Witam słyszałem taką plotkę, iż wymiar urlopu maszynistów SKM W-wa wynosi 26 dni, czy może mi ktoś podpowiedzieć jak to jest, bo do tej pory myślałem, że maszynista ma 38 dni urlopu niezależnie dla kogo pracuje.
38 dni to trochę nadinterpretacja - 26dni urlopu kodeksowo + urlop techniczny za każdy kwartał 2 dni i 12 dni raz na 3 lata w sanatorium, ale jak jest w SKM to nie wiem
Myślałem, że dodatkowy urlop z tytułu pracy w szczególnych warunkach przysługuje na stanowisku maszynisty niezależnie od pracodawcy. Mój tata w Cargo miał taki urlop, w IC również, a wynika z tego, że u innych przewoźników ten przywilej nie przysługuje
Powinni jak najszybciej ten dodatkowy urlop zlikwidować. W czasie tego urlopu pracownik PKP nie odpoczywa a idzie dorabiać w innej spółce kolejowej (konkurencyjnej). Mogę tolerować dodatkowy urlop dla pracowników kolei pod warunkiem, że złożą oświadczenia, że nie pracują w żadnej innej firmie oraz nie prowadzą innej działalności zarobkowej w czasie wolnym od pracy w spółkach Grupy PKP. To powinno znaleźć się w znowelizowanej ustawie o transporcie kolejowym.
Dochodzi do takich sytuacji, że dyżurny ruchu po nie przespanej nocy zamiast odespać już po godzinie snu idzie do innego pracodawcy potem wraca do pracy jako dyżurny ruchu i steruje ruchem kolejowym. Toż to zagrożenie bezpieczeństwa ruchu kolejowego.
Piotrek80, maszyniści nie pracują codziennie (zalezy od grafiku)
Jeśli przykładowo w tygodniu mu wyszło że idzie do roboty we wtorek, czwartek i sobote a reszte dni ma wolne to weźmie 3 dni urlopu to ma TYDZIEŃ WOLNEGO.
_________________ 2012/18- 205 476 km
2019- 69 888 km
2020- 50 138 km
2021- 50 251 km
2022- 18 455 km
2023 -27 051
2024 -25 164
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum