Wybieram sie na zwiedzanie trzech stolic Państw Bałtyckich
. Zamierzałem podróżować pociągiem. Przy czym z
tego co już sprawdziłem, między Wilnem a Rygą jest tylko jeden pociąg
kursujący co dwa dni, natomiast hafas nie znalazł połączenia między Rygą a
Tallinem. Zostaje więc najprawdopodobniej komunikacja autobusowa. Stąd i moje
pytanie jak najszybciej ( i najtaniej) przemieścić się między wspomnianymi
miastami. Czy są jakieś połączenia autobusowe? Czy ktoś ma jakieś
doświadczenie w tym temacie ? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki
Z Rygi można dojechać pociągiem (3 razy na dobę, nie wiem czy każdego dnia) do miasta Valga, podzielonego między Łotwę i Estonię. Nie wiem, czy pociąg weżdża na terytorium Estonii, czy kończy bieg na terenie Łotwy (dawniej nie było stacji w Valdze łotewskiej, a ostatnią stacją na Łotwie było Lugazi). Z Valgi w głąb Estonii obecnie chyba już żadne pociągi nie jeżdżą; stacji Valga nie ma w ogóle w wykazie rozkładu estońskiego, a w Hafasie nie ma kolei estońskich (za wyjątkiem pociągów jadących z/do Rosji). Sądzę, że muszą być jakieś autobusy z Valgi do Tallina, a przynajmniej do Tartu, które posiada połączenie kolejowe.
W tym roku już byłem w Francji, Hiszpanii, Portugali, Szwajcarii, Włoszech, Niemczech i Węgrzech a za 3 tygodnie wybieram się na wycieczkę po Czechach Słowacji Niemczech i do Francji na lazurowe.
Mamy marzec, czas już chyba planować wakacyjne podróże z FIP Zacznę od siebie.
W tym roku chcę się wybrać we wrześniu do Maroko (przy okazji zahaczyć o Szwajcarię). Jak się nie uda z wolnym, to w grudniu Skandynawia - chcę pojechać najdalej na północ jak się tylko da dojechać pociągiem.
A ja chciałbym do Liberca i może do Lwowa jak nie w tym to w przyszłym roku .
[ Dodano: 04-03-2010, 23:48 ]
A w marcu zeszłego roku byłem w Dreznie piękne miasto polecam Jechałem oczywiście Dresiem to był 3 dzień jego kursowania a więc 3.03.2009r
mk1992 -Usunięty- Gość
Wysłany: 04-03-2010, 23:51
Do Drezna wybieram się w tym roku. Co prawda nie z FIP-em, ale jednak...
Moim głównym celem na ten rok jest Portugalia (3 raz). Oczywiście po drodze odwiedzę ciekawe miejsca w Hiszpanii np. Alhambrę w Granadzie, może Gibraltar (2 raz), Pont du Gard we Francji, Alzację we Francji. Tym razem zabieram na wycieczkę swoją drugą połówkę
W tym roku zacząłem od ferii zimowych - Bałkany (Saloniki,Bar,Split). Latem Hiszpania- tym razem samochodem. Fipki jeszcze nie planowałem- być może znowu Bałkany z Turcją?
w tym roku na początku września wyruszam do Niemiec, Amsterdamu, Szwajcaria BLS, Włochy tradycyjnie Rzym, Florencja, Tropea:) i Sycylia Pozzallo Cefalu Taormina oraz Francja Menton, Monte Carlo:)) i w czerwcu pojezdze po Czechach i Słowacjii
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum