Na węglówce (odcinek wielkopolski, należący do IZ Poznań) między stacjami: Ponętów Dąbie na torze nr 1 jest 40 ( na 2 100), a od Lipich Gór do Zarynia po wspomnianej jedynce jest 60 km/h (na dwójce 100). 131-ka też się sypie. Najlepszy przykład to linia Oleśnica Chojnice na odcinku Września-Książno (raptem 30 km/h). Ursus szybciej pojedzie niż pociąg na tym odcinku (tory S60 z przytwierdzeniem śrubowym). Przejazd przez wspomnianą Wrześnię odbywa się z prędkością 30-40 km/h
Otarło mi się o uszy, że od 2011/2012 (słaba możliwość), albo od 2012/2013 (tu już pewne) szlakowa na Poznań-Krzyż i Krzyż-Poznań ulegnie dalszemu obniżeniu, na całej trasie podstawą będzie 80 km/h.
Co ciekawe, wyliczyłem, że wskutek upłynnienia jazdy (jest kilka WOS-ów na 90 i 80 km/h teraz, i jeden na 60 km/h - MADERA), po obniżeniu z szlakowej 2010/2011 (100 km/h do Rokietnicy, Rokietnica-Poznań-Rokietnica 80 km/h), pociągi dalekobieżne pojadą wtedy tylko o 4 minuty dłużej niż w RJ 2010/2011.
Dramat jest teraz, kiedy za dwa tygodnie z dnia na dzień pociągi dalekobieżne pojadą Krzyż-Poznań o 7-9 min dłużej, a Poznań-Krzyż o 6-8 min dłużej, wskutek obniżenia na całym odcinku o 20 km/h (do Rokietnicy 120->100 i Rokietnica-Poznań-Rokietnica 100->80).
A jeszcze dziś to jedna z lepszych magistrali w Polsce. Wyczekujemy tu tej moderny jak bocianów na wiosnę a słyszałem że jest wykreślona z POiŚ-ia 07-13 i będzie dopiero w 2014
zeby nie było tak jak łódź-łowicz w ostateczności 30km/h a potem zamkniecie.
_________________ Kocham wolność słowa. . .,czy się to komus podoba czy nie! W środowisku kolejowym są tacy ludzie, którzy wyznają zasadę "wiem ale nie powiem", i tych ludzi nienawidzę, pozdrawiam wszystkich forumowiczów i pracowników mojej spółki.
Zapraszam was na przejażdżkę pociągiem TLK odcinkiem Bydgoszcz-Tczew. Później wsiądziecie w TLK Poznań-Krzyż i poczujecie się jak w TGV Sprawdzone w tym roku 2 razy, a od nrj na Maksymilianowo-Twarda Góra ma być większymi odcinkami 30km/h
Dokładnie. Sam też sprawdzałem w 2009, w 2010 natomiast kilka razy Poznań-Wrocław i porównując z moją trasą (obecnie) uświadomiłem sobie że mam raj na ziemi jeżeli chodzi o polskie warunki. Nie żeby było że wcześniej narzekałem.
No ale jeszcze kilkanaście dni i ten raj się skończy
Virakocha -Usunięty- Gość
Wysłany: 04-12-2010, 00:52
@sasho
Nie narzekaj A co mają powiedzieć mieszkańcy miejscowości przy linii Oleśnica Chojnice odcinek Jarocin-Gniezno (30-80km/h średnia 55 km/h)
Virakocha, nie wiem co w tym śmiesznego. Na mojej linii (357) szlakowa oscyluje się na poziomie 80km/h-50km/h z ograniczeniami i równierz średnia prędkość wynosi około 55km/h.
Pozatym sasho akurat ma powód do narzekań. Nawet jeśli jeździ się tam dość szybko (tj. "rajsko" jak to określono") to zauważ czym się tam jeździ.
Virakocha -Usunięty- Gość
Wysłany: 04-12-2010, 13:08
Wiem, czym tam się jeździ Albo szrotami EN57 full plastic (tu współczuję) albo Bipskiem/Bonanzą z SU45 na czele (nie jest tak źle). Poza tym są jeszcze IR i PKS (czasem i ja korzystam jak jest dziura komunikacyjna) A u Ciebie Emillex po zimie zacznie się remoncik szlaku, więc nie powinno być źle, poza tym pojechała do was Bhp skośnodachowa, o czym jako użytkownik WRP doskonale wiesz W jednej kwestii się z tobą zgodzę, na zimę lepiej nie wystawiać szajsobusa, ani KKA. Poza tym wczoraj na Gołańczy KKA
[ Dodano: 04-12-2010, 13:10 ]
@wiwix
Ostatnio na odcinku Terespol Pomorski-Twarda Góra wymieniali torowisko o ilę sobie przypominam
Wiem, czym tam się jeździ Albo szrotami EN57 full plastic (tu współczuję) albo Bipskiem/Bonanzą z SU45 na czele (nie jest tak źle). Poza tym są jeszcze IR i PKS
3 dziennie PKS z Poznania do Wronek, w weekendy żadnego. Ostatni o 18:00.
Poza tym na bank ktoś wybierze PKS-a...który kosztuje 15 zł do Wronek na ulgowym i jedzie 2 godziny.
Koniec OT.
Jeszcze troche takiego rozsypywania się infrastruktury i okaże się,że prędkośc handlowa przeciętnego autobusu komunikacji zwykłej bedzie większa od prędkości pociągu kategorii TLK,albo EIC.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum