Tu nie ma szans na reaktywację. Niestety stan linii jest zenujący, nie ma zadnych szans na przywrócenie przejezdności. Prawda jest taka, że tak trzeba by praktycznie wszystko robic od nowa.
_________________ Walka o pociągi w Malopolsce trwa i trwać będzie. 4 czewca czarny dzień dla Kryniczanki i rekord Białej:(
Pozdrawiam rufio198
Przejechane km 62000 rok 2009 i 44420 w 2010
teraz jedyne co można zrobić to postarać się aby linia nie została rozkradziona jeszcze bardziej
Krzysztof21 -Usunięty- Gość
Wysłany: 16-12-2009, 15:24
Cytat:
Alwernia postulowała o zalanie asfaltem przejazdu kolejowego...
Trzeba o tym pamiętać przy wyborach. Ogólnie jakiś medal za działalność przeciwko kolei warto by przyznać.
Właśnie to mnie najbardziej przeraża. Totalny brak świadomości wśród lokalnych władz, czym jest linia kolejowa, co się z nią wiąże itd. Totalna nieodpowiedzialność.
Jeszcze mam takie pytanka: Czy likwidacja trakcji została rozpoczęta prze złodzieji i zakończona przez pkp, czy to pkp od razu wzięlo się za rozbiórkę? Dlaczego ta linia nie była utrzymywana w stanie używalności? (myślę tu o przejeżdzie jakiejś lokomotywy co jakiś czas)
Wysłany: 16-12-2009, 17:37
bartik, bo chyba bardzo komuś zależy na tym, by ta linia fizycznie przestała istnieć i nigdy nie przejechał nią już pociąg. Komu? Nie wiem.
Wątpie by ktoś przy wyborach przejmował się jak dany kandytat mówił o tej linii . Zakładam nawet , że za zalanie przejazdu zyskał by jeszcze większe poparcie .
koło mnie znajduje się obwodnica kolejowa krakowa (Mydlniki, dalej łączy się z linią do kielc, i do Nowej Huty, chyba wiesz o czym mówię, bo nie jestem w stanie inaczej tego przedstawić), ale przechodza do niej to kiedyś ta linia podupadła jeden tor był przerwany i na obu była zdemontowana trakcja. ale zawsze tym jednym czynnym przejeżdżał równo co miesiąc jakiś pociąg lub lokomotywa, dzięki temu nikt nie niszczył jej, teraz ta linia jest całkowicie odbudowana (również jest założona całkowicie nowa trakcja).
Wysłany: 17-12-2009, 09:54
urban2604, w sumie to masz -niestety- rację. Generalnie kolej w tym kraju jest traktowana po macoszemu. Panuje kult samochodów, transportu kołowego jednym słowem. Kolej -niestety i mnie to bardzo boli- stała się synonimem wszystkiego co złe. Sam doznają ciągłych drwin znajomych z powodu tego, że dojeżdżam do pracy i na uczelnię pociągiem.. a nie samochodem.
Może z tymi drwinami to przesada u mnie tak nie jest , ale nie zmienia faktu, że jak coś się mówi o kolei to słyszy się, że: Kradną, śmierdzi, drogo!!!, powoli i nawet co jest bezpodstawne niebezpiecznie.
Jednak na forach lokalnych na temat tej linii toczą się dyskusje i podejmowane są konkretne interwencje. Mam nadzieję że do likwidacji linii nie dojdzie i uda się z powrotem uruchomić na niej przewozy pasażerskie, może nawet pod drutem. Tym bardziej że jest to bardzo dobry skrót z kierunku Łódź-Częstochowa na Rabkę i Zakopane. Jakiś IR na porządnym kiblu? Marzenie.
Ale wiele jest możliwe.
Proponuję Adminowi przeniesienie całego wątku do tematu "Linia Chrzanów-Wadowice", tak aby się nie rozpraszać w dyskusji:
http://infokolej.pl/viewtopic.php?t=4203
Zobaczymy co z tego wyjdzie. a prosze powiedzcie jaki jest stan infrastruktury i linii na dzień dzisiejszy?
_________________ Walka o pociągi w Malopolsce trwa i trwać będzie. 4 czewca czarny dzień dla Kryniczanki i rekord Białej:(
Pozdrawiam rufio198
Przejechane km 62000 rok 2009 i 44420 w 2010
ogólnie mówiąc fatalny Na dzień dzisiejszy jestem przeciwko tej lini . Zbyt wiele innych lini po których jeżdzą pociągi jeszcze jest w stanie tragicznym z ograniczeniami do 20/30 km/h i takie linie trzeba najpierw ratować .
Idą wybory. Macie jakiś dostęp do mediów lokalnych? To zróbcie wywiad z tymi loklanymi politykami co chcą promować kolej, resztę s(r)amorządowych durniów (takich jak ten burmistrz z artykułu powyżej) to olejcie. Pokażcie dobre przykłady rewitalizacji w Polsce, że się dało. Np. starostę z Lwówka, Pisz, itp. Może wtedy temat naprawdę ruszy, bo się te antykolejowe matoły obudzą z ręką w nocniku że im temat "pod ludzi" uciekł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum