Witam. Nazajutrz wybieram się na kolonie nad morze pociągiem, jednak dzisiaj zauważyłem, że nie mogę znaleźć legitymacji szkolnej, która podobno upoważnia do ulgowego biletu. Być może zgubiłem ją, choć będę jeszcze szukał. Jest jakiś alternatywny dokument, który można pokazać zamiast legitymacji szkolnej uprawniający do przejazdu ulgowego? Proszę o pomoc.
Zlatan93, możesz ryzykować jazdę z biletem ulgowym nieposiadając legitymacji szkolenej, choć odradzam Ci to. Niestety nie ma żadnego innego dowodu tożsamości, który upoważniałby, do podrózowania z biletem szkolnym...
Zlatan93, jeśli kupiłeś bilet ulgowy to musisz mieć dokument uprawniający do ulgi. Nie ma żadnych zamienników! W twoim przypadku ma to być legitymacja szkolna. Jeśli nie masz legitymacji przy sobie to nie masz prawa do ulgi i konduktor potraktuje to jak jazdę bez ważnego biletu.
_________________ Tylko człowiek wolny się buntuje,
niewolnicy są posłuszni.
Dajmy na to bilet kosztuje 100,00PLN.
Student ma zniżkę 37% więc płaci 63,00PLN
Studnet nie ma legitymacji więc musi dopłacić 37,00PLN.
Dopłata stanowi 37,00/63,00 ceny biletu ze zniżką.
37/63 to 0,58730158730158730158730158730159 czyli w przybliżeniu zapłaci 58,73% więcej niż jakby kupił z legitymacją.
Przy okazji to jest cena za 2 klasę za 1 klasę dopłata będzie mniejsza (procentowa) dodatkowo miejscówki są płatne tak samo więc dużo nieodbiegam mówiąc koło 50%.
_________________ Posiadanie Gdańska jest ważniejsze od wszystkich pieniędzy.
Wysłany: 14-07-2010, 10:23 Czy zamiast legitymacji może być paszport
Witam
Jestem uczniem gimnazjum i mam 15 lat.
Mam pytanie: Czy dokumentem upoważniającym do ulgi może być paszport??
Bo zauważyłem że zgubiłem legitymacje a jutro wyjeżdżam
Ostatnio zmieniony przez Komisarz dnia 14-07-2010, 10:26, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum