Moja rada: kup bilet jak normalny człowiek, idź na dworzec, wsiądż do wagonu pasażerskiego i jedź gdzie chcesz. Jak np. byś wysiadł z wagonu towarowego na pewną stację, na której akurat pociąg się nie zatrzymuje? Na jednej z galerii było takie zdjęcie: http://stud.pam.szczecin.pl/~wizard/details.php?image_id=16248 .
Co by było gdyby nagle barierka się urwała? Spadłbyś i już nie wstał. Pozatym mandat nałożony za "jazdę na gapę" kilkakrotnie (kilkunastokrotnie) przewyższyłby cenę biletu...
Jazda jest nielegalna to fakt, ale pomysł jest ciekawy i do zrealizowania np. specjalny towos prowadzony parowozem dajmy na to po lini przemysłowej z wjazdem na zakład imprezka kolejowa była by udana i ciekawa
_________________ TOZK nadal walczy!!!
POZDRAWIAM KOLEJOWO Z OPOLA!
*ARTUR*
Mariusz W. -Usunięty- Gość
Wysłany: 22-05-2010, 16:37
Pomysł jazdy pociagami towarowymi co jakiś czas odradza się na grupie dyskusyjnej pl.misc.kolej.
Czytałem relację, że pewien koleś wracał z zakupów. Nie chciało mu się obchodzić stojącego na torze składu, więc wszedł na podest celem skrócenia sobie drogi. W tym czasie pociąg ruszył, no a że koleś był obładowany zakupami, to nie miał jak szybko zeskoczyć. I tak sobie przejechał kilka stacji. Nikt nikomu nic nie zgłaszał, choć widziano go z kilku nastawni.
Słyszałem też motyw, że na stacji Kostrzyn Towarowy podczas Przystanku Woodstock grupka osób zamierzała wracać pociągiem towarowym w środku węglarki. Namierzono ich z helikoptera i podróż niedoszła do skutku.
Całość ogólnie nielegalna. Jazda na podestach jest względnie bezpieczna. Trzeba tylko uważać, aby nie zostać zauważonym a najlepiej jechać po zmroku. Ogólnie odradzam, no chyba, że ktoś na prawdę nie ma czym jechać, a następny środek transportu ma za kilkanaście godzin. No i trzeba wiedzieć, w którym kierunku pociąg jedzie i gdzie mocno zwolni albo się zatrzyma.
Jest to linia 175 (Kłodnica-Kluczbork przez Fosowskie). Na drugą część pytania nie jestem Ci w stanie odpowiedzieć. Na odcinku Strzelce Opolskie-Kluczbork jest utrzymywany ruch towarowy (podobno znikomy) więc domniemam że od Fosowkiego do Kluczborka może być likwidowana trakcja. Może był też remont.
Wg. mnie to raczej, a w zasadzie zdecydowanie nie była impreza tylko msza jak już. Ciekawy jestem czy i w tym roku takie coś będzie mieć miejsce, niekoniecznie w Kuniowie.
Mariusz W. -Usunięty- Gość
Wysłany: 23-05-2010, 21:23
Ciekaw jestem skąd wzięto pieniądze na przejazd.
No i czy zgodne z przepisami jest przewożenie ludzi na wagonach towarowych w żaden sposób nie przystosowanymi do przewożenia ludzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum