Wysłany: 05-01-2012, 16:52 Przejścia graniczne towarowe na Dolnym Śląsku
Witam.proszę o pomoc i mam pytanie do znawców tematu.piszę pracę na ten temat i szukam informacji. interesują linie kolejowe Zawidów-Frydlant i Kamienna Góra-Trutnov.Jaka jest obecna sytuacja na tych liniach ?Z tego co udalo mi sie ustalic to jeżdżą tylko pociągi towarowe,jaka jest ich czestotliwosc?co z pasażerskimi?jakie są plany na przyszłośc jezeli chodzi o te linie ?bardzo proszę o wszelkie informacje na ten temat i z góry dziękuję.
Info o rozkładzie jazdy / ilości odprawianych pociągów znajdziesz u dyżurnych ruchu na nastawni dysponującej w Zawidowie i w LCS Węgliniec.
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Jacek zapomniałeś jeszcze o tym przejściu Mieroszów-Meziměstí. Ruch na tym przejściu: 1 lub 2pary pociągów towarowych, w zależności od potrzeb PKP Cargo. Przejście działa od 7 do 15. Ruch pasażerski na linii 291 został zawieszony 1 lipca 2004roku. Od tamtej pory cały czas samorządy i władze województwa i starostwa obiecują, że przywrócą ruch pasażerski, lecz jakoś im to nie wychodzi. O przejście Kamienna-Góra - Lubawka - Trutnov zapytam znajomego dyżurnego, i dowiem się co tam się odbywa. Pozdrawiam i myślę, że pomogę i pomogłem z moim przejściem.
Kamienna Góra i Lubawka jako posterunki ruchu też są czynne chyba w "jakiś" sklepowych godzinach, 7-15 albo jakoś tak.
[ Dodano: 06-01-2012, 21:04 ]
Na stronie PLK piszą, że normalnie 7-15 a w sezonie 8-20, takie są godzinki otwarcia linii Sędzisław-Lubawka. Co do ruchu to nie wiem jak tam towarowe, ale podobno jest dość duży ruch w KG, może i przy okazji tranzyt za granicę się zwiększył.
Przez Lubawkę do Czech pociągi towarowe nie kursują już od 2001 roku Jedyne przejazdy jakie odbywają się na tym odcinku to sezonowe pociągi pasażerskie do Trutnova. Niestety u podnóża Gór Kruczych nie docierają już nawet zdawcze pociągi transportujące drzewo z lubawskiej składnicy tego surowca, co za tym idzie już od ładnych kilku lat Lubawka nie pełni funkcji posterunku ruchu, jest to zwykły przystanek osobowy z ładownią.
Wzmożony ruch panuje na odcinku Sędzisław-Kamienna Góra, ale są to jedynie składy z kruszywem, które jest ładowane właśnie w Kamiennej Górze i dzięki temu zachowały się tu jeszcze urządzenia srk, aczkolwiek ich stan (wszystkie wjazdy/wyjazdy na rozkaz) zostawia wiele do życzenia.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i informacje.Byłem wczoraj w Lubawce i dowiedziałem sie na miejscu ze jest dokładnie tak jak napisał kolega w poprzednim poście.Brakuje mi jeszcze informacji dotyczących linii Zawidów-Frydlant. może ktoś wie coś jeszcze na temat tej linii i jeżdżacych tam pociągach towarowych ?
[ Dodano: 12-01-2012, 09:24 ]
Ma ktos moze mozliwosc zdobycie numeru telefonu do dyżurnych ruchu na nastawni dysponującej w Zawidowie i w LCS Węgliniec ?obdzwoniłem pkp i nigdzie nie chca mi podac a do Zawidowa mam bardzo daleko zeby specjalnie sie fatygowac...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum