Ja bym chętnie dopisał do rozkładu coś na trasie Rybnik-Katowice po godzinie 21 z Rybnika. Plus oczywiście nieśmiertelne reaktywacje, np. Lubliniec-Gliwice.
1. Pociąg relacji Katowice ( odj. 07:43 )- Kraków kursujący w D, zmiana na całodzienny
2. Wydłużenie pociągu rel. Katowice ( odj. 15:13 ) do Ostowa Wielkopolkiego
3. Wprowadzenie pociągów Katowice-Inowrocław-Katowice
4.Pociągi rel. Katowice-Lubliniec: 05:25, 14:42, w niedziele zaczynają bieg od stacjii Tarnowskie Góry
Jak dla mnie czysta fantastyka, ale może połączenie Gliwice-Olkusz miałoby jakiś sens, bo ostatni przesiadki w Katowicach to katorga, bo pociągi często jadą z opóźnieniem na styk, albo stają tuż przed rozjazdami w Katowicach i trzeba lecieć na początek składu i błagać konduktora...
Popieram bezpośrednie pociągi relacji (Wodzisław/Racibórz)-Rybnik-Katowice-Kraków Gł. Pierwsze jaskółki już są w postaci "ukrytych bezpośrednich" np. KAROLINKA, ale przydało by się więcej.
I jeszcze byłoby bardzo miło, jakby więcej więcej pociągów dojeżdżało do Bohumina, choćby tylko w weekendy.
Ranny IR ( Gliwice ) Katowice - Warszawa ( Lublin ) trasą byłego "Kordeckiego" tj. przez Mysłowice, Jaworzno Szczakową, Bukowno, Olkusz, Wolbrom, Kozłów. Powrót oczywiście wieczorem.
Aż się prosi, by pociągi Racibórz(5:37)-Katowice(7:32) i Katowice(7:42)-Kraków Główny(9:33) połączyć w jedną relację. Przydatne szczególnie od lipca(?), gdy zaczną remontować dworzec w Katowicach i jeden peron będzie nieczynny. Można by nawet robić więcej relacji łączonych, byle tylko choć trochę odciążyć na czas remontu tą już przeciążoną stację.
Obok "Kordeckiego"-bis* zaproponowanego przez prezesa11 - będącego także pierwszy poranny połączeniem z Katowic i ostatnim wieczornym do nich. Od siebie dodałbym wydłużenie pociągu REGIO, który obecnie jeździ tylko Olkusz - Katowice - Olkusz, do Wolbromia. Kiedyś były pociągi do Katowic zaczynające bieg w Wolbromiu. Dobrze by też było dać jakiś pociąg z Katowic w stronę Kozłowa po 20:00, o ile się nie mylę to kilka lat temu był taki pociąg o chyba 20:38 - takie REGIO by się przydało, przecież zajęcia na wielu uczelniach trwają do 20:00, z tego względu można by ten pociąg puścić później tj. 20:50.
*na odcinku Gliwice - Kozłów, pociąg ten mógłby mieć status REGIO
Wysłany: 06-03-2010, 23:27
Nie przesadzajcie z tymi Gliwicami! Ile to można napchać pociągów na Katowice - Gliwice?
Nie przesadzajcie z tymi Gliwicami! Ile to można napchać pociągów na Katowice - Gliwice?
W takim przypadku byłbym oczywiście za łączeniem relacji a nie dodawaniem nowych. Jednak dojechać na Sosnowiec Płd. z Gliwic nie jest przyjemnym zadaniem, a nie zawsze kierunek na Główny wydaje się być atrakcyjnym. Żeby tak były na początek z 2-3 pociągi na linii 62., którymi można by dojechać bezpośrednio z Gliwic (bo w drugą stronę za sprawą bardzo dużej częstotliwości kursów Katowice-Gliwice opóźnienia nie są aż tak dotkliwe).
Po 17 z Sędziszowa do Katowic nic już nie jedzie. Przydałby się pociąg z tamtych rejonów, który dojeżdżałby do Katowic ok. 22:00. Mógłby to być kurs choćby i tylko niedzielny.
Ostatnie bezpośrednie połączenie stolic dwóch sąsiadujących województw, tj. Katowice-Kielce odjeżdża o 15:41. Potem nie ma już nawet żadnego pośpiecha przez Zawiercie, Włoszczowę, o linii 62. już nie wspominając. Jakiś bezpośredni pociąg będący w Kielcach ok. 21:00-22:00 też byłby ciekawym rozwiązaniem.
mk1992 -Usunięty- Gość
Wysłany: 07-03-2010, 11:47
Rozkład jazdy na linii Katowice - Kielce trzeba czym prędzej poprawić, bo to z czym mamy do czynienia obecnie jest po prostu śmieszne. Uważam, że przy odpowiednich skomunikowaniach w Katowicach nie ma potrzeby, aby pociągi od strony Kielc kończyły bieg w Gliwicach.
Ja bym tutaj widział relacje takie jak Gliwice - Częstochowa, a także Gliwice - Kraków (np. o 5:20 mamy pociąg Gliwice - Kraków, a o 5:50 Gliwice - Częstochowa i tak przez cały dzień) - oczywiście wiązałoby się to ze wzmocnieniem połączeń na odcinku Katowice - Częstochowa, gdzie widziałbym również pociągi z Bielska Białej. Dzięki takiemu rozwiązaniu na odcinku Gliwice - Katowice, a także Katowice - Częstochowa mielibyśmy takt 30-minutowy. Myślę, że warto by wydłużyć relację Gliwice - Sosnowiec do Dąbrowy Górniczej Ząbkowic - przy takim działaniu na Gliwice - Katowice bylibyśmy w stanie uzyskać takt 15 minutowy).
A co z połączeniami do Oświęcimia? Niejednokrotnie widzę, jak te pociągi przywożą do Katowic zaledwie kilku pasażerów - co byście powiedzieli, aby zostały one połączone z relacją Katowice - Lubliniec w jedną spójną całość, tj. Oświęcim - Lubliniec? Myślę, że byłby to dosyć korzystny dla pasażerów zabieg, ponieważ Oświęcim uzyskałby bezpośrednie połączenie z praktycznie całą środkowo - północną częścią GOP-u, od Mysłowic, przez Katowice, Chorzów, Bytom, Radzionków i na Tarnowskich Górach skończywszy. Dalej jest już tylko Miasteczko, Kalety no i wspomniany przeze mnie Lubliniec. Zdecydowanie poprawiłoby to atrakcyjność tegoż połączenia. Co Wy na to?
Ja bym proponował wydłużenie wszystkich pociągów z Wielunia Dąbrowy aby docierały do Kępna, i dodatkowo coś po 18 z Wielunia do Katowic. Cześć pociągów do Kluczborka bym wydłużył do Ostrowa. Dodatkowo Zwiększył bym ilość kursów do Wisły i wnioskował bym aby przywrócić Ornaka, tako mój koncert życzeń....
Myślę, że jest to całkiem realny koncert życzeń. Obecnie mamy pociąg relacji Tarnowskie Góry - Kępno, co dowodzi tego, że jak się chce, to da się wydłużyć pociąg do Kępna, przez co połączenie staje się bardziej atrakcyjne dla potencjalnych pasażerów i więcej ludzi chce z niego korzystać.
Katowice - Ostrów? Dlaczego nie, wszak Ostrów Wielkopolski jest sporej wielkości węzłem przesiadkowym, a co za tym idzie, pasażerowie przyjeżdżający od strony Katowic mogliby się przesiąść na pociągi w różnych kierunkach, w tym i na Poznań. Jestem za!
Gliwicjusz napisał/a:
wnioskował bym aby przywrócić Ornaka
Ja bym tutaj widział pociąg relacji Gliwice - Kraków - Zakopane, wyjeżdżający z Gliwic ok. godziny 15. Mógłby kursować nawet jako REGIO, frekwencja gwarantowana.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum