Wysłany: 18-12-2006, 22:57 Dopłata do IC w Czechach
Witam!
Wczoraj jechałem czeskim IC z nieważnym biletem FIP i musiałem u konduktora kupić bilet. Konduktor twierdził że legitymacja FIP jest ważna tylko jak bilet kupuję w kasie więc sprzedał mi bilet na 100%. Za odcinek Pardubice hl.n - Praha hl.n w IC w 1 klasie zapłaciłem 655koron....czy to nie trochę dużo? Czy na prawdę bilet na tak krótki odcinek (104km) może kosztować aż tyle?
uwaga! jezeli jades do Czech to 1. zrobtak na stronie www.jizdenka.cz (jizdenka=bilet) wydrukuj siebie lanczenie z oferete ktore uziwas. i potym pokaz kondukterowi bedesw miec miniej klopot.
Konduktor nie miał racji. Legitymacja uprawnia do zniżki 50% przy zakupie biletu krajowego i międzynarodowego. Za bilet, który konduktor ci sprzedał została doliczona prawdopodobnie pokuta "kara".
Możesz spróbować tylko w drodze reklamacji. Najlepiej chyba skontaktować się z przedstawicielek Kolei ČD w Polsce. Namiary powinni dać w PKP S.A. (powinni).
A co sądzisz o tym bilecie? Czy jest na nim jakaś dodatkowa opłata (kara)? Bo po prawej stronie w dole jest napisane że za coś pobrano 400koron. Mógłbyś coś o tym napisać?
Marcel Štancl, Cześć, wybieram się z zoną do Pragi we wrześniu i miałbym prośbe do Ciebie, mógłbyś sprawdzić ile kosztuje kuszetka/sypialny z Pragi do Warszawy, 6 osobowa, 4 osobowa i 2 osobowa? Czy są jakieś zniżki dla posiadaczy książeczek FIP w Czechach? Pozdrawiam
Dopłata do kuszetki w przedziale 6 osobowym na Chopina kosztuje 9,4€. Sypialny zdaje się 12-15€. Wszystkie informacje o cenach lub dopłatach na pociągi do i z Polski uzyskasz w kasach InterCity, albo możesz zapytać o dopłaty do biletów w informacji kolejowej:
* Informacja Krajowa: infokraj@intercity.pl
* Informacja międzynarodowa: infoeuropa@intercity.pl
Jechałem SC Pendolino z Pragi do Ostrawy 15 września. Za miejscówkę w pierwszej klasie płaciłem 100 koron (kilka lat temu 200 koron). Na pokładzie na powitanie "zdarma" serwowana jest lampka szampana, następnie napój do wyboru oraz kanapka.
"Marcel Štancl"]uwaga! jezeli jades do Czech to 1. zrobtak na stronie www.jizdenka.cz (jizdenka=bilet) wydrukuj siebie lanczenie z oferete ktore uziwas. i potym pokaz kondukterowi bedesw miec miniej klopot
Drahy Marceli,
Uvedeny Tebou odkaz bohuzel uz nefunguje! Srdecne zdravim.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum