Wątpię, bo to pociąg uruchamiany przez DB i od samego Szczecina z niemiecką obsługą. A powód bardziej pragmatyczny - jechałem nim ostatnio - chociaż w przeciwną stronę - z Berlina i nie było żadnej kontroli biletów
ciekawy pociąg ten IC148 i dość słabo promowany ktoś wie jakie dopłaty do FIP w nim obowiązuję? Czy czy jest realne skomunikowanie
TLK18201 Warszawa Centralna - Szczecin Główny 23:15 - 5:59 IC148 Szczecin Główny - Schiphol(Airport) 6:13 - 15:09
rozkładowo to tylko 14 minut a nocne TKL mają tendencje do spóźnień. Czy pociąg czeka w razie opóźnienia?
Sorry za mały off-topic ale do tej pory nawet nie wiedziałem o tym pociągu a to tańsza alternatywa od Kiepury który wlecze się niemiłosiernie całą noc...
Ten IC od zawsze był obsługiwany całkowicie przez DB - tzn. od Szczecina Głównego niemiecka drużyna, niemiecka lokomotywa i niemiecki skład. Żadnych przejściówek i innego polskiego wynalazku nigdy w nim nie trzeba było mieć (podobnie jak w osobowych do Angermünde czy Pasewalk) - wystarczy FIP na DB i można jechać od/do Szczecina.
piotrek_89 napisał/a:
ktoś wie jakie dopłaty do FIP w nim obowiązuję?
Pociąg ma możliwość rezerwacji - jak chcesz, możesz kupić miejscówkę - ale nie musisz. Do FIP nie ma żadnych obowiązkowych dopłat.
I nie bójcie się na zachodzie Europy pociągów IC/EC - wielu z forumowiczy drży z obawy przed podróżą IC - tam jest normalność - IC to zwykły pociąg, o podwyższonym standardzie. W Polsce to szczyt niewyobrażalnego luksusu, a tam normalny pociąg (choćby w Czechach czy Niemczech gdzie ludzie IC dojeżdżają do pracy).
Wszystko zależy od dyspozytora (lub dyżurnego). Jeszcze za czasów, jak PR obsługiwały pośpiechy, jechałem nocnym z Białegostoku do Szczecina przez Warszawę - pociąg był opóźniony to zgłosiłem z kumplem, że mamy przesiadkę do Hannoveru (jechaliśmy na FIP) i kierownik zgłosił to w Szczecinie.
Szczęśliwie przytrzymali pociąg około 3-5 minut. A najlepsze w tym wszystkim było to, że na IC do Amsterdamu biegło oprócz nas z 10 osób, a dyżurny zdziwiony mówi, że miało się tylko 2 kolejarzy przesiadać. Naiwni ludzie myśleli, że PKP samo przytrzyma pociąg - mieli szczęście, że ja z kolegą jechaliśmy...
Podsumowując - wszystko zależy od dyspozytora w Szczecinie - ten IC to jest pociąg obsługiwany przez DB, więc nie wiem który go puszcza - IC czy PLK.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum