Wysłany: 17-12-2009, 21:45 Nowe przystanki w Krakowie
W tym temacie chciałbym poruszyć temat planowanych i proponowanych nowych przystanków kolejowych w Krakowie, sam z niecierpliwością czekam na planowany od wielu lat przystanek za Uniwersytetem Rolniczym (miałbym bardzo wygodny dojazd do szkoły), myślę, że można równiez podawać przykłady innych potrzebnych przystanków w małopolsce, czekam na inf. jakie i gdzie w tej chwili są w planach.
Przystanek Lubocza jest w Luboczy i może też obsługiwać Grębałów, a Wzgórza Krzesławickie to według poniższego planu to przystanek os. Na Stoku
Załączam plan Pana Marszałka Sepioła z dawnych lat w załączniku.
prądnik rozumiem na trasie do kielc w połowie do batowic?
_________________ Walka o pociągi w Malopolsce trwa i trwać będzie. 4 czewca czarny dzień dla Kryniczanki i rekord Białej:(
Pozdrawiam rufio198
Przejechane km 62000 rok 2009 i 44420 w 2010
Nawiązując do prądnika to sam bym chętnie z niego korzystał , natomiast ja jeszcze bym dodał przystanek przy osiedlu gotyk (Kużnicy-Kołątajowskie), wiem, że jest tam planowana linia tramwajowa, ale przystanek kolei też by się przydał, codziennie trudno tam się dostać komunikacją miejską.
Pewnie tak. A na marginesie czemu nieplanowany Loker. Pociąg do batowic nie dojechal:D Pozdrawiam serdecznie. A na marginesie zastanawia mnie 1 rzecz. czemóż to na PO Zasławice zatrzymują się tylko pociągi do Kielc a pozostałe go omijają??
_________________ Walka o pociągi w Malopolsce trwa i trwać będzie. 4 czewca czarny dzień dla Kryniczanki i rekord Białej:(
Pozdrawiam rufio198
Przejechane km 62000 rok 2009 i 44420 w 2010
Pojechałem na Łobzów i szukałem sklepu. Uznałem, że trasa jest na tyle długa, że w okolicy postojowej coś by się przydało.
Kraków ma fajnie, dużo torów, ale niestety większość do przewozów towarowych - poza skupiskami ludności.
kris123 - gdyby podobnie jak we Wrocławiu u nas np. wyłączono by wiadukt nad Kopernika, to obwodnice towarowe stanowią ciekawą alternatywę. Zwłaszcza hucianka, tyle, ze z pominięciem Płaszowa i Głównego. A czy na małą można wjechać z peronów Płaszowa?
Z Łobzowem jest taki kłopot, że jest na kompletnym zaciszu komunikacyjnym (pomimo, że znajduje się blisko centrum), praktycznie nie ma na co się przesiąść, dlatego tak ważny byłby przystanek przy Hali targowej.
przecież przystanek Kraków Łobzów istnieje
(sam z niego korzystam bo do głównego jadę 6 minut pociągiem a nie 40 w szczycie autobusem ), i innego nie potrzeba a skomunikowany jest z autobusami 130, 144, 194 i 102
Tak, oczywiście, że istnieje, ale pomimo to jest na komunikacyjnym uboczu (pomimo bliskości dużych osiedli i centrum). Te kilka autobusów to za mało (np. 102 chyba jeżdzi co 30min)
Ostatnio zmieniony przez bartik dnia 19-12-2009, 16:07, w całości zmieniany 1 raz
Przystanek niedaleko peronu w Łobzowie jest.
Bloki są po drugiej stronie torów. Trochę daleko, ale i tak lepiej niż z Hutą i Batowicami Zawsze trochę ludzi wsiada / wysiada.
Ludzi w Łobuzowie rano do pociągów koło godziny 7 wsiada całkiem sporo, ale tylko w stronę Katowic w stronę Głównego jadę tylko ja i może ktoś. według mnie powinna na wiadukcie widnieć reklama informująca o bilecie aglomeracyjnym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum