No sam znaczek to powinien być przed końcem roku - ostatnio się wyrabiają i przed 31 grudnia każdy dostaje znaczek.
A sama legitymacja? Nie pamiętam już, ale ze 4 tygodnie to może potrwać, ale bywa i krócej, mnie się raz (jak ją wyprałem) udało w 10 dni.
Wysłany: 27-12-2009, 20:04 Legitymacja kolejowa- wniosek
Jak w temacie, chodzi o "Wniosek o wykup uprawnień do ulgowych przejazdów na 2010 rok".
Gdzie można taki wniosek dostać, oprócz Punktu obsługi emerytów i rencistów.
Powinien być załączony do otrzymanego listu, jednak wniosku brak.
Chodzi tutaj o emerytów i rencistów.
Postanowiłem się tutaj zarejestrować, żeby spytać o pewne rzeczy, może mi pomożecie.
Otóż we wrześniu moja mama przeszła na emeryturę (pracowała w pkp cargo). Dnia 21.12.09 r. przyszły pocztą papiery o wyrób nowej legitymacji (trzeba nowej, bo dotychczasowa była dla pracownika i dla syna pracownika, a teraz potrzebna jest dla emeryta i syna emeryta). Dzisiaj wysłałem wniosek wraz z wymaganymi załącznikami.
Czas na pytania:
1. Czy jest szansa otrzymania legitymacji przed 20 stycznia?
2. Załóżmy czarny scenariusz, że legitymacja do tego czasu nie zostanie mi dostarczona. Wyjeżdżam na narty w tatry, wykupię bilet ze zniżką 80%, ale przy kontroli nie okażę legitymacji kolejowej - otrzymam mandat. Czy gdy legitymację już dostanę to będę mógł ten mandat jakoś anulować? Albo wnieść jakąś opłatę manipulacyjną (w przypadku komunikacji miejskiej tak to właśnie funkcjonuje). W końcu ulgę wykupuję na cały rok 2010.
3. Da się jakoś przyspieszyć wyrobienie tej legitymacji (nadanie urzędowego charakteru priorytetowego sprawie) i czy ewentualnie pomogą tu jakieś znajomości np. u naczelnika PR?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum