Z zarysu rozkładu jazdy PKP IC wiemy już jak po zamknięciu Fabrycznego pojadą pociągi TLK - większość z Widzewa pojedzie na Kaliski. A co będzie z pociągami PR? Może np. pojadą trasą do Zgierza, gdzie dotrze więcej pociągów z Kaliskiego?
_________________ Tu stacja Katowice (...), proszę zachować ostrożność przy wjeździe pociągu w peron.
Raczej część będą kursować na Kaliski a część może tylko na Widzew w co wątpię
Virakocha -Usunięty- Gość
Wysłany: 10-10-2010, 17:08
Z Widzewa jest możliwość zjazdu do Zgierza jednotorem przez Radogoszcz a IR najprawdopodobniej pojadą przez Olechów (nie wiem czy z postojem czy bez) na Kaliski lub go ominą (podg Retkinia)
Zaraz po opublikowaniu zarysu rozkładu jedna z ogólnopolskich gazet skrytykowała Intercity za to, że część pociągów ominie Łódź Widzew. Sprawdziłem na kolej.one.pl - wbrew temu, co pisała gazeta odcinek Łódź Widzew - Łódź Chojny jest dwutorowy. To właśnie odcinek Łódź Widzew - Zgierz jest jednotoorwy. Skąd więc to omijanie Widzewa?
_________________ Tu stacja Katowice (...), proszę zachować ostrożność przy wjeździe pociągu w peron.
Radek, był kiedys dwutorowy, teraz jest jednotorowy (dot. Chojny-Widzew).
_________________ Kocham wolność słowa. . .,czy się to komus podoba czy nie! W środowisku kolejowym są tacy ludzie, którzy wyznają zasadę "wiem ale nie powiem", i tych ludzi nienawidzę, pozdrawiam wszystkich forumowiczów i pracowników mojej spółki.
norbert -Usunięty- Gość
Wysłany: 13-10-2010, 14:06
Z tego co ja wiem ten odcinek jest dwutorowy, ale tylko jeden tor jest zelektryfikowany.
Ja napiszę tak że na Kaliskim powinno być tak:
Perony 4 i 5 powinny być dla pociągów zaczynający lub kończący bieg od strony Zgierza a perony 1,2 i 3 przelotowe lub dla rozpoczynających biegi pociągów dalekobieżnych w stronę Sieradza i Widzewa.
A teraz mam pytanie:
Dlaczego jeden z torów przy peronie 2 na dworcu Łódź Kaliska jest końcowy
Oj tak masz rację.A jeszcze pamiętam jak jakieś z 5 lat temu z tamtych peronów odjeżdżałem pociągiem pospiesznym do Kołobrzegu i wracałem.ale wtedy na Kaliskim było więcej pociągów nie to co teraz.
A co do obecnych peronów 4 i 5 to czasami lub jeszcze rzadziej zdarza się osobówka z Kutna czy do.
Pabianiczanin, parę sezonów temu pociąg nocny do Kołobrzegu ruszał z peronu 6 i tez tam konczyl a sporadycznie na 5. Ale to juz historia.
_________________ Kocham wolność słowa. . .,czy się to komus podoba czy nie! W środowisku kolejowym są tacy ludzie, którzy wyznają zasadę "wiem ale nie powiem", i tych ludzi nienawidzę, pozdrawiam wszystkich forumowiczów i pracowników mojej spółki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum