Wysłany: 20-08-2010, 05:47 Fotografowanie taboru i infrastruktury
Czy mogę swobodnie fotografować tabor i infrastrukture na dworcu? Słyszałem parę historii że SOKiści nakładali kary...
mk1992 -Usunięty- Gość
Wysłany: 20-08-2010, 08:10
Możesz. Aczkolwiek przyznam szczerze, że jak robiłem zdjęcia w Toruniu to dwóch wrednych sokistów (zwłaszcza jeden z nich, ok. 50 lat, wąsaty) czepiali się, że wchodzę na teren kolejowy i łamię przy tym ustawę o transporcie kolejowym... A jak zacząłem się bronić, że nie złamałem żadnych przepisów bo w miejscu, z którego fotografowałem nie ma żadnej informacji wizualnej, że osobom nieupoważnionym wstęp w tym miejscu jest niedozwolony, to chcieli mi wlepić mandat 500 zł.
Jeżeli fotografujesz z terenów ogólnodostępnych a ktoś się przyczepi żądaj podstawy prawnej (najlepiej na piśmie). Jak jakiś pracownik kolei nie życzy sobie abyś mu robił zdjęcia to nie rób. Pamiętaj abyś nie przechodził przez tory tam gdzie np. jest kładka nad torami lub przejście podziemne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum