do takich sytuacji dochodzi, ale wracamy na tory główne. Co musi się jeszcze stać, żeby się to wszystko od dna odbiło? Niedługo wytną wszystko, zaorają tory, posieją trawę albo wyleją asfalt i powstaną drogi kołowe lub rowerowe.
Jestem pewien, że przy dobrze ułożonym rozkładzie i rozreklamowanym pociągu chętni znaleźliby się (mówię o Koszycach czy Żylinie) i pociąg cieszyłby się zainteresowaniem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Adams Płeć:Mężczyzna
Zbanowany


Dołączył: 18 Wrz 2010

PostWysłany: 12-04-2011, 22:30    Odpowiedz z cytatem

Ja także tam gdzie to jest możliwe wybieram podróż pociągiem, ale tych możliwości jest już niestety coraz mniej. Osobiście bardzo często jadąc do Bańskiej Bystrzycy jechałem Skalnicą do Ziliny, a w Zilinie było super skomunikowanie z pociągiem do tego miasta (do Koszyc i Bratysławy także). W chwili obecnej żeby się tam dostać muszę jechać przez Zakopane - Poprad (bo innej możliwości niema) i zamiast jednej przesiadki, potrzeba ich aż trzech, noi czasowo o wiele dłużej wychodzi bo trasa okrężna.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

kraina_solvati Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 13 Gru 2010
Skąd: Kraków

PostWysłany: 12-04-2011, 22:34    Odpowiedz z cytatem

Tak jest, też tak kiedyś jechałem, i dalej na Budapeszt, Belgrad. Ostatnio tylko możliwość była przez Bohumin, teraz nic nie pozostaje. Przykre.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Adams Płeć:Mężczyzna
Zbanowany


Dołączył: 18 Wrz 2010

PostWysłany: 12-04-2011, 23:11    Odpowiedz z cytatem

Według słowackiej korekty rozkładu, od 1 maja nie będzie aż tak źle. Znika jedynie pociąg o 7.35 ze Zwardonia, ale ze Skalitego do Cadcy będzie trochę pociągów, a nie jedynie dwie pary jak pisał @Exsimus.

Oto tabela ważna od 1 maja: http://www.zsr.sk/buxus/docs//cestporiadok/pdf/pdf2011/kcp01_05_2011/129.pdf

Niestety, ale do piachu idzie wakacyjny Łupków.
http://www.zsr.sk/buxus/docs//cestporiadok/pdf/pdf2011/kcp01_05_2011/191.pdf
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

kraina_solvati Płeć:Mężczyzna
Użytkownik


Dołączył: 13 Gru 2010
Skąd: Kraków

PostWysłany: 13-04-2011, 11:10    Odpowiedz z cytatem

To prawda, że nie będzie aż tak źle, ale i tak jest źle. Jedynym ratunkiem będzie odtworzenie relacji Kraków - Koszyce przez Muszynę, Kraków - Żylina przez Kalwarię, Suchą, Żywiec albo przez Wadowice, Bielsko, Żywiec (zakładam, że Katowice dostaną "swoją" Żylinę) i Kraków - Ostrawa (wydłużenie Bohumina) przez Trzebinię, Oświęcim, Czechowice (tu można łączyć skład z Katowic). To niestety na razie marzenia, ale taka oferta jest konkurencyjna względem drogich ekspresów i przepełnionych autobusów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Pułtuś
-Usunięty-
Gość

PostWysłany: 13-04-2011, 12:00   

He he, a pamietacie zeszły rozkład ? Regio Koszyce-Krakow był nawet w hafasie, ale oczywiscie nie pojechał. Miało być tak fajnie... Na przerzucaniu odpowiedzialnosci za takie przewozy z MI na UMy, wychodzą tylko likwidacje- a watpliwe zeby UMy znalazły dodatkową kasę na polaczenia miedzynarodowe Crying or Very sad wyglada na to, ze krakow stracił na dobre połączenia miedzynarodowe..
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Strona 3 z 5 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © phpBB Group. Copyright © 2005-2024 infokolej.pl