Wysłany: 10-02-2010, 15:31 Wyjazd z FIP - szukam towarzysza podróży
Witam wszystkich,
jestem studentką, córką kolejarza i dziś w nocy wpadłam na to forum. Dowiedzialam sie o mozliwosciach taniego [wręcz bezpłatnego] podrózowania i tak sobie pomyślałam, ze moze ktoś byłby chetny wyruszyć razem ze mną w Europę w tegoroczne wakacje? W planach mam raczej zachód. Chciałabym odwiedzic raje takie jak : Niemcy (szczególnie Berlin nocą i Frankfurt) , Francja (Paryż!), Hiszpania/Portugalia (plaża!!!!)i Wyspy ( w Londynie spędziłam dwukrotnie całe wakacje także mieszkać by było gdzie, mam znajomych) tutaj nawet 2-3 dni Chętnie także zahaczę o Włochy, Belgie czy Danię No i nie pogardzę wyprawą na wschód. Szczególnie Rosją - studiuję język rosyjski ale i z angielskim nieźle sobie radzę
Czekam na propozycje Wolna jestem od pierwszego lipca
_________________ żyję dla takich chwil
kiedy bierzesz haust powietrza
i krzyczysz:
CHWILO PROSZĘ BĄDŹ WIECZNA!
Jak piszesz, że jesteś studentką (czyli rodzina kolejarza) to na niektóre kraje nie dostaniesz bezpłatnego biletu FIP - są to np. Austria, Francja, Grecja, Wielka Brytania, Szwajcaria (koleje związkowe i prywatne). Przez te kraje możesz podróżować albo na podstawie karty FIP (50% zniżki), ale kupując bilety normalne/promocyjne.
Na bilety na wschód (OSŻD) też są ograniczenia wiekowe, chyba dzieci pracownika tylko do 24 lat mają bezpłatny bilet, a na inne to nawet tylko do 20 lat.
Ostatnio zmieniony przez Iktorn dnia 24-07-2010, 15:30, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 02-03-2010, 08:50 Szukam chętnych na wyjazd FIP do Maroka (ewentualnie inny)
Chcę sie wybrac do Maroka w czerwcu lub na przłomie września i pażdziernika. Zainteresowanych proszę o kontakt. Jestem otwarty też na inne ciekawe propozycje. Pozdrawiam wszystkich. Adam. nr gg 5642246
Witam wybieram się w maju lub czerwcu do Czarnogóry , miejscowość Bar. Pobyt 2 noce ,Hotel Willa Jadran , 60 zł za noc. Przejazd Katowice-Budapeszt-Belgrad-Bar.
Cała impreza tydzień czasu z dojazdem tam i powrót. Chętnie zabiorę posiadaczy fip-od 2 do 4 osób, proszę o szybki kontakt, ze względu na konieczność zarezerwowania noclegów, waldi200@op.pl
Witajcie! szukam osób chętnych do zorganizowania wspólnej wyprawy kolejami połączonej ze zwiedzaniem. Zwiedzałem już w ten sposób m. in. Francję, Belgię, Holandię i Niemcy, a marzy mi się podróż nad Bajkał:0 Proponowany termin maj/czerwiec 2011. Wszystkie opcje podróży, jak i liczba zwiedzanych krajów do ustalenia. W grupie zawsze raźniej zwiedzać świat:).
Byłbym jak najbardziej chętny, ale najwcześniej pod koniec czerwca, najlepiej na początku lipca (jestem studentem, a zajęcia do końca czerwca, jak wyrobię się z egzaminami wcześniej, to do ~20.06).
Wysłany: 23-01-2011, 23:52 Towarzysz na wyjazd z rowerem na Fipa.. może Hiszpania...
Zostałam z zaległym urlopem i pewnie mnie szef wygna przed 30 tym marca na urlop... a ja niechcę zostać w domu. Niestety przyjaciele mają inne preferencje wyjazdowe a ja lubię aktywnie wypoczywać najlepiej z mapą w ręku na rowerze i pociągem... Więć jeśli jesteś cyclistą tak jak ja i masz Fipa to można byłoby razem zorganizować taką wyprawę... Myślę o Hiszpanii Bilbao, San Sebastian, Saragossa, noclegi możemy na trasie spędzić u ludzi z Hospitality Club czy Cuchsurving , którzy nas przygarną...)
Myślę o Hiszpanii bo nie jest zbyt odległa (2 noce) no niezwykle ciekawe tereny do cyclingu i mam sentyment... koniec marca też pogoda idaelna na bici.
Pomysł do negocjacji!!
Zapraszam
Witam ! Jeśli miałby ktoś chęć i czas na wyjazd w maju to zapraszam ...można się dołączyć. Trasa Warszawa -Kiszyniów - Bukareszt- Varna-Burgas-Sofia- Skopie-Belgrad - Sarajewo - Zagrzeb. Typowa objazdówka koleją plus zwiedzanie jednodniowe wymienionych miast. Czas około 12 dni. Oczywiście jeżeli ktoś miałby ochotę dodać coś z własnego pomysłu to jestem otwarty na modyfikację tego planu, pozdrawiam !
Witam,
W tym roku wyruszam w kierunku Bałkanów (głównie zachodnie wybrzeże) i również szukam współtowarzysza/szki podróży. Moja trasa to Bukareszt - Belgrad - Bar - Dubrownik - Split - Budapeszt - Warszawa. Z Bukaresztu wyruszam w nocy z 22/23.07.2011 w Belgradzie jestem (teoretycznie) 8:51 i stąd nocnym do Baru później autobusem do Dubrownika dalej do Splitu (przejazdy autobusowe są bardzo tanie). Ze Splitu bezpośredni pociąg do Budapesztu.
Jeśli miałbym powiedzieć parę słów o mnie to jestem studentem 3-go roku transportu (specjalność Logistyka Transportu Kolejowego ) wielki fan kolei. Mam za sobą już kilka podróży z FIP (Włochy, Hiszpania, Niemcy, Maroko)
Jeśli byłby ktoś kto chciałby ze mną wybrać się w taką podróż lub może częściowo potowarzyszyć w podobnej wyprawie niech się odezwie tu na forum (często tu zaglądam)
Wysłany: 02-06-2011, 11:45 Szukam towarzysza podróży wrzesień/październik 2011
Witam, właśnie planuję wakacje z FIP’em. Myślałam żeby zwiedzić południową część Europy w okresie wrzesień-pierwsza połowa października (z racji ze jestem studentka musze wrócić jakos do 15go) Myślałam o wyprawie do Włoch (z Polski jest duzo ofert tanich linii lotniczych gdzie bilety można kupić w 1 strone za ok. 50 zł) We Włoszech zwiedzić piękniejsze miasta (byłam już w Mediolanie, Bolonii, Wenecji ale nie udało mi się zahaczyć o Florencję, Rzym i Sycylię –chciałabym to zrobić w ytym roku) Z Włoch są tanie połączenia do Rumunii (tez okolice 60 zł) gdzie chętnie tez bym spędziła kilka dni) po czym wybrała się przez Bułgarię do Grecji (w Grecji teraz kryzys wiec i ceny będą niższe) o noclegi się nie martwię Znam możliwość darmowego nocowania u rodzin sama korzystam z tego typu zakwaterowania już rok i zwiedziłam własnie tak Marsylię, Talin, Wilno, Rygę, Mediolan i Bolonię a w lipcu startuję ze znajomą do Maroko właśnie dlatego jestem dostepna od wrzesnia
Co do znajomości języka to studiowałam filologię rosyjską, teraz jestem do końca miesiąca na Łotwie w ramach wymiany zagranicznej wiec szkolę swój angielski
Jeżeli jest ktoś chętny (i ma możliwość wzięcia FIPu) proszę o wiadomość na priv
A i własnei najwazneijsze – mysle że budżet na taka wyprawe nie przekroczy 1200 zł (licząc że będziemy jakies 3 tygodnie)
Pozdrawiam
_________________ żyję dla takich chwil
kiedy bierzesz haust powietrza
i krzyczysz:
CHWILO PROSZĘ BĄDŹ WIECZNA!
Około 15 sierpnia wyruszam z FIP pociągiem do Włoch. Plan jest prosty: korzystając z biletów i karty zniżek zjechać całe Włochy wraz z Sycylią.
Podstawowe założenia:
- noclegi z Couchsurfing, tanie hostele, nocny pociąg
- brak konkretnego planu - na Sycylię jadę wschodnią częścią Włoch, powrót zachodnią częścią tego kraju. Raczej nie planuję stopów na zwiedzanie w Słowenii, na Węgrzech itp. Oczywiście będę miał rozpiskę miast, które warto zobaczyć ale wszystko będzie raczej luźna propozycją
- wyjazd potrwa od 3 tygodni do nawet półtora miesiąca
Jeśli ktoś jest chętny dołączyć się do całej lub np części podróży, spotkać się gdzieś we Włoszech, proszę o kontakt na PW.
We wrześniu planuję z książeczką FIP przejazd Katowice - Bratysława - Koszyce - Budapeszt - Praha - Amsterdam - Warszawa. Zwiedzanie Bratysławy , Budapesztu , Pragi i Amsterdamu. Jeśli ktoś jest chętny się dołączyć pisać na PW.
_________________ PKP PLK - SWOJE KADRY BETONUJEMY PROFESJONALNIE
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum