Czy zwrócenie się na forum kolejowym przybliżenie wysokości zarobków maszynistów w spółce Koleje Mazowieckie będzie dużym nietaktem ? Mam na myśli maszynistów z około 20 - sto letnim stażem z trakcją elektryczną , bez nadgodzin .
Dlaczego maszyniści mają tak wysokie wynagrodzenie w stosunku do innych kolejarzy?
I mam jeszcze jedno pytanie:
Czy pracownicy zatrudnieni w Warszawie, mają większe podstawy np. od tych z Poznania, Szczecina, Wrocławia... Pytam, bo wiadomo że życie w stolicy jest droższe?!
Szymek, w KMach nieźle płacą, w porównaniu do innych spółek. Lepiej jest tylko, podobno u prywaciarzy. A rozbieżność bierze się z tego, że mechanik ma bardziej odpowiedzialną robotę niż pracownik informacji czy kasjer.
_________________ Ciekawe co jedzie na popychu, pewnie byczek.
Nie, cysterny.
Czy pracownicy zatrudnieni w Warszawie, mają większe podstawy np. od tych z Poznania, Szczecina, Wrocławia... Pytam, bo wiadomo że życie w stolicy jest droższe?!
Prawda jest taka, że mało kto z osób zamieszkałych w Warszawie pracuje w KM. Nieporozumieniem byłoby płacenie pracownikom więcej dlatego, że tylko pracują w Warszawie. Tak, pracują w Warszawie ale mieszkają np. w Radomiu. Przyjeżdżając prawie codziennie do stolicy ze swoimi kanapkami.
W Poznaniu nie wiele lepiej...
Domyślam sie że mieszkając i pracując w centrali PR w Poznaniu wiesz lepiej ilu pracowników KM mieszka i pracuje w W-wie a ilu poza nią? Gratuluje wiedzy. Niestety zasmucę Cie - z tego co wiem KM-y nie chwalą się PR-om ilu pracowników jest z samej W-wy a ilu z poza niej. Ośmieszaj się dalej
pospieszny napisał/a:
Z takim wynagrodzeniem maszynistów KM-e musiałby odwołać większość pociągów z powodu braku personelu...
puscifer, Do 5 400 brutto w przedziale o który pytasz.
Kpisz czy szukasz wariata? Brutto to jest przed odliczeniem wszelkich haraczy jakie nasz kochane państwo z nas ściąga. Na rękę to jest kwota netto- celowo wprowadzasz w błąd jeżeli chodzi o zarobki.I takie zarobki podałem.
Szymek napisał/a:
I mam jeszcze jedno pytanie:
Zależy - jeszcze w latach 90, kiedy to mnie interesowało wiem że podstawa w W-wie była większa w stosunku do niektórych regionów w PL. Np.w W-wie było więcej niż w Małopolsce, Świętokrzyskim czy na Dolnym Śląsku. Jak mnie pamięć nie myli jedynie cześć Śląska ( Katowice, Gliwice) i Poznań miał porównywalne zarobki z W-wą. Mówię oczywiście o drk. Niekiedy były to dość spore różnice - np. to co w drk w W-wie było najniższą grupą, w drk w Kielcach czy Tarnowie było najwyższą. Nie pytaj mnie czemu- tego nikt nie wiedział.
W samej W-wie też było dziwnie - ja z dekretem starszego informatora miałem więcej niż maszynista z 20-letnim stażem na Olszynce. Trochę to dziwnie wyglądało jak dla mnie.
Jeżeli 5400 brutto bez nadgodzin to gra jest warta świeczki Interesuje mnie jeszcze jeden aspekt tego zagadnienia . A mianowicie czy od tej kwoty jest odprowadzany haracz do Zakładu Utylizacji Szmalu ( ZUS ) ? Jak piszecie , że " prywaciarze " płacą więcej to może od razu bierzcie pod uwagę fakt - za ile godzin w miesiącu ?!
Domyślam sie że mieszkając i pracując w centrali PR w Poznaniu wiesz lepiej ilu pracowników KM mieszka i pracuje w W-wie a ilu poza nią? Gratuluje wiedzy. Niestety zasmucę Cie - z tego co wiem KM-y nie chwalą się PR-om ilu pracowników jest z samej W-wy a ilu z poza niej. Ośmieszaj się dalej
KM nie muszą się chwalić PRom abym znał te proporcje. Mogę mieszkać i w USA a jak ma się od lat dobry kontakt z pracownikami KM (wcześniej MZPR), to co ?
Jeśli ty wiesz ilu spośród pracujących KM mieszka w Warszawie to podaj te dane. Poprzyj swoją wypowiedź jakims dokumentem ze stemplem, przecież jesteś tak "oblatany" w KM. Nie chrzań głupot. Wiem, że biura w KM są opanowane od lat przez ludzi z prowincji. Jak narazie to ty ośmieszasz się, nie podając za ile godzin przepracowanych w miesiącu otrzymują maszyniści w KM taką płacę.
Świetny temat.
Gdybym był, może kiedyś, Prezesem KM, już dziś wiedziałbym że, nie muszę płacić tyle ile płacę.
Płaciłbym o wiele mniej. Bo i po co więcej, skoro popyt jest większy od podaży?
Skończcie ten smutny temat.
Chyba że poruszycie temat zarobków pracodawców? O, to byłoby ciekawe!
Myślicie, że pracodawcy i sztaby od informacji, tego nie czytają?
Biedacy.
KM nie muszą się chwalić PRom abym znał te proporcje. Mogę mieszkać i w USA a jak ma się od lat dobry kontakt z pracownikami KM (wcześniej MZPR), to co ?
To nico - g.... wiesz i sie mądrzysz. Idź przekładaj papierki w Centrali w Poznaniu póki jeszcze masz co przekładać. Mieszkając w USA co najwyżej będziesz znać realny stan zatrudnienia w firmie kolejowej USA a nie w PL.
Torreador napisał/a:
Jeśli ty wiesz ilu spośród pracujących KM mieszka w Warszawie to podaj te dane. Poprzyj swoją wypowiedź jakims dokumentem ze stemplem, przecież jesteś tak "oblatany" w KM. Nie chrzań głupot.
A kto takie statystyki prowadzi? Może w PR-ach - w takim razie nie dziwie się że ta firma ma obiegowa nazwę Przewozy Agonalne. Nawet jakby takie dokumenty były to musiałbym być chory na głowę, żeby coś takiego na publiczne forum wklejać. To było raz. Dwa - ośmieszaj się dalej.Czekam Cierpliwie co jeszcze wymyślisz
Torreador napisał/a:
Wiem, że biura w KM są opanowane od lat przez ludzi z prowincji.
Biura to jeszcze nie cały KM. To zaledwie mała ( ale i tak za duża- generalnie biura powinny byc ograniczone do niezbędnego minimum - polecam dowiedzieć się ilu pracowników biurowych zatrudnionych było jeszcze z 3 lata temu w Szczakowej) cząstka pracowników KM
Torreador napisał/a:
Jak narazie to ty ośmieszasz się, nie podając za ile godzin przepracowanych w miesiącu otrzymują maszyniści w KM taką płacę.
Norma godzin . Dziwne nie ? Na kolei da się zrobić i nie trzeba sobie żył wypruwać.
I kto się ośmiesza misiu kolorowy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum