Ja w międzynarodowym CNL (Berlin-Paryż) płaciłem 30 euro za kuszetkę, ale może tutaj jest taniej. Dla przykładu na EN Wiedeń-Zurych kuszetka to 28 euro.
Z linie, które koniecznei trzeba przejechać: (w ramach biletu SBB BLS lub SP)
(...)
Visp- Zermatt
Tę linię obsługuje kolej MGB (Matterhorn Gotthard Bahn) i nie honorują ani legitymacji FIP ani biletu na SP, przekonałem się o tym na własnej skórze. Bilet w obie strony Visp-Zermatt kosztuje 66 CHF (50 euro).
Ale mają umowę z niektórymi krajami o honorowanie legitymacji FIP.
Jakby ktoś chciał jechać z rodziną na trasie Tirano -St Moritz to bilet na fipke kosztuje 14,5 fr plus ewentualnie 9 fr dopłata do wagonu panoramicznego
[ Dodano: 31-03-2010, 18:46 ]
Na kupon SP (przewożnik SOB-na części trasy ),na pozostałej SBB można pojechac VORPALEN EXPRESEM z Romanshom do Luzern.Tylko był problem z kierownikiem pociągu bo oświadczył że muszę miec bilet (odzielny kupon na SOB ) tak jak na SP,BLS,SBB.Nie mógł zrozumiec odwrotnej strony kuponu SP że upoważnia on do przejazdu wymienionymi pociągami na odwrotnej stronie biletu i jest to bilet wspólny .Nawet tam się zdarzają niedouczeni pracownicy .
Czy ktoś z WAS jechał autobusem PALM EXPRESS,oraz płynoł statkiem WILHELM EXPRESS.Jakie wrażenia i ile ta przyjemnośc kosztuje
W Feldkirch spałem ostatnio w marcu.Jest to tani hostel położony 5 minut pieszo od dworca.W hostelu są pokoje jednoosobowe około 25 e lub pokóje zbiorowe za 12,5 (pościel wliczona w cene-plus schowek).Za 4 e możliwosc dokupienia śniadania.Jest czysto i bezpiecznie .Kuchnia i sala telewizyjna do dyspozycji.Nie wiem jak jest z wejściem w nocy bo pisze że recepcja czynna od 7-23.Ogólnie byłem zadowolony i polecam.Ach w pobliżu hostelu są supermarkety ceny dostępne na kieszeń polskiego kolejarza
Poniżej zamieszczam skan odwrotu biletu FIP na BLS oraz SP wydanego w 2010 roku. Na biletach wypisana trasa gdzie BLS ważny oraz dla SP przewoźnicy, jacy honorują ten bilet.
FIP_BLS.jpg Trasa, na której honorowany jest bilet na BLS
Plik ściągnięto 266 raz(y) 75.64 KB
FIP_SP.jpg Spis przewoźników honorujących bilet na SP
Jeśli chodzi o noclegi to korzystamy z hotelu w Finhaut (świetna baza wypadowa)
38 CHF za nocleg ze śniadaniem.Hotel prowadzi polak Pan Jacek Mizerski i cała obsługa jest po polsku...
Witam.
We wrześniu chcemy pojechać do Szwajcarii m.in. z kuponami SBB oraz SP. Czy możesz dać więcej informacji nt tego pensjonatu, najbliższej stacji -odległości do tego noclegu( jaka - czyja to kolej ? ) oraz praktycznych wskazówek co można w tym rejonie zobaczyć z okien pociągów i nie tylko na FIP ?
Każde szczegółowe info mile widziane.
Od pozostałych forumowiczów też oczywiście,
pozdrawiam.
Gdzie znaleźć w opisach pociągów informację o tym kto uruchamia ten pociąg (jaki przewoźnik)? Przeszukuję stronę kolei szwajcarskich i nie mogę znaleźć... Biorę bilet na SBB/CFF i na BLS, chcę ułożyć sobie plany podróży i nie mogę. Widziałem listę ze spisem przewoźników na biletach, ale to nie do końca dla mnie jasne.
Proszę o jakieś informacje...
_________________ Pozdrowienia dla wszystkich - Manuel
Mechol, 4 posty wyżej masz skan biletu FIP a BLS oraz SP i tam masz wypisanych przewoźników i trasy gdzie jaki bilet jest ważny.
BLS jeździ na trasie, która jest na mapce Link, koleje wchodzące w skład SP to przeważnie lokalne linie turystyczne, docierające do różnych popularnych miejscowości. Ogólnie można przyjść, że resztę obsługuje SBB.
W Szwajcarii nie ma takiego burdelu jak w Polsce - tam jest jedna taryfa, podróżny kupuje bilet od A do B i nie musi wiedzieć jakim jedzie przewoźnikiem - to koleje między sobą się rozliczają.
Tylko nie wiem czy bilet BLS jest uznawany na odcinku Domodossola-Brig bo jadąc ECbyły jakieś wątpliwości ,ostatecznie uznano ale jak jest w pociągu EC?,a obsługuje SBB
Witam, zaplanowałem sobie taką wycieczkę:
RJ 160 Wien Westbahnhof 7:20 - Zürich 15:20
IC 728 Zürich 15:32 - Geneve 18:15
IC 643 Geneve 19:14 - Basel 21:53
ICE 608 Basel 23:26 - Köln 6:05
do Wiednia mam zamiar dojechać Chopinem.
FIPa (druga klasa) na CH wziąłem tylko na SBB, czy pociągi którymi zamierzam jechać są obsługiwane przez kolej SBB i nie muszę robić do nich dopłat? I jaki skład ma ICE 608.
Będę wdzięczny za pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum