Dobrze gryff że ktoś to zauważył, bo myślałem już że tylko ja tak trafiam.
kopernik 19341 na składzie wagonowym a 19123 nie? Czyli teraz przesiadka w Grudziądzu?
ostatnio zauważyłem jeszcze ciekawsze manewry na stacji w Grudziądzu, otóż skład z Brodnicy (2xpesozłomy SA) przyjechały na peron 1...z czego podróżni dowiedzieli się, że nie mają jeszcze wsiadać bo druga jednostka pojedzie do Laskowic tylko i musi zmienić tor...no więc druga jednostka cofneła się ..zmieniła tor...
nabierając przy tym 10 min opóźnienia już...wg rozkładu zdaje się powinien wtedy odjeżdżać z toru 2 przy peronie 1
ale nastawniczy naprowadził na tor...3 przy peronie 2
Nie byłoby w tym nic ciekawego, gdyby nie fakt że narastało opóźnienie, a w Laskowicach zbyt wiele czasu na przesiadkę to nie ma...i zamiast oznajmic ludziom że skład będzie jechał z peronu 2...ten przejechał peron 2...na rozjazd i zrobił nawrotke na peron obok i tor zgodny z rozkładem jazdy nabierając ponad 20 min opóźnienia...
Teraz tu nasuwa się pytanie, czy trafiło na debili po prostu, bo inaczej tego nie da się nazwać, czy p[o prostu to jakieś wymogi nie ich wina itp (z podobną sytuacją spotkałem się jak narazie 2 krotnie)
Rozdzielono by dwa pesozłomy z których ten 1 pojechałby do Laskowic i opoznienia by nie było...
[quote="contraboy"]ostatnio zauważyłem jeszcze ciekawsze manewry na stacji w Grudziądzu, otóż skład z Brodnicy (2xpesozłomy SA) przyjechały na peron 1...
29-22 pazdziernik coś takiego, wiem że piątek..kurs jakiś 19.15 ten z Grudziądza zdaje sie
Jeżeli o tej godzinie - to skład przyjeżdżający z Brodnicy jedzie w zestawieniu 106+123 - czyli z doczepą. Jeżeli kabina sterownicza doczepy znajduje się od strony wyjazdu do Laskowic - to musi 106-tka oblecieć skład na drugą stronę. Do 7 listopada był czas na tą operację 21 minut, więc wystarczający na taki manewr. Od kreatywności dyżurnego ruchu zależy czy zdoła on dobrze zorganizować pracę i nie opóźniać pociągu. Dodam, że jest to planowe rozłączanie tego składu na stacji Grudziądz. Problemu nie ma, jak doczepa jest z tyłu, po odczepieniu zostaje w Grudziądzu.
Od 8 listopada - doczepa będzie musiała być z tyłu z tej prostej przyczyny, że po zmianie rozkładu - poprawki od 8 listopada - czas na pozostawienie doczepy w Grudziądzu skrócił się do 3 minut - przyjazd z Brodnicy 19:00, odjazd do Laskowic 19:03, chyba że Arriva inaczej rozwiąże ten problem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum