Pytanie: dwukrotnie jadąc z drugiego końca Polski starałem się złapać w Lesznie kurs do Jarocina ten o 8.25 i dwukrotnie podstawiali mi KKZ. Po całonocnej jeździe było to lekko wkur.... Wobec tego czy tam w ogóle jeżdżą pociagi czy tylko KKZ?
czyżby do Leszna przeniknął beton kolei Dolnośląskich ???
_________________ 2000-2010. Dziesięć lat upadku i niszczenia polskiej kolei,którego apogeum nastąpiło 1 grudnia 2008 - w dniu przejęcia pospiesznych przez PKP IC !!
Z tego co wiem z własnego doświadczenia, ile razy byłem na dworcu w Lesznie, to zawsze do Jarocina była KKZ. A tych "razów" było dość dużo. Co oczywiście nie oznacza, że tak jest zawsze, ale bardzo często.
W przypadku awarii jakiegos SA do Jarocina jezdzi KKZ z tego wzgledu ze stacje i przystanki osob. sa polozone blisko drogi i w zwiazku z tym jest niewielkie opoznienie
Zawziąłem się wobec tego na tą trasę. Teraz spróbuję od strony Jarocina i jak trzeba cały dzień tam będę siedział aby odprawić wszystkie pociągi do Leszna
Niestety mnie również ta niespodzianka spotkała, jadąc na Festival do Jarocina podstawili KKZ około 50 osób w autobusie. Ścisk spory byłem wkurzony bo już w czasie festivalu gdy do Jarocina jedzie dużo osób mogli puścić szynobus.
Z tego wynika że na tej trasie pociągi są jakąś fikcją i zupełna cisza o tym Zupełnie jak ostatnia para na trasie Chojnice-Kościerzyna gdzie przynajmniej na dworcu w Chojnicach od 2 lat już wiszą kartki, że ze względu na brak taboru itd.
Wydaje mi sie ,że te problemy z KKZ pojawiły się po usunięciu składów wagonowych, utworzyli dużo par na szynobusach przykład 14 do Głogowa 5 par pociagów, a straciła na tym linia naj mniej uczęszczana ze wszystkich czyli Jarocin - leszno. Z tego co widziałem na rozkładzie w strone jarocina jest aż 5 par pociągów w tym że dwie do Gostynia i trzy do Jarocina pewne jest że któraś para musi być na szynobusie.
Virakocha -Usunięty- Gość
Wysłany: 14-05-2010, 12:20
KKS już jest w korekcie rozkładu wymienione :
Obowiązuje od 16.05 do 24.06
Str. 330 Tab. 323 -
W związku z wprowadzeniem kolejowej komunikacji samochodowej (KKS) na odcinku Jarocin -
Gostyń - Jarocin tabela 323, zmianie ulegają następujące pociągi: R-79221, R-79223, R-79227, R-
79220, R-79222, R-79226 - tabela zawierająca zmiany, dostępna na www.przewozyregionalne.pl,
zakładka ROZKŁAD JAZDY, Zestawienie tabel SRJP
Pytanie,czy w związku z KKA dotacja na tą linię zostanie zmniejszona?Przecież autobus, nawet wynajęty,generuje mniejsze koszta niż tabor kolejowy.Jeśli nie,to kto inkasuje różnicę między kosztem wynajęcia autobusu drogowego,a kosztem uruchomienia SA lub składu klasycznego?
Virakocha -Usunięty- Gość
Wysłany: 14-05-2010, 12:46
Raczej nie, bo teoretycznie jest tymczasowa, lecz pewnie przedłużą ją do końca wakacji lub bezterminowo. Mówię o KKS.
[ Dodano: 14-05-2010, 13:47 ]
zwłaszcza że zmiana jest odcinkowa nie całościowa
[ Dodano: 14-05-2010, 13:55 ]
Dodam jeszcze że od Gostynia jedzie szynobus- pewnie przejście szynobusu z linii głogowskiej lub zbąszyńskiej na jarocińską z powodu awarii SA105 lub remontu
Tak jak mówisz sebol zawsze byl na 16 30 sa105 w Głogowie a ostatnio wieczne kkz,
z rego co wiem to ten szynobus ma cos z tylną ośką. A propo od kiedy jest podsył SA132 z Poznania, wtedy o jednego wiecej bedzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum