Wojtek, w ciemno za połowę kasy która na tą stronę poszła z publiczych pieniędzy zrobię tak samo wyglądającą oraz walidującą się na w3c. A za 1% podpowiem czym się różni html od xhtml.
Można sobie dywagować o SEO czy WAI, ale - do cholery - w stronie z zadeklarowanym xhtml tagi się chociaż powinny domykać
Wiem, niuans, ale zgodnie z przepisami (zarówno internetowymi, jak zapisanymi w przaśnym Dzienniku Ustaw) obecna strona Kolei Dolnośląskich nie ma prawa się wyświetlić. A to, że się wyświetla to objaw litości przeglądarek wobec braku profesjonalizmu łanabi-deweloperów.
Informacje rozkładowe są ciągnięte z adresu kilobyte.pl Na stronie widnieje tylko nazwisko Krzysztof Bojda. Ale manewry. ;P
morpheo -Usunięty- Gość
Wysłany: 04-02-2010, 16:17
Nic dziwnego. Widocznie rozkłady z SilesiaTransport ( http://www.silesiatransport.eu/?what=rozklady ) są w pakiecie z hostingiem i aktualizacją. I szczerze mówiąc, nawet lepiej, jeśli aktualności danych pilnuje firma zewnętrzna.
Za aktualność rozkładu jazdy na stronie odpowiada wspólnie UMWD wraz z partnerem zewnętrznym. Natomiast za wszelkie informacje, schematy i bazy danych odpowiedzialni są wyłącznie oddelegowani do tego celu pracownicy urzędu.
wojtek, chodzi mi oto że strony tego typu są odtwórcze i nie znajdziemy w niej nic innego jak to co można znaleśc na stronie rozklad.pkp.pl
_________________ 2000-2010. Dziesięć lat upadku i niszczenia polskiej kolei,którego apogeum nastąpiło 1 grudnia 2008 - w dniu przejęcia pospiesznych przez PKP IC !!
Wszędzie będą zawsze jakieś informacje powielane. Ja ostatnio zajrzałem tu: kolejpolska.pl, tylko to jest raczej portal ogólny i z regionu podlaskiego.
_________________ Nie chce PeKaPe ....... ? To pojedzieDeBe
morpheo -Usunięty- Gość
Wysłany: 05-03-2010, 17:42
"Pociągami spółki interREGIO z Dolnego Śląska można dojechać do Poznania, Łodzi, Krakowa, Przemyśla, Warszawy, Olsztyna, Kielc i Legnicy."
Każdemu mogą przydarzyć się pomyłki ;-) Ale dziękuję za czujność, błąd już poprawiliśmy i będziemy czuwać, żaden chochlik drukarski już nam nie namieszał.
Przedstawiciele Samorządu Województwa Dolnośląskiego i Politechniki Wrocławskiej podpisali w piątek 12 marca 2010 r. umowę na wykonanie oprogramowania służącego do prezentacji rozkładów jazdy pociągów w Internecie.
Uczelnię reprezentował prof. dr hab. inż. Tomasz Nowakowski, Dyrektor Instytutu Konstrukcji i Eksploatacji Maszyn Politechniki Wrocławskiej. Ze strony Samorządu umowę sygnowali: Zbigniew Szczygieł, Członek Zarządu Województwa Dolnośląskiego, i Agnieszka Zakęś, Dyrektor Departamentu Infrastruktury UMWD.
Oprogramowanie do prezentacji rozkładów jazdy, wykonane przez pracowników Politechniki Wrocławskiej, jest wykorzystywane w kolejowym portalu Samorządu Województwa Dolnośląskiego www.koleje.dolnyslask.pl. Pozwala ono nie tylko na wyświetlenie tablic z godzinami odjazdów pociągów z konkretnego przystanku, ale także pokazuje godziny odjazdów dla danego pociągu. Zmiany w rozkładzie jazdy mogą być nanoszone na bieżąco. Uczelnia zapewnia też aktualizację i serwis oprogramowania.
Wraz z rozwojem systemu będzie on wzbogacany o nowe funkcjonalności. Podpisana umowa jest efektem porozumienia o strategicznej współpracy zawartego w ubiegłym roku między Politechniką Wrocławską a Samorządem Województwa Dolnośląskiego.
źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego
_________________ Podróżny pamiętaj! Podróż pociągiem skraca czas przejazdu koleją. (S. Bareja)
Muszę szczerze powiedzieć, że Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego się bardzo postarał. Jak dla mnie stronka wygląda bardzo ładnie i jest dobrze zorganizowana. Zobaczymy jak długo będzie ona prosperowała, jeśli chodzi o działalność.
Portal informacyjny o kolei na DŚ docelowo ma być stałym i szybkim źródłem informacji. W planach jest też pewna jego ewolucja, jeśli chodzi o formę prezentowanych informacji i moduł rozkładu jazdy. Dziękujemy za dobre słowo, staramy się jak możemy i gwarantujemy, że będziemy trzymać równą formę.
LuMaslan, brakuje mi czegoś w rodzaju "księgi skarg i wniosków". Coś mniej więcej jak tutaj.
Chodzi o to, żeby każdy pasażer mógł napisać co go boli, skrytykować lub pochwalić naszych przewoźników. Nie każdy ma czas i ochotę na pisanie oficjalnych pism i e-maili do władz UMWD, by po miesiącu otrzymać lakoniczną schematyczną odpowiedź.
Mam nadzieję, że UMWD nie bojąc się konstruktywnej krytyki rozważy moją propozycję.
Mamy w planach interaktywny moduł zgłaszania propozycji, a także skarg i szeroko pojętych wyrazów krytyki. Ta strona będzie cały czas się rozwijać, prosimy o cierpliwość, jeszcze nie zaprezentowaliśmy wszystkich funkcjonalności, które docelowo mają stanowić o istocie tego serwisu. Temu ma służyć m.in. podpisanie umowy o współpracy z Politechniką Wrocławską. Dzięki fachowym poradom naukowców z tej uczelni, serwis koleje.dolnyslask.pl będzie stale się rozwijał.
Mamy w planach interaktywny moduł zgłaszania propozycji, a także skarg i szeroko pojętych wyrazów krytyki.
Trudno uwierzyć mi w te deklaracje. Władze każdego szczebla oraz podrzędni urzędnicy nie lubią publicznej krytyki i często ta pozorna "wolność słowa" kończy się cenzurą, zamordyzmem i łapaniem nicków. Ale pożyjemy i zobaczymy jak to wyjdzie w przypadku UMWD...
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum