Wysłany: 06-05-2007, 12:53 Tatranska Elektricka Želaznica na Słowacji
W czasie mojego kilkudniowego wypoczynku na Słowacji miałem okazję skorzystać z usług TEŽ.Cały czas zastanawiało mnie dlaczego rozkład jazdy pociągów jest dostosowany do potrzeb pasażera,a nie jak w PKP gdzie rozkład jest ułożony dla kolejarzy.Widać słowackie koleje dbają o pasażera.
Cennik TEŽ:
1-5 km 10 Sk
6-14 km 20 Sk
15-21 km 30 Sk
22-29 km 40 Sk
Wysłany: 06-05-2007, 18:30 Re: Tatranska Elektricka Želaznica na Słowacji
Anubis napisał/a:
W czasie mojego kilkudniowego wypoczynku na Słowacji miałem okazję skorzystać z usług TEŽ.Cały czas zastanawiało mnie dlaczego rozkład jazdy pociągów jest dostosowany do potrzeb pasażera,a nie jak w PKP gdzie rozkład jest ułożony dla kolejarzy.Widać słowackie koleje dbają o pasażera.
Nie przesadzaj. Tak było kiedyś. Teraz rozkład jazdy pociągów regionalnych układa UM (przynajmniej na Dolnym Śląsku) i nie wmówisz nam, że urzędnicy z UM robią rozkład jazdy pod kolejarzy.
_________________ Bądź szczery, a wyzwą cię od chamów i prostaków.
Generalnie chodziło mi o układanie rozkładu jazdy przez PKP.Jeżeli Urzędy Marszałkowskie przejmą przewozy regionalne we wszystkich aglomeracjach,to zapewne rozkład jazdy będzie bliższy pasażerowi.
Modliszka dziekuję za szczere słowa krytyki,bo po to jest to Forum przecież istnieje.
W 1896r. zbudowano kolejkę zebatą kursującą ze Szczyrby/Štrba/do Szczyrbskiego Jeziora/Štrbské Pleso/.Kolejka pokonuje 4740m.Różnica wzniesień to około 421m.Kolejka funkcjonuje do dnia dzisiejszego.Podróż ozubnicovą źelaznicą kosztuje w jedną stronę 30 Sk.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum