Wysłany: 12-12-2013, 11:05 "Zefir" Kraków - Kołobrzg
Hej Czy składy w pociągach dalekobieżnych TLK, przykładowo "Zefir" z Krakowa Głównego do Kołobrzegu mają za każdym razem określoną ilość wagonów Czy na przykład zawsze nr wagonu jest przyporządkowany do określonego rodzaju wagonu
Jeśli tylko ktoś wie to czy mógłby podać nr wagonu bezprzedziałowego w TLK "Zefir"
ooo bardzo dziekuje a skad wiesz ze wagon bezprzedziałowy to 17 ? Bo na tym schemacie nie zauwazylem żeby było takie rozróżnienie wagonów. Chybaze czegoś nie doczytałem
toman3, wprost nie ma takiego oznaczenia, ale w pociągu TLK wagon z miejscami dla inwalidy to zdaje się zawsze jest wagon bezprzedziałowy 2 klasy typu 111Ainw
A jeszcze jedno odnośnie miejscówek. Mamy zamiar z kumplem jechać Zefirem na dłużej trasie i chcieliśmy wybrać właśnie wagon bezprzedziałowy. Jednak czy ktoś mógłby wyjaśnić mi w jaki sposób są ustawione miejsca w taki wagonie W sensie nie jakie ustawienie siedzeń ale jaka numeracja Chcieliśmy kupić miejscówki obok siebie
Zefir ma bezprzedziałowy wagon 2 klasy, ale typu SPOT on jest okropny! Współczuję w nim jazdy... bo 111Arow to są bardzo wygodne wagony, ale "Zefir" nie prowadzi Arowa tylko Spota.
Właśnie chciałem zarezerwować bilet na stronie intercity.pl i zaznaczyłem że chcę "wagon bez przedziałów". Wyskoczyło że miejscówka będzie na wagon 19. Pomyślałem, że może już wszystkie bilety na ten wagon są zarezerwowane, ale wyjazd mam za ponad 2 tygodnie więc jest to trochę dziwne
(...) Jednak czy ktoś mógłby wyjaśnić mi w jaki sposób są ustawione miejsca w taki wagonie W sensie nie jakie ustawienie siedzeń ale jaka numeracja Chcieliśmy kupić miejscówki obok siebie
W ogólności numeracja jest identyczna jak w wagonie 2 klasy z przedziałami 8 osobowymi tyle tylko, że "korytarz" przechodzi przez środek wagonu
Wczoraj na Zefirze nie było bezprzedziałówki, wszystko przedziałowe plus wagon barowy. Całkiem fajna jedynka jest na Zefirze, okna przyciemniane, siedzenia szaro niebieskie, ale na wagonie brak wyświetlaczy.
To chyba jakaś 140a, dość nietypowe okna, wyglądają jakby w wagonie była klima, ale nie ma, lekko uchylna górna część okna. 2 klasa to zbieranina, nic ciekawego, troche słaby ten pociąg jak na długą relację, a frekwencja na odcinku Katowice - Wrocław była bardzo wysoka, sporo przedziałów 80-100%.
Wygodny? Tyś chyba nie jechał tym wagonem przez pół Polski! Co wygodnego w tym, że "dupa zjeżdża" jak się siedzi na tym kompletnie niewydarzonym siedzeniu? Klimy w tym jeszcze nie było (tylko zwykły nawiew) a okienka małe uchylane - kolejny "komfort". Jedyny plus to faktycznie kontakty w przedziałach.
W ogóle to - moim zdaniem - im nowsze te wagony (zwłaszcza 1 klasy) tym coraz gorsze: daleko od okna siedzenia (taka przerwa między ścianą/oknem a siedzeniem), zasłonek brak (tylko rolety), "zimne" wnętrze (takie białe/jasne) no i nie zawsze dograne i miękkie siedzenia.
Dave, Dave,
Mylisz się, bo jechałem, więc co łyso Ci? Każdy ma mieć prawo zdanie takie jakie Mu się podoba.
Ten wagon jest pierwszej modernizacji, rolet nie ma, bo są zasłonki, fotele są naprawdę wygodne, więc nie wiem czemu tak się rzucasz? Jedyny minus to brak klimatyzacji, bo latem i zimą to piekarnik...
Lepszy standard jest 140A drugiej modernizacji: http://www.garnek.pl/ficek/19891491/wagon-typu-140a-fps-cegielski
posiada otwierane okna, lepsza kolorystyka foteli i wygodniejsze fotele niż w starszej modernizacji.
Widać, że jesteś zagorzałym MK aż taką szczególną uwagę zwracasz czy ściany są białe czy nie
[ Dodano: 21-04-2014, 17:47 ]
Nie mów, że im nowsze to tym gorsze, bo wcale tak nie jest. Przykładowo wagon 156A, który obecnie jeździ w IC "Panorama" jest bardzo wygodnym wagonem, kolorystka wnętrza świetnie zrobiona, oświetlenie na najwyższym poziomie, fotele naprawdę bardzo wygodne, więc kompletnie Cię nie rozumiem? do 156A też masz "ale"?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum