Jadąc ostatnio KM zapytałem się kierownika pociągu, jak to w tym roku jest z ważnością legitymacji. Powiedział mi, że w KM na starych legitymacjach można jeździć przez dwa tygodnie tego roku (tak jak w latach poprzednich), zaś w PKP IC (jak powiedział mu kolega) jazda na zeszłorocznych legitymacjach jest możliwa do końca stycznia...
No, a inny kolega kolegi z IC mówił, że do 10.01... Więc z tymi kolegami to trzeba uważać
I to jak diabli. Morwa pisał że PR-y honorują stare legitymacje. Właśnie dziś się przekonałem jak honorują - bilet 100% musiałem kupować. Całe szczęście że na krótkim odcinku- jutro wracam do W-wy TLK-a i powiedziałem sobie że mam w nosie wszystko. Niech kierownik pisze wezwanie - ja uprawnień nie straciłem, nie mam ich z winy biurw. Jakbym dostał wezwanie - pisze raport do Prezesa i niech On rozstrzyga kto z biur zawinił i kto ma płacić.
rufio 198 !!! ja pracuję w PR Poznań i na każdą sekcje było rozsyłane pismo o honorowaniu legitymacji do 07.01.2011 nie wiem gdzie wystawili ci bilet ale zawsze możesz napisać skargę.
Na linii Nysa - Opole. Jak mam skarge pisać skoro tego pisma nikt tego pisma nie widział? Prosiłem - jak możesz zrób skan, fotkę itp i wstaw na forum. Wtedy będę miał podstawe do skargi
Dzis we Wrocławiu zapytałem się pani w informacji czy może coś wie na temat przedłużenia i czy mogę pojechać na starej legitymacji. Powiedziała mi wyraźnie że są nowe i jeśli chcę to mogę jechać na własną odpowiedzialność. Mówiła też, że żadnego pisma nie dostali.
Po waszych doświadczeniach uznałem, że przejmował się nie będę, zapłacę więcej i zapłaciłem.
Tak jak napisał Witja, w przypadku PKP IC, żadnego przedłużenia ważności legitymacji kolejowych nie ma! Nawet ja chwilowo nie mam nowej i "muszę" jeździć na cały bilet, jak będzie potrzeba!
Witajcie,
Czy da się gdzieś w okręgu zachodniopomorskim zgłosić, że czekam na swoje poświadczenie/legitymację już dwa miesiące i dalej nic? Wypełniłem dokumenty, uiściłem opłatę, a tu dowiaduję się, że mam czekać dwa tygodnie (po raz kolejny) Jak tak dalej pójdzie to do czerwca nie będę miał swojej zniżki (99%, renta rodzinna), a przecież by się przydała... Czy ktoś wie, gdzie mogę uderzyć?
roberto, ktoś cię ładuje w trąbę. Na poświadczenia czeka się nie dłużej niż tydzień, pod warunkiem, ze spółka w której to załatwiasz wyśle szybko zamówienie do IC.
Wysłany: 23-03-2011, 11:52 Legitymacje emeryta i jego rodziny
Witam szanownych forumowiczów, mam pytanie odnośnie legitymacji kolejowej dla emeryta i jego rodziny. Z firmy PKP odeszłem z tzw. przyczyn ekonomicznych (rozwiązanie umowy z przyczyn Zakładu pracy) w 2000roku po przepracowaniu ponad 30 lat. W grudniu br kończę 60 lat i wystąpię do ZUS o tzw. emeryturę pomostową dla pracowników PKP. Czy w przypadku uzyskania takiego świadczenia mogę starać się o wydanie kolejowej legitymacji dla siebie, małżonki i nadal uczącego się syna mającego 19 lat. Kto załatwia takie wnioski emerytów kolejowych, kasy biletowe, jakieś inne wydziały?
Bardzo proszę o informacje w tym temacie.
coś mi tu ściemniasz nastawnik -
Nie ważne zresztą jak się to teraz nazywa - legitymacja czy poświadczenie ulgi - ale jest to zawsze jakiś tam dokument uprawniający do zniżek przy przejazdach pociągami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum