Byłem podczas ostatniej "Parowozjady" to EU07-001 i ST43-01 stały pod zadaszeniem po drugiej strony stacji. Obie przerdzewiałe z odpadającymi płatami lakierów. Co do ET21-57 - dzwoniłem do zmianowych na Prokocim i jest wpisana na tablicy dobowej pod "ROS Prokocim", czyli ją można spotkać z planowymi towarowymi. EP03-01 i "ganz" stoją, ale są sprawne technicznie. EP02-08 odmalowali i stoi na torze przy lokomotywowni w Prokocimiu. Martwi mnie EU(P)05-22. Lok przedstawia obraz "nędzy i rozpaczy" (bardzo popularny na naszej kolei ostatnimi czasy) i jest odstawiony pomiędzy EU06 i ET21 przeznaczonymi do kasacji...
Dobrze by było gdyby ST43-01 "wskrzesili" i jeśli krążące pogłoski o jej naprawie okażą się prawdziwe to brawa dla władz skansenu, które w obliczu nie pewnych losów skansenu podjęli się tej kosztownej naprawy, a dodatkowo napraw głównych kotłów od Okz32-2 i Ty42.
Może ET 21-57 i jest wpisana pod ROS ale nie jeździ. Raczej nikt nie odważy się wykorzystać jej w takich warunkach atmosferycznych bo po prostu się do tego nie nadaje. Niestety system montażu wentylatorów oporów doprowadza do tego że aby ogrzać jako tako kabinę trzeba używać nawet maszynki
_________________ Maszynista to w tych chorych czasach to nie zawód... to hobby które trzeba lubić...
No wiec jednak mialem troche podgnile info o skansenie W Krakowie bede ale nie uda mi sie na Prokocim wstapic Aha i jak wiecie cos o noclegach w skansenie na okres 22.01-xxx(cena itd) to napiszcie bo w google to tylko na rok 2006-08 znalazlem
@ulises: Jak byłem ostatnio na Prokocimiu to też była pod "ROS" wpisana, ale nie było jej nigdzie na terenie lokomotywowni, więc pewnie gdzieś na szlaku wojowała. Fakt, że wtedy nie było "trzaskającego mrozu"..
@maras: siódemki mają też w IC na Płaszowie. Jak nie masz "znajomości" to pozostaje Ci zagadać do mechaników uruchamiających siódemki na stacji na torach odstawczych. Niektórzy się zgadzają na wejście "na chwilkę" + parę zdjęć - próbuj
Decyzją zarządu, PKP CARGO S.A. przekaże parowóz Ty51-133 na aukcję, z której dochód zasili Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy.
Wyprodukowany w Polsce w 1956 roku parowóz znajduje się w stanie nieczynnym w skansenie taboru kolejowego w Chabówce (woj. małopolskie). Kwota wywoławcza wynosi 70 000 zł.
Parowóz może być przeznaczony wyłącznie na cele ekspozycyjne, a termin odbioru wylicytowanej lokomotywy zostanie ustalony indywidualnie z nabywcą. PKP CARGO zobowiązało się, że pokryje koszty dostarczenia parowozu do uzgodnionego z nabywcą miejsca na sieci PKP na terenie kraju.
Całkowity dochód z aukcji zasili konto Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
Kupowalem dzis bilety na PKP i obslugiwaly mnie trzy panie Najpierw jak jedna zobaczyla trase to zaniemogla zawolala druga ktora mi w jedna strone wydrukowala bo dalej nie umiala az w koncu chyba przelozona przyszla i wszystko dobrze wydrukowala
I polecieli po premii tym dwom. A w sprawie Chabowki tak sobie myślę, że to bardzo przykre, że taki skarb jak skansen Taboru jest słabo reklamowany i traktowany przez urzędników jako śmiec. niestety brutalne ale prawdziwe. ten skansen powin ien być otwarty i czynny to jedno, ale powinny być organizowane cowekendowe i letnie przejazdy retro. W Wolsztynie jakos się da i sa ogólnodostępne kursujące lokomotywy parowe. komu szkodzi aby i u nas w malopolsce zrealizować taki pomysł. Może nie codziennie ale 2 razy w tygodniu i w lecie to byłby hit. dodatkowo za kupiony bilet za free wstęp do skansenu. reklamy na Rabce. A tu co mamy. kasę w chabówce na której stają wszelkie pociągi osobowe i pośp pozbawiono kas. Paranoja
_________________ Walka o pociągi w Malopolsce trwa i trwać będzie. 4 czewca czarny dzień dla Kryniczanki i rekord Białej:(
Pozdrawiam rufio198
Przejechane km 62000 rok 2009 i 44420 w 2010
Wolsztyn jest czynną używaną parowozownią,z której daje się parowozy na planowe pociągi a to atrakcja dla ludzi taki jezdzacy parowoz.W chabowce to tylko MK bo ludzi nie interesuja lokomotywy ktore nie jezdza.
W chabówce nie ma kas biletowych?Ja wlasnie nie kupilem biletow na tamte regionalne trasy co nimi bede jechal wiec chyba jutro czeka mnie kolejna wyprawa na PKP
W Chabówce kasa jest nieczynna od września. Poleciały też w Makowie. najbliższa kasa łącznie z rezerwacją jest w rabce, tyle, że tam iC nie kursuje. Co do Chabówki to retro miały frekwencję 80/120% więc mętne tłumaczenie Krakowa, że niby się nie kalkuluje jest żenujące. ale to jest tak, jak krakow nie mając pojecia o malutkich miastach bierze się za wszystko. Wg nich nic się nie opłaca.
_________________ Walka o pociągi w Malopolsce trwa i trwać będzie. 4 czewca czarny dzień dla Kryniczanki i rekord Białej:(
Pozdrawiam rufio198
Przejechane km 62000 rok 2009 i 44420 w 2010
kris123, Z naszym Pyskowickim skansenem też jest podobnie, miasto się nie interesuje losem skansenu a przecierz to dzięki nam do Pyskowic przyjeżdzają miłośnicy kolei i to nie tylko z polski.
Dla miasta jesteśmy tylko nie potrzebnym kłopotem mimo że miasto w nasz skansen nie włożyło ani jednej złotówki.
Niewiem czemu tak się w tym kraju postępuje ze skansenami kolejowymi nie ważne czy to prywatny czy PKPowski skansen
_________________ TOZK nadal walczy!!!
POZDRAWIAM KOLEJOWO Z OPOLA!
*ARTUR*
Bo dla PKP sie nie oplaca trzymac starych niepotrzebnych lokomotyw,w ktore wklada sie kase na remont a to sie nie zwraca wiec wola skasowac.Niedlugo w Polsce moze zabraknac skansenow...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum