witam, czy jechal ktos na trasie Belgrade–Bar (Serbia - Czarnogora), gdyz czytalem ze jest to jedna z piekniejszych tras kolejowych w Europie. I jesli tak to mam pytanie (jesli nikt nie jechal na tej trasie to pytanie kieruje do tych co maja przewodnik FIP), otoz przez bardzo krotki odcinek pociag jedzie przez terytorium Bosni i hercegowiny jednak sie tam nie zatrzymuje, czy wiec moge przejechac na biletach FIP na Serbie i Czarnogore??
na kolej Republiki Serbskiej nie ma biletów fip, ale to mały odcinek, bilet nie jest prawdopodobnie drogi.
Swoją drogą zapytałem się w kasie odkąd zaczynają się koleje Serbskie a koleje Republiki Serbskiej, a tam mapa z dawnych lat z Jugosławią , więc nie uzyskałem informacji.
pisze o tym ,odebrałem właśnie bilety ,, fip,, z informacją że na koleje Republiki Serbskiej nie przysługuje bilet,zapytałem więc w kasie, na jakim odcinku mam kupić bilet 50 % na legitymację ,,fip,,- a tam mapa z czasów komuny, z Jugosławią . Dla kasy międzynarodowej to zagadka zbyt duża.
Koleje Serbii (ŻS) to Serbia, bilet FIP dają. Koleje Republiki Serbskiej (ŻRS), to koleje na terenie autonomicznej republiki Serbskiej w Bośni i Hercegowinie, są w zrzeszeniu FIP, ale biletów nie wydają - honorują za to karty zniżek FIP i można kupić bilet krajowy, lub międzynarodowy z ulgą 50 %. Uwaga ! Bilet międzynarodowy to też bilet w relacji np. Sarajewo - Banja Luka, gdzie wchodzą w skład dwa zarządy - koleje ŻRS (republika Serbska) i ŻFBH (koleje Federacji Bośni i Hercegowiny).
Dziękuję za wyjaśnienie, nie interesowałem się wcześniej tym rejonem, zmyliła mnie trochę Pani wydająca bilety , twierdząc że na Serbie nie mam biletu.Miała na myśli kolej Republiki Serbskiej, która w większości kursuje na terenie Bośni i Hercegowiny.Troche te nazwy są mylące.Dlatego chciałem to wyjaśnić, wiele osób ma problemy z tym podziałem byłej Jugosławi. Dlatego prosiłem Was o pomoc.Na mapie kolejowej nie jest oznaczona ta autonomiczna republika, tylko Bośnia , dlatego jest to mylące.
Kuszetkę na Czarnogórę do Baru kupi się po prostu u kuszetkowego za euro na peronie o ile będą wolne miejsca. Nie wiem jak to jest z kupnem kuszetki w kasie na dworcu, coś mi się przypomina że próbowałem a i tak wysłali mnie żebym u kuszetkowego kupił. Oprócz dwóch pociągów nocnych (jeden z nich jeździ tylko w sezonie) do Baru są też 2 dzienne. A najpiękniejsze widoki są chyba wtedy kiedy pociąg jedzie wysoko w górze (przez Podgoricą) pokonując kolejne wiadukty i tunele (aż strach wtedy myśleć co by było jak by się stoczył w dół!), przyznam że na innych europejskich liniach póki co nie spotkałem podobnych widoków!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum