Komunikacja kolejowa MPK Wrocław to bajki o szklanych domach. Nic innego jak propaganda przedwyborcza Rafała D. Szczególnie chce się przypodobać mieszkańcom Psiego Pola, co by całkiem nie wykleli za cięcia autobusów i bark doprowadzenia linii tramwajowej.
We Wro system S-bahnu jest trudny a wręcz nie do zrealizowania. Objeżdżania całego miast, żeby dostać się gdzieś na południe mija się z celem. Plus brak kilku ważnych punktów gdzie docierałby pociągi (np. pl. Dominikański czy Grunwaldzki).
Poza tym jak już mówiłem Wrocław w dużej mierze wypina się na komunikację. Poczytajcie o perypetiach Tramwaju +.
Jednym słowem PROPAGANDA.
Wrocławiowi potrzebna jest sprawna komunikacja miejska (tramwaj i autobusy), zintegrowane z kolejowymi przystankami dla przyjeżdżających z okolicznych miejscowości (zmniejszenie ruchu samochodowego).
Nie bądźmy pesymistami... Gdyby ta propaganda wypaliła i MPK wydzierżawiło od DB VTR-y typu "Desiro" to myślę, że z frekwencją nie byłoby problemu. Pasażerowie mając do wyboru stary, trzeszczący EN57 a wygodne i ciche Desiro, wiadomo, który środek lokomocji wybiorą. Dla mnie jest to kolejny krok wpływający na rozwój konkurencji na dolnośląskich, a raczej wrocławskich torach. Jest to również dobra okazja do tego aby PR zaczęły realnie myśleć o zakupie nowego taboru a nie modernizowaniu starego szajsu w postaci EN57 i spółki...
Nie bądźmy pesymistami... [..] Dla mnie jest to kolejny krok wpływający na rozwój konkurencji na dolnośląskich, a raczej wrocławskich torach...
Ale bądźmy też realistami... jak dla mnie to ta cała zadyma ucichnie wraz z ogłoszeniem wyników wyborów ;-) Jakby wyszli z takimi inicjatywami z pół roku temu albo wcześniej, może bym uwierzył w jakąś dalszą realizację tego planu..
krzysztoff, aby wychodzić z taką inicjatywą to najpierw trzeba uzyskać licencję z UTK na przewozy pasażerskie. MPK Wrocław dostało taką licencję w lipcu br., więc całkiem niedawno. Od uzyskania licencji do uruchomienia regularnych przewozów jeszcze daleka droga.
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Ja też się wybrałem w sobotę Siemensem Desiro i jechało się bardzo przyjemnie:D Bileciarz wspomniał o ankietach przeprowadzanych przez MPK Wrocław, były tam również pytania o to, czy szynobus powinien mieć toaletę oraz jakie dodatkowe wyposażenie powinno się w nim znaleźć. Oczywiście w pojeździe nie zabrakło Rafała Dutkiewicza, Prezydenta Wrocławia oraz Witolda Turzańskiego, prezesa MPK.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum