Czwartek, 26 maja 2011
IR Matejko z Krakowa do Warszawy zatrzymał się w Idzikowicach. Z lokomotywy ET22 wysiadło dwóch uśmiechniętych panów.
Czyżby podwózka?
Takie podwózki kolejarzy to normalność na naszej nienormalnej kolei. Pamiętam dawny pociąg pośp. Przemyśl - Zgorzelec, który w Miłkowicach (to taka kolejarska wiocha pod Legnicą) miał planowy tzw. postój techniczny dla kolejarzy wracających z pracy. Irytowało to pasażerów, bo wysiadający z pociągu kolejarze często się zataczali na peronie, będąc pod wpływem napojów wyskokowych. O sprawie było głośno na forum.
_________________ "Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź kogo nie wolno ci krytykować" - Voltaire.
norbert -Usunięty- Gość
Wysłany: 27-05-2011, 11:30
Kiedyś do IR Gubałówka w Idzikowicach wsiadał jakiś kolejarz. Na marginesie powiem, że EZT zdefektował w Opocznie i po ponad godzinnym postoju przesadzono nas do IC Helena Modrzejewska.
Pewnie, od razu lepiej kogoś zbluzgać i oskarżyć, zamiast się upewnić...
Istnieje tzw. postój techniczny, na zmianę drużyny, maszynisty, itp. Np. gdzieniegdzie podwozi się dyżurnych (Chorągiewka k/Torunia), wiem że są też postoje na trasie Jarocin-Leszno, a przynajmniej były.
_________________ Póki co tańczmy w rytmie karmanioli
Nim mały Jarek obwoła się Cesarzem!
syrenka, dokładnie . Są jeszcze postoje dla dróżników ujęte w służbowym RJ.
_________________ Kocham wolność słowa. . .,czy się to komus podoba czy nie! W środowisku kolejowym są tacy ludzie, którzy wyznają zasadę "wiem ale nie powiem", i tych ludzi nienawidzę, pozdrawiam wszystkich forumowiczów i pracowników mojej spółki.
To już nie lepiej zrobić normalny postój handlowy ujęty w rozkładzie jazdy? Skoro pociąg i tak zatrzymuje się na stacji to niech inni też z tego korzystają, a nie tylko kolejarze. W końcu pociągi są dla pasażerów czy dla kolejarzy?
_________________ Tylko człowiek wolny się buntuje,
niewolnicy są posłuszni.
norbert -Usunięty- Gość
Wysłany: 27-05-2011, 23:24
Ale np. w Idzikowicach niema chyba peronów, więc postój handlowy raczej odpada.
Ale np. w Idzikowicach niema chyba peronów, więc postój handlowy raczej odpada.
Ale gros "postojów technicznych" odbywa się na stacjach przy peronach. Najlepszy przykład to Miłkowice, o których pisałam wcześniej. Takie postoje powinny być ujawnione i dostępne dla wszystkich pasażerów. Traktowanie kolejarzy jak święte krowy, dla których tworzy się specjalne postoje, jest absolutnie niedopuszczalne. Pociąg to nie taksówka dla wybrańców!
_________________ "Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź kogo nie wolno ci krytykować" - Voltaire.
O jeju ale się rzucacie. Sam 8-9 lat temu kilkanaście razy jadą w nocy "Bieszczadami" z Gliwic do Krynicy widziałem jak przed Tuchowem kilka razy Mechanik wysadzał swojego kolegę na przejeździe i nie płakałem z tego powodu bo to był środek nocy każdy chciał jakoś do domu dotrzeć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum