Wysłany: 21-12-2006, 10:33 Linia Gryfów Śląski - Świeradów Zdrój
Czy ktoś może wie jaki jest dokładny stan torów na tej linii? Czy to jeszcze należy do PKP, czy już całkiem zrezygnowali...?
Prosi się połączenie z Goerlitz do tego kurortu, do którego tłumnie przyjeżdżają Niemcy.
Zgadzam się, że pociąg z Gorlitz do Świeradowa byłby hitem. Jak jestem w Świeradowie to widuję tam więcej Niemców niż Polaków. W każdym sklepie, w każdym barze, na każdej ulicy i na górskich szlaku słychać język niemiecki.
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Dlatego chciałbym wiedzieć czy byłaby jakaś szansa na stworzenie przejazdów, ale na pewno nie za DZPR tylko jakis prywatny przewoznik. STan torow chyba jest tez kiepski, porosniete trawai drzewami.
Niestety wieloletnie zaniedbania doprowadziły niemal do całkowitej ruiny ten szlak kolejowy. PKP już dawno przeznaczyły go do zaorania, więc o wznowieniu ruchu nie ma co marzyć. No chyba, że ktoś przejmie od PKP tory i z własnych środków je wyremontuje, ale to jest utopia.
Osoby, które doprowadziły do degradacji podsudeckich linii kolejowych powinny gnić w kryminale. Szczególnie kłania się linia do Karpacza! Tymczasem proszę sobie wyobrazić, że betony, które udupily te linie nadal pierdzą w kolejowe stołki, są awansowani i premiowani, są odznaczani za zasługi dla transportu RP, są odznaczani za zasługi dla kolejnictwa... i nadal kombinują co by tu jeszcze udupić!
Prawdopodobnie w maju 2007 roku mają na krótkim odcinku w Świeradowie Zdroju jeździć drezyny. Ma to być kolejna atrakcja turystyczna w regionie. Szkoda tylko,że cały odcinek linii do Gryfowa Śląskiego nie jest zadbany.
Poczekamy do maja, czy faktycznie uda się uruchomić tą drezynę.
Lepsze to niż nic. Zobacz w jakim stanie są tory, dobrze ,że w ogóle jest ktokolwiek , kto chce chocoaiż na małym odcinku coś prowadzić, lub zadbać o tory. Owszem, idealnym rozwiązaniem byłyby szynobusy na trasie Goerlitz- Świeradów Zdrój, ale dopóki nie wyremontują torów, lub nie wezmą się za infrastrukturę, dopóty nie będzie normalnego ruchu na tej linii.
DB, a gdzie na Dolnym Śląsku masz normalny ruch?
Magistrala E30 w nocy dosłownie śpi - nie kursuje żaden pociąg pasażerski. Linie lokalne już dawno upadły. Tylko dyrekcja DZPR dobrze się trzyma!
_________________ "Demokracja to rządy hien nad osłami."
Wiadomo, że tak byłoby idealnie, ale trzeba zadbać o torowisko. Jeśli zadbałoby się o tory, to może kiedyś, po otworzeniu rynku kolejowego na przewozy pasażerskie, jakiś prywatny przewoźnik zainteresowałby się tą linią, lub połączeniem Goerlitz-Mikułowa-Lubań-Gryfów Śląski-Mirsk-Świeradów Zdrój.
Mało kto wie, że w Proszówce, następna stacja za Gryfowem Śląskim jest duży zakład mięsny Niebieszczańskich, w którym pracuje około 300 do 400 ludzi. To kolejny atut by uruchomić tą linię.
Krycha Gryfow Slaski - Mirsk - Nowa Skrba - Dětřichovec - Jindřichovice pod Smrkem Tez wsytkim na narty bylo by milo! Krajina bede trudna bez wzajemnej spoluprace. Duzo ludzi skasuje swoje mieszkanie i odjezda spoza granic.
Byłem w Świeradowie w czerwcu tego roku i cóż,stan stacji opłakany - wszystko zarośnięte drzewkami ( małymi brzózkami ), wiata na peronie grozi zawaleniem, ale tory są nikt jeszcze ich nie zwinął , dodatkowo jak jechałem w stronę Mirska to przed bodajże Krobicą w takim wąwozie to widać tylko las drzewek i badyli. Ze stacji mam fotki to później postaram się dołączyć. Co do samego przywrócenia tej linii do używalności, to pomysł sam w sobie jest bardzo dobry. Nawet dwie pary na szynobusie z Niemiec uzupełnione dwoma lokalnymi (z Gryfowa, lub Lubania lub Węglińca ) przyniosłyby dość pokaźną frekwencję.
W maju od stacji Świeradów Zdrój do hotelu "Pod Jeleniem" w którym nocują sami Niemcy ma zostać uruchomiona drezyna, która będzie przewoziła kuracjuszy do centrum miasta. Jestem bardzo ciekaw czy faktycznie uda się to przedsięwzięcie.
W maju od stacji Świeradów Zdrój do hotelu "Pod Jeleniem" w którym nocują sami Niemcy ma zostać uruchomiona drezyna, która będzie przewoziła kuracjuszy do centrum miasta. Jestem bardzo ciekaw czy faktycznie uda się to przedsięwzięcie.
Tak jak widać na jednym zdjęciu ewentualne jazdy albo będą miały koniec na koźle op., albo ktoś go zdemontuje. A poza tym ciekawe czy dalej w stronę tego hotelu (notabene bardzo fajnego ), tory jeszcze istnieją (kwestia podmycia torowiska przez Kwisę ).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum