Do Albanii jeździ już pociąg z Podgoricy (stolica Czarnogóry). Na razie raz w tygodniu, ale od 2007 roku mają już być regularne kursy.
Dla osób wybierających się na Bałkany jest też druga dobra wiadomość. Otóż kraje Bośnia i Hercegowina oraz Macedonia zniosły wizy dla obywateli Polski. Tak więc teraz jadąc pociągiem do Grecji nie trzeba nadkładać drogi przez Bułgarię.
Podziękowania dla P.B. Jezierskiego za powyższe informacje!
Byłem w Albanii dwa razy, ostatnio w 2005 roku z Marcinem. Jeśli ktoś chciałby tam pojechać to niech nie liczy na kolej. Pociągi tam są rzadkością a wagony są w opłakanym stanie. Za to świetnie funkcjonują tam prywatni busiarze. Bez problemu można dojechać takim busem z Czarnogóry do Albanii. Wprawdzie drogi są w fatalnym stanie, ale ostatnio się zdziwiłem gdy jechaliśmy nową drogą Szkodra - Tirana (u nas trudno taką znaleźć).
Kraj się rozwija, buduje się nowe biurowce, są zagraniczne banki i firmy. Jednak nadal dominuje obraz biedy i nędzy. Jeśli ktoś będzie na Bałkanach to polecam wypad do Albanii, wrażenia gwarantowane. Poniżej kilka moich fotek z Tirany:
tirana9.jpg
Plik ściągnięto 240 raz(y) 125.35 KB
tirana7.jpg
Plik ściągnięto 258 raz(y) 132.41 KB
tirana6.jpg
Plik ściągnięto 263 raz(y) 128.17 KB
tirana4.jpg
Plik ściągnięto 272 raz(y) 125.73 KB
Sponsorem mojej nieobecności na forum jest WizzAir.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum