Liczę na to, że po akcji w Kolejach Mazowieckich, na pomorzu i w opolskiem - już tak rażących ustawień przetargów nie będzie. Obym się nie mylił.
Nauczki chyba już dość. A może jeszcze jakieś województwo o tym nie wie?
Na podstawie pojawiających się informacji, m.in. w Rynku Kolejowym, można ogłosić, że ZNTK Mińsk Mazowiecki o grubość włosa pokonał Newag.
Jak dla mnie jedynym pozytywnym efektem tej walki jest długość gwarancji - 136 miesięcy, co o całe 100 miesięcy bije standardową gwarancję na PESA-busy. Pytanie, czy ten sprzęt nie rozleci się wcześniej niż koniec gwarancji. Mam taką nadzieję.
A zatem po 2 Kolzamach, 2 SA103, przybędzie 5 prawdopodobnie SA137 ??? i 1 SA134.
Piszę SA137 zupełnie z kapelusza, bo równie dobrze może to być SA103, gdyż miały silniki MTU, a tego producenta, tylko nowsze zastosował ZNTK MM w swoich SA134. Ale właśnie ze względu na nowy typ silnika może być nowa seria SA.
Ciekawe jak zostaną ostatecznie oznaczone Newagi 220M i 221M.
5 jednoczłonowców to będzie zapewne zubożona i przedłużona wersja SA135.
I tu mnie zaciekawiłeś, ale:
1. Czy może być dłuższa wersja jednoczłonowca? O ile pamiętam jednoczłonowce mają po ok. 26m, nie sądzę, aby dało się coś przedłużyć.
2. SA135, podobnie jak SA133 miały silniki MANa, a obecnie - SA134, montuje się ponownie MTU. Skoro powstała nowa seria SA134 (SA132 też miały MTU), to według mojej logiki powinna powstać nowa seria, bo chyba nie wrócą do SA103?
Dziś powinny być już dostarczone: jeden SA134 i trzy SA135.
Dojechały?
Bo jak na razie dostępna fotka z jazd próbnych
Gdzie zrobione foto - blisko producenta, czy już na południu?
Wygląda na straszne brzydactwo. Może jak to okleją reklamami, to będzie bardziej przyjemne dla oka.
Z ciekawości zapytam, czy on ma wyświetlacz z boku? Wbudowany w środku okna?
Na trasie Jasło-Zagórz pojawił się już jeden nowy szynobus SA135-xxx, a drugiego jeszcze nie widziałem. Jechał on jako R-7022 (Zagórz-Jasło) o godz. 14.02 na stacji w Jedliczu.
Na trasie Jasło-Zagórz pojawił się już jeden nowy szynobus SA135-xxx, a drugiego jeszcze nie widziałem. Jechał on jako R-7022 (Zagórz-Jasło) o godz. 14.02 na stacji w Jedliczu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum