witam.
probowalam znalezc w necie info dotyczace przedluzenia legitymacji kolejowych na 2011.
w zeszlym roku emerytowani pracownicy otrzymali listy wraz z instrukcjami co nalezy zrobic aby otrzymac legitymacje kolejowa.
w obecnym roku pkp nie wyslalo zadnej informacji.
czy ktos moglby mi udzielic informacji, jak w tym roku wyglada sprawa z legitymacjami, badz podeslac link do strony, gdzie jasno i klarownie sa wyjasnione te informacje?
Mariusz W. -Usunięty- Gość
Wysłany: 02-01-2011, 13:44
Nie wiem jak wygląda procedura, ale wiem jak wyglądają nowe legitymacje.
Nie są już wydawane przez (PKP) PR. Są wydawane przez PKP IC (nie wiem czy wszystkie). Są bez zdjęcia, jest na nich tylko imię, nazwisko, nazwa spółki i numer zakładu. Nie są już nazywane „legitymacjami”, a „poświadczeniami”. Miejsce na datę skrócenia przeniesiono na przednią stronę. Nie będzie już znaczków. Co roku będą wydawane nowe, data ważności jest wydrukowana wprost na owym poświadczeniu. Z tyłu pogrubioną czcionką jest napisane, że poświadczenie należy okazywać wraz z dokumentem tożsamości określonym w warunkach korzystania z ulgi.
Nie są legitymacjami, bo tez nie jest to już żaden dokument - nie ma zdjęcia.
Przestrzegam też kolejarzy, którzy jako numer dokumentu tożsamości, z którym poświadczenie jest ważne wpisują... numer nieaktualnej już legitymacji kolejowej.
W to miejsce wpisujemy numer AKTUALNEGO dowodu tożsamości ze zdjęciem.
_________________ Póki co tańczmy w rytmie karmanioli
Nim mały Jarek obwoła się Cesarzem!
Witam wszystkich. Ja mam kilka pytań odnośnie tych nowych poświadczeń
A więc mam 18 lat i poświadczenie wykupu uprawnień dla dziecka pracownika do ulgi 80% w klasie 2. Uczę się w szkole ponadgimnazjalnej.
Więc poświadczenie to mam okazywać razem z legitymacją szkolną czy może z dowodem osobistym
I jeszcze jedno: Właściwie na jakie pociągi mam tą ulgę 80% Jest napisane że to są uprawnienia "na klasę drugą, w pociągach PKP Intercity, Przewozy Regionalne, Koleje Mazowieckie, Szybka Kolej Miejska w Trójmieście i Warszawska Kolej Dojazdowa". Nie wiem za bardzo czy mogę na tym poświadczeniu jeździć pociągami TLK i InterREGIO
No właśnie - może tylko PR-y wydłużyły ważność starych legitymacji. Morwa pracuje w PR-ach. Mnie wystarczy żeby do domu wrócić.
Z drugiej strony - wczoraj jak jechałem do Opola kierownik podczas kontroli biletów prosząc o legitymacje powiedział ze może być stara legitymacja. Więc może jednak przedłużyli?
co roku jest/było przedłużane, więc może i w tym roku jechać, a tak na poważnie w sobotę i niedzielę jadę do szkoły i nie wiem jak ja mam jechać bo legitymacji nowej nie mam jeszcze.
_________________ w pociągu:
2010-2012=14439km
2013-49706km
Telegramu nie mam ale napewno jest pismo na sekcji PR o honorowaniu legitymacji pracowniczych i emeryckich z 2010 do 07.01.2010 może IC nie przedłużyło, nawet rewizorzy sie dzisiaj nie czepiali osób z legitymacjami na 2010
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum