Dzięki.
Tę stronę widziałem -ale tam nie ma jęz. ang.- a franc. to dla mnie czarna magia. Ale dziękuję i tak. To nie była odpowiedź tylko nawiązanie do tematu mojej prośby.
Na stronie http://www.voyages-sncf.com/ jest dostępna wersja językowa: francuska, angielska, niemiecka, hiszpańska.
Jeśli che się korzystać z innej wersji językowej, jak francuski, należy wejść na: http://www.tgv-europe.com/ Niestety, naciskając na polską flagę, nie ma języka polskiego
Aha, zniżka którą ja zawsze wybieram kupując miejscówki do FIP to po angielsku chyba "daily" się nazywa, po fr. "abonnament fortait" - do 1 jak i do 2 klasy cena 1,5 euro.
Ponieważ planuję w przyszłym roku wybrać się do Portugalii via Niemcy, Francję, Hiszpanię, chciałbym się dowiedzieć, czy członek rodziny pracownika/emeryta dostaje darmowy bilet na SNCF w 1. klasie czy na przykład tylko zniżkę w wysokości 50%?
Tylko pracownik ma darmowy bilet na SNCF. Rodzina albo kupuje normalny, albo ma (jeśli posiada) 50% zniżki ma legitymację FIP.
Polecam promocje. Można kupić na 2 albo 3 miesiące przed odjazdem - nocne pośpieszne od 15 euro, TGV od 22 euro (2 klasa), 1 klasa odpowiednio (brak miejsc siedzących / 35 euro).
Witam serdecznie, mam pytanie w związku z biletami na TGV kupowanymi w promocji np z 2-miesięcznym wyprzedzeniem (np. na trasie Lille-Paryż 17 euro zamiast 38). Czy to znaczy, że od tej promocyjnej ceny nie przysługuje już 50% zniżka na FIP dla członków rodziny pracownika? A jeśli przysługuje, to jak ją zrealizować zamawiając bilety wcześniej przez Internet? Przepraszam jeśli to oczywiste, ale to mój pierwszy raz
Promocje nie łączą się z żadnymi zniżkami i takie bilety ważne są tylko w danym pociągu. Tzn. jak kupisz na TGV o godzinie 11:00 to nie możesz jechać żadnym innym, tylko tym.
Wysłany: 05-05-2010, 08:40 UWAGA olbrzymia dopłata we Francji do CNL
Wróciłem już ze swojej pierwszej podróży z FIP'em. Prawie wszystko było ok oprócz Francji. Gdy tylko dotarłem do Paryża i zanim jeszcze zacząłem zwiedzać te piękne miasto, najpierw udałem się do kasy biletowej aby od razu kupić miejscówki na nocny pociąg CNL (Paryż - Berlin godzina 20:20) Oczywiście jestem posiadaczem biletu FIP. Więc wyraźnie kilkakrotnie mówię Pani że chcę kupić tylko miejscówki na ten pociąg ponieważ bilety już mam. A Pani do mnie mówi 120 Euro za dwie osoby. Tłumacze Jej że to nie możliwe gdyż jadąc dwa dni wcześniej z Berlina do Amsterdamu też pociągiem CNL zapłaciłem tylko po 4 euro za same miejscówki. Pomyślałem że może nie ma wolnych miejsc i Pani oferuje mi jakiś wagon sypialny, niestety nie za cenę 60 euro Pani oferowała mi miejsce siedzące. I z przykrością muszę stwierdzić że powoływałem się na wszystko, (regulamin, forum, internet) i nie udało mi się przekonać żadnego (bo próbowałem w innych okienkach) kasjera do sprzedania samej miejscówki. Ostatecznie wsiadłem do pociągu bez rezerwacji i nie było najmniejszych problemów - pociąg był prawie całkowicie pusty, a konduktorowi powiedziałem że nie zdążyłem kupić miejscówki, ponieważ wskoczyłem do pociągu w ostatniej chwili a On machnął ręką, uśmiechnął się i poszedł, a ja więcej już nie widziałem żadnego konduktora.
Proszę wyjaśnijcie mi dlaczego we Francji chcieli taką wysoką dopłatę ?
niestety Francja przoduje w ilości tępych lub złosliwych kasjerów : jadąc 2 lata temu zpod Tuluzy do Lourdes tam i z powrotem kupując bilety z kartą zniżkową kasjer zażyczył sobie 50 eur,mimo tłumaczenia że powinno być taniej ponieważ parę dni wcześniej inne znajome osoby jechały za 30 eur ,nic to nie dało,daremne tłumaczenia, a parę godzin pózniej inna kasjerka bez problemu sprzedała te bilety po 30 eur za osobę więc nie wiem co o tym myśleć: olewactwo czy złośliwość kasjerów ? naprawdę czeski film
_________________ 2000-2010. Dziesięć lat upadku i niszczenia polskiej kolei,którego apogeum nastąpiło 1 grudnia 2008 - w dniu przejęcia pospiesznych przez PKP IC !!
Cenna uwaga dla przyszłych podróżujących - nie przejmujcie się kasjerami w razie czego tylko wsiadajcie do pociągu. Z konduktorem szybciej się dogadacie. I nie przejmujcie się jak Wam będą mówić że pociąg jest już pełny
Trafiłeś na tępą kasjerkę. We Francji kasjerzy mają olbrzymie problemy ze sprzedażą miejscówek do FIP na pociągi międzynarodowe, a nawet na swoje własne krajowe! Oj ileż to razy we Francji miałem problemy z kupnem właściwej miejscówki, zdarzało się, że chodziłem do wszystkich okienek, a nawet jechałem na inny dworzec.
Potem, nauczony doświadczeniem, kupowałem miejscówkę w Niemczech, a na połączenia krajowe przez Internet i miałem spokojną głowę.
Te CNL Berlin-Paryż-Berlin kosztuje siedzące 2 klasy 4 euro, kuszetka BC-6 20 euro, kuszetka BC-4 30 euro, sypialny T3 40 euro.
W listopadzie dokładnie tyle podała mi kasjerka w DB Reisezentrum w Berlin Hauptbahnhof na trasie Berlin-Paryż. Ale od nowego rozkładu mogło się zmienić, jeszcze nie jechałem.
Najprawdopodobniej podała Ci z cennika, a w momencie jakbyś już kupował to okazałoby się że jest trochę więcej, też tak miałem w bahn.comfort jak kupowałem miejscówkę na EN do Salzburga. Najpierw podała cenę standardową 4 euro, a wyszło 19 euro, byłem na to psychicznie przygotowany, bo wiedziałem że ma być taka cena
Właśnie nie! Wydrukowała mi miejscówkę za 4 euro Berlin-Paryż. Miałem napisane a blankiecie Rezervierung City Night Line.
A ile ostatnio płaciłeś? Bo dla przykładu w 2005 za to połączenie skasowali ode mnie 7 euro, w 2007 albo w 2008 10 euro. I to zarówno Niemcy jak i Francuzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum