Z tym DB Lounge to nie koniecznie musi byc tak, ze pracownik nie mial racji. Ja jako pracownik DB mam bezplatne przejazdy w kraju (czyli w Niemczech) pierwsza klasa i miedzy innymi przepisy mowia, ze nie mam prawa do miejscowki i nie mam prawa do DB Lounge i w przepelnionym pociagu mam obowiazek ustapic miejsca siedzacego rowniez pasazerom bez miejscowki.
Ja miałam ten sam przypadek na tym samym dworcu. Tylko mnie powiedzieli, że można wejsć z biletem biznesowym. I faktycznie jak mi się raz zdarzyło jechac na taki bilet to nie miałam żadnych problemów.
A z drugiej stony jestem ciekawa jak to jest faktycznie.
W związku z powyższym warto by wyjaśnić,czy bilet FIP 1 kl. uprawnia do korzystania z "DB Lounge",czy nie,jak już wcześniej wspomniałem, z takich poczekalni korzystałem w Berlinie,Frankfurcie/M,Stuttgarcie,Hamburgu,Lipsku i wszędzie tam bez problemów udostępniano mi pomieszczenia "DB Lounge",natomiast w Kolonii mi odmówiono,na jakiej podstawie w niemal całych Niemczech uznają FIP a Kolonii nie?
Pozdrawiam wszystkich
Miałem tą samą sytuacje na dworcu Berlin HBF
Pani powiedziała że nie posiadam biletu biznesowega i nie mogę niestety skorzystać z poczekalni.W hanoverze,hamburgu,frankfurcie wszystko jest ok..
POZDAWIAM i życze bezproblemowych wyjazdów z FIPem
Z tego co wiem z "DB Lounge" korzystac mogą podróżni posiadający bilet 1 klasy a nie biznes klasy, więc na zdrowy rozsądek bilet FIP na 1 klasę to bilet na 1 klasę! Nie ważne czy bezpłatny czy dla Polaka itd. Bilety FIP wydawane są na zasadach międzynarodowych i mają swój pewien "prestiż", a nie uznawanie ich w "DB Lounge" to na pewno pewna złośliwość lub niewiedza obsługi DB. Zreszta chyba pokuszę się napisać jakiegoś e-maila z zapytaniem w tej sprawie do DB lub organizacji FIP o ile zjadę odpowiedni adres e-mail i wtedy rozwiejemy wszelkie wątpliwości. O efektach powiadomię na forum.
Mnie też odmówiono w Berlinie,pani przy wejściu pokazała mi kserokopię dokumentu,na podstawie którego nie możemy tam wejść.Jest na nim wzór okładki(niemiecki co prawda)który nie pozostawia wątpliwości,o jaki bilet chodzi.
Też w tym roku miałem podobny problem na dworcu Berlin Hbf. Pracownica powiedziała mi, że na moim bilecie w miejscu "wskazówki służbowe" muszę mieć jakąś pieczątkę - wtedy mogę skorzystać z DB Lounge. Jeśli takiej pieczątki nie ma - nie wejdę.
Inni mnie wpuszczali, następnego dnia wszedłem, tydzień później wszedłem. A może ktoś wie o co chodzi z tą pieczątką? To jakiś "znak" FIP biznesowego?
Na podróże służbowe wydawany jest bilet FIP z czerwoną pieczątką "ohne zushlag" - wtedy przysługują bezpłatne miejscówki, ale nie ma to nic wspólnego z DB Lounge
Nie znam zbytnio niemieckiego, można by rzec że wcale ale na drugiej stronie dokumentu z linku powyżej w dziale "Zugangsberechtigung" i w podpunkcie "Railteam Kunde" jest napisane chyba o personelu kolejowym również z innych krajów i chyba wynika że spoko można wejść i chyba nawet z biletem 2 klasy. Postaram się to dokładniej przez kogoś przetłumaczyć. Jak by to potwierdzało że można korzystać z DB Lounge z biletem FIP to wystarczyło by sobie to wydrukować i z tym podróżować
Ja niemieckiego również nie znam, ale czytałem to tłumaczone przez tłumacza google. Napisali jedynie, że można wejść z ważnym biletem 1 klasy dla pociągów dalekobieżnych. Nie ma nic, że tylko BahnCard, a inne międzynarodowe są nie ważne.
Dla przykładu kupię w promocji za 59 euro sypialny 1 klasy Berlin-Paryż i też mnie nie wpuszczą? Może ktoś z forumowiczy pracowników DB miałby ochotę i czas, aby to wyjaśnić - napisać tam gdzie trzeba, a potem przetłumaczyć odpowiedź i zamieścić zarówno oryginał jak i tłumaczenie. Można by wtedy wydrukować i pokazac pracownikom DB w razie odmowy wejścia.
A jak FIP nie ważny - rozstrzygnęlibyśmy sprawę raz na zawsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum