Jeszcze 2 rzeźnie: z Wrocławia i Krakowa na odcinku Lębork-Łeba, i chyba REGIO z Łeby do Gdyni, ale nie jestem pewien czy jeździ na wagonie czy na szynobusie. A i jeszcze "Kalinka" na odcinku Elbląg-Braniewo-Kalingrad.
Co do Kudowy to żadne pociągi dalekobieżne już tam nie docierają a Regio (o ile jeździ) jest w postaci KKA
[ Dodano: 21-01-2011, 23:35 ]
Natomiast co do linii Opole-Nysa to już w tym rozkładzie chyba na wagonach nic nie jeździ ,bo woj. Opolskie otrzymaLo ostatnio szynobus ( 1 lub 2 )
Regio obecnie w kudowie jest na KKA, jedna para ;/
Słowem "było" odnoszę się do rozkładów dawnych, np 2005/2006 był na pewno wagon At w składzie z Warszawy. A pozostałe sklady z 2007/2008, 2008/2009 ehh.
Jak już jesteśmy przy pociągach które BYŁY. To na pewno Łódź Fabryczna - Skarżysko Kamienna i Tomaszów Mazowiecki - Skarżysko Kamienna. Dla mnie skandalem jest to, że UMWŁ nie ma w planach zakupu jakiś szynobusów do obsługi tejże linii...
Grygus, Solina to już historia, z nowym rj.
Jak kursowała to lok. spal. targał od Lublina do Przeworska i odwrotnie.
31101?13100 teraz przez Kraków!
Uwalili go? Szkoda, to był ostatni sensowny pociąg w Bieszczady z tego co pamiętam. Cała reszta tłucze się 10h okrężną trasą . Ojciec opowiadał, że w dawnych dawnych czasach, jak prowadził wycieczki, to jeździły nawet bezpośrednie pociągi Warszawa-Zagórz.
Szynobus, szynobus Dawniej jeździł skład wagonowy, bodajże do 2005 roku
Skoro piszemy też o tym co było, to warto wspomnieć o "bipach" Słupsk - Szczecinek. No i pewnego czasu na odcinku Chojnice - Szczecinek jeździł wagon, który miał być przeznaczony jako "doczepa" do szynobusów, z własnym ogrzewaniem, jednak nie wiem co teraz się z nim dzieje.
No i pewnego czasu jeździł w obiegu pociągów osobowych na odcinku Lębork - Łeba skład, który obsługiwał połączenie - wagony bezpośrednie z Łeby, do "pociągu - legendy" Warszawa - Kołobrzeg. Po miesiącu Warszawa się "zbulwersowała" i te wagony stały cały dzień w Lęborku, a kursował jakiś podsył z Gdyni. A wagony były naprawdę dobre - dwa wagony drugiej klasy, świeżo po modernizacji i jeden wagon klasy pierwszej i drugiej
Skoro o Łebie, to też przez kilka lat na jednej parze osobowych (wyjazd z Lęborka po 11, skomunikowanie z Ex "Posejdon") kursował skład z pociągu Łeba - Katowice. 10 wagonów, w tym klasa pierwsza i kuszetka
I jeszcze pamiętam "zaszynobus" na odcinku Żagań - Forst złożony z lokomotywy należącej do Cargo i wagon drugiej klasy "ICCC"
Wg mojej wiedzy, tym roku, pociągi spalinowe jeżdżą/pojadą na liniach niezelektryfikowanych w normalnej, planowej obsłudze na:
-Szczecin Gumieńce - Kołbaskowo Granica Państwa (EC do Pragi),
-Lębork - Łeba (tylko TLKi w sezonie),
-Reda - Hel (tylko w sezonie TLKi i osobowe),
-Chojnice - Tczew (osobowy przyspieszony TUR),
-Bogaczewo - Braniewo Granica Państwo (tylko międzynarodowy pośpieszny do Kaliningradu w sezonie),
-Korsze - Ełk (dwie TLKi)
-Sokółka - Granica Państwa Trakiszki (TLK Hańcza),
-Gorzów Wlkp. - Piła (TLK),
-Wolsztyn - Luboń (osobowe z parowozami),
-Wolsztyn - Leszno (jedna osobówka (choć może się zdarzyć, że pojedzie szynobus)),
-Węgliniec - Żary - Zasieki Granica Państwa (EC Wawel),
-Rzeszów - Jasło (osobowe),
-Jasło - Zagórz (chyba tylko nocna osobówka-podsył sezonowy),
-Zagórz - Łupków (osobowe tylko w sezonie),
oraz prawdopodobnie:
-Rzeszów - Stalowa Wola Rozwadów - Zamość (nowa TLK od marca),
-Leszno - Zbąszyń (w planie jest raczej szynobus, ale w wakacyjne weekendy będzie prawie na pewno SU42 z 2Bh - dla plażowiczów w Boszkowie),
zaszynobusy mogą się pojawić na:
-Kostrzyn - Krzyż (obecnie są i będą pewnie co najmniej do wiosny),
-Krzyż - Piła (jak wyżej),
-Piła - Chojnice (gdy będzie 30cm śniegu... ),
-Wolsztyn - Luboń (oczywiście do Poznania, ale chodzi o odcinek bez druta),
-Opole - Nysa (tu nie wiem jak się sprawy mają),
Grygus, Solina to już historia, z nowym rj.
Jak kursowała to lok. spal. targał od Lublina do Przeworska i odwrotnie.
31101?13100 teraz przez Kraków!
Uwalili go? Szkoda, to był ostatni sensowny pociąg w Bieszczady z tego co pamiętam. Cała reszta tłucze się 10h okrężną trasą . Ojciec opowiadał, że w dawnych dawnych czasach, jak prowadził wycieczki, to jeździły nawet bezpośrednie pociągi Warszawa-Zagórz.
To nie takie dawne czasy z tym pociągiem Warszawa-Zagórz...takowy kursował jeszcze w 2009 roku ...sam jechałem
Z Opola do Nysy juz zaden skład wagonowy nie leci. W tamtym rj było tego troche, m.in. osobowy do Czech. Przed zakupem SA137 na popołudniowym kursie (po 14 z Opola) do Nysy można było spotkać SU42-2-1-1 z wagonami po świeżej rewizji
A co do Leszna, w pewną niedzielę tego miesiąca szwędając się po terenie lokomotywowni jakiś pan zaprowadził mnie do miejsca, gdzie stała sobie SP42 (chyba jedyna czynna) która była ciepła, cieplutko w kabinie i powietrze w układach. Stała sobie na wachlarzu
Podobno na odcinku Poznań - Krzyż jeżdżą SP32 wydelegowane z Chojnic
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum