Witam serdecznie, mam nadzieję, że piszę w odpowiednim dziale.
Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób były pracownik może uzyskać dokumenty potwierdzające jego zatrudnienie w PKP. Moja babcia pracowała własnie w PKP na przełomie lat 50-tych i 60-tych i teraz chciałaby otrzymać dokumenty, które potwierdzałby jej zatrudnienie w firmie. Wiem że istnieją archiwa obszarowe PKP. Czy to odpowiednie miejsce aby uzyksać tego typu dokumenty i w jaka jest procedura pozyskania tych dokumentów?
O ile się nie mylę te dokumenty są w państwowym archiwum akt nowych. Tam musisz szukać. Zakład pracy nie musi tak długo przechowywać takich dokumentów. Takie archiwum jest zazwyczaj w mieście wojewódzkim ale musisz się sam tego dowiedzieć. Sprawdź tam www.aan.gov.pl/ lub tam http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam.php
t90t, jest coś takiego jak archiwa kolejowe, w których znajduje się dokumentacja dawnego PKP. Te archiwa podlegają PKP SA i mieszczą się zazwyczaj w dawnych dyrekcjach regionalnych PKP. Szkoda, że nie napisałeś skąd jesteś. Jeśli chodzi o Wrocław to archiwum kolejowe znajduje się w tzw. pentagonie na ul. Joannitów, obok dworców PKP i PKS.
Dokumentacja pracownicza podlega przechowaniu przez 50 lat, licząc od dnia wytworzenia ostatniego dokumentu, którym jest świadectwo pracy, czyli praktycznie 50 lat od dnia ustania stosunku pracy.
Dzięki, jestem z Rybnika więc pewnie chodzi o Katowice.Zdaje się że nie minęło jeszcze 50 lat od ustania stosunku pracy więc powinienem coś znaleźć. Rozumiem, że aby pozyskać dokumenty, które mnie interesują powinienem tam napisać?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum