Chciałbym zapytać kolegów o zapowiedzi pociągów czy macie może jakieś linki lub
zapowiedzi pociągów oczywiście w celach prywatnych bez naruszania praw
autorskich. Użyłem google i znalazłem tylko: http://www.kolejomania.rail.pl/ i
stronę forum komunikacji miejskiej z zapowiedziami z warszawy centralnej. Proszę
o Pomoc z Góry Dziękuje i Pozdrawiam.
Wysłany: 25-12-2009, 22:20 "Zapowiadacze" na dworcach
Witam
Tak się ostatnio zastanawiałem: gdzie np. we Wrocławiu jest osoba odpowiedzialna za zapowiadanie pociągów? I jak to wygląda od strony organizacyjnej, tzn, skąd on/ona wie na który tor coś wjedzie/odjedzie itd? I jeszcze jedno: jak wygląda system ustawienia stacji i godzin na "pragotronach", jest od tego jakiś specjalny pulpit albo komputer?
Mariusz W. -Usunięty- Gość
Wysłany: 25-12-2009, 23:02
Informacje o peronach przekazuje dyżurny ruchu. Nie wiem gdzie we Wrocławiu jest pomieszczenie zapowiadającego, ale dla przykładu w Szczecinie Głównym, Kostrzynie, Rzepinie jest to w pomieszczeniu dyżurnego peronowego. We Wrocławiu Głównym też tak chyba jest.
A co do wyświetlaczy klapkowych, to jeśli się dobrze orientuję, system jest zautomatyzowany. Opóźnienia, tudzież zmianę godziny odjazdu można dodać na bieżąco. Ale np. w Szczecinie nagła zmiana peronu nie jest odzwierciedlana na tych wyświetlaczach.
Ostatnio zmieniony przez mateusz123 dnia 25-12-2009, 23:20, w całości zmieniany 1 raz
jesli sie nie myle to wszedzie zapowiada dyzurny ruchu,np.w Lubaniu to wiem 100% ze to dyzurny.a to on wie na ktory tor itp.tu dziala wymiana informacji:drozniczka-nastawnia-dyzurny.a za tablice to chyba ktos siedzi przy kompie.
W Poznaniu zapowiada DREWNIANY PAJACYK, zaprogramowany automatycznie...., zmiany peronów, dodatkowe (okresowe) informacje, opoznienia zapowiada na zywo pracownik kolei.
_________________ Ciekawe co jedzie na popychu, pewnie byczek.
Nie, cysterny.
Heh, pamiętam jak Franio w Poznaniu zapowiadał naszego EC do Wawki. Dodam, że Franio składał to co mu zaznaczono, czasem jaja wychodziły takie:
Pociąg EC Paderewski z Berlina...
Wagon numer 271 pierwszej klasy, wagon nr 272 restauracyjny - wagon numer 272 nie kursuje w dniu dzisiejszym, wagon nr 273 drugiej klasy... Przesyłki konduktorskie przeyjmuje i wydaje kierownik pociągu w wagonie drugiej klasy nr 273. Ostrzegamy przed możliwością kradzieży!
_________________ " Doświadczenie to coś, co zdobywasz tuż po chwili w której go potrzebowałeś."
E. Murphy
W Czersku jest facet, który ma głos jak premier nawet się zastanawiłem by nie nagrać i wysłać do jakieś TV, że Tusk ma nową robotę
_________________ Posiadanie Gdańska jest ważniejsze od wszystkich pieniędzy.
mk1992 -Usunięty- Gość
Wysłany: 26-12-2009, 20:12
W Bytomiu zapowiedziami zajmują się dyżurni ruchu. Wydaje mi się, że na stacjach, gdzie ruch pasażerski jest niewielki zapowiadaniem pociągów zajmują się właśnie dyżurni, natomiast tam, gdzie pociągi jeżdżą praktycznie co chwilę, ich zapowiadaniem zajmują się specjalnie wyznaczone do tego celu osoby (megafoniści).
[ Dodano: 27-12-2009, 12:30 ]
W Wałbrzychu Gł. kiedyś zapowiadał kancelista przy dyżurnym ruchu teraz zapowiada kasjerka gdyż peronowy i kancelista zostali zlikwidowani.
Trzeba przyznać, że czasem na stacjach usłyszeć można lepsze głosy, niż w niejednym radiu. Jedna pani we Wrocławiu ma taką barwę, że nawet informacji o spóźnieniach słucha się z przyjemnością. Niezły jest też megafonista w Gliwicach. Poza tym, czasem trafiają się fajne regionalizmy. Np. pani zapowiadająca w Warszawie Centralnej pociąg do "Lublyna", albo megafonistka w Rybniku zalatująca gwarą śląską.
W Tczewie jest megfonistka, która szczególnie nad ranem ma taki głos jakby ktoś jej robił dobrze. W sumie mi się podoba głos jaki kiedyś był w Gdańsku Głównym szczególnie zapowiedzi po niemiecku miały ładny głos.
_________________ Posiadanie Gdańska jest ważniejsze od wszystkich pieniędzy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum