Wysłany: 03-02-2006, 16:45 Czy na FIP można jeździć S-Bahn?
Witam po raz pierwszy na forum. Mam pytania, czy w Niemczech na bliety FIP można jeździć na S- Bahn? I czy na na niemieckie ICE rezerwacja jest obowiązkowa czymożna sobie darować miejscówki. "Doszły mnie słuchy" że obowiązek rezerwacji dla FIP jest tylko w piatki i niedziele. Dopiero zaczynam swoją przygodę z FIPem i na pierwszy ogień poszły Niemcy. Pozdrawiam...
Dopłat do ICE nie ma dla FIP, w tym roku jechałem na trasie Frankfurt-Kolonia, Berlin-Hamburg, Monachium-Frankfurt i nie były one wymagane. Ale trzeba sie liczyć, że na niektóre ICE w piątki i niedziele FIP nie obowiązuje.
W Niemczech obowiązkowe dopłaty są do pociągów NachZug (nocne pośpieszne), międzynarodowych NachZug z ceną globalną (np. do Paryża) oraz do niektórych ICE oznaczonych jako sprinter. Reszta jest z rezerwacją na życzenie podróżnego i kosztuje na ogół 3€
O ile mi wiadomo VBB to związek wielu firm transportowych. Między innymi do VBB należy DB AG, a ponad to poszczególne firmy transportowe (kolej, autobus, tramwaj czy metro) obsługujące określone powiaty / gminy / miasta na całym terenie landów: Berlin i Brandenburg. Generalnie każda S-Bahn funkcjonuje pod banderą DB AG. Szczegółowy wykaz przedsiębiorstw transportowych z terenu Berlin i Brandenburg czyli zrzeszonych w VBB tutaj.
Akurat pare dni temu byłem w Berlinie i postanowiłem zapytac się pracowników DB czy coś się zmieniło odnośnie korzystania z S-Bahn na bilety FIP. Dowiedziałem się, że ani bilety ani karta zniżek nie są honorowane. Bilety i karta wazne są tylko na pociągi (regionalne, dalokobieżne) należące do DB.
Natomiast bilet na S-bahn uprawnia również do przesiadek na autobusy, tramwaje i jest ważny 2 godziny od momentu skasowania.
Analogiczna sytuacja jest z warszawską SKM - jest to spółka niezależna od PKP i biletów FIP nie honoruje.
Ale już Koleje Mazowieckie honorują FIP, bo pracownicy KM przez 5 lat zachowali przywileje z PKP.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby jakiś prywatny przewoźnik przystąpił do organizacji FIP. Wszystko zależy od władz takich spółek.
Będąc wczoraj na dworcu Berlin Hauptbanhof zwróciłem się z zapytaniem n.t. uprawnienia do przejazdu s-bahnem w Berlinie na podstawie biletu FIP,w centrum obsługi s-bahna pan nie był do końca pewien tak czy nie,więc odesłał mnie obok do DB-Reisezentrum gdzie otrzymałem odpowiedz iż bilet FIP UPRAWNIA do przejazdu s-bahnem również w Berlinie,ponieważ s-bahn jest częścią Deutsche Bahn,co zresztą o tyle nie jest zaskoczeniem gdyż na każdym pociągu s-bahn widnieją loga DB.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum