Mam takie pytanko...
Chcemy w tym roku jechać do Szwajcarii i skorzystać z Expresu GoldenPass Line i mamy lekki problem...
Z Montreux 1 odcinek do Zweisimmen jest na fipa (kolej MOB ,kupon SP)
2 odcinek z Zweisimmen do Interlaken też na fip ( kolej BLS , kupon BLS)
3 odcinek z Interlaken do Luzern... no właśnie tutaj mamy lekki problem...
mam dane z 2003r.że obsługuje tą linie kolej wąskotorowa SSB Brunigbahn,a jej nie widzę w wykazie koleji prywatnych na fipa.
Może ktoś pomoże....dzięki
timaj,
Czy ktoś z korzystał z internetowej rezerwacji miejsc z tym ekspresie? Jak przejazd wygląda w rzeczywistości? Bardzo proszę o wskazówki i porady!
Ja jechałem tym pociągiem na trasie Interlaken-Luzern jeszcze jako SBB Brunig i nie było żadnych obowiązkowych rezerwacji i podejrzewam że teraz też nie są wymagane jak w większości szwajcarskich pociągów.
W tym roku planuję przejazd GoldenPass i dlatego mam pytanie do lepiej zorientowanych w tym temacie: czy koleje ZentralBahn i MOB nadal honorują FIP na kuponie SP? Z przejazdem środkowego odcinka na kuponie BLS raczej nie powinno być problemu.
We wrześniu 2010r. udało mi się przejechać całą trasę z Lucerny do Montreux i nie było żadnych problemów. Jeśli mogę coś zasugerować to proponuję przy okazji skorzystać z rejsu statkiem po Jeziorze Thun w ramach kuponu BLS oraz tak zaplanować trasę aby udało się także do wagonów GoldenPass Classic.
ania dzięki za podpowiedź, pewnie skorzystam tylko napisz ile czasu trzeba zarezerwowac na ten statek, skąd to cudo wypływa i jak się nazywa ta firma żeglugowa
[ Dodano: 25-01-2011, 12:15 ]
Już się wszystkiego doczytałem na stronie BLS i nie moge sie doczekać wyjazdu.
jacwol -jeśli jeszcze nie pojechałeś to o ile zaopatrzysz się w kupon SP koniecznie popływaj po jeziorze Czterech Kantonów - i nie tylko- naprawdę niezapomniane przeżycie.
Dojeżdżasz do Lucerny i dosłownie przed dworcem jest przystań. Jesienią 2010 opłynęliśmy je /jezioro/ wysiadając na przystani Alpnach i stamtąd całkiem ładną trasą do Meiringen i Interlaken. Określenie całkiem ładną jest dość delikatne-to dlatego ,że to był już piąty dzień wojaży po tym pięknym kraju.
Pozdrawiam.
W ubiegłym tygodniu przejechałem całą trasę Golden Pass. Dle posiadaczy FIP nic się nie zmieniło tzn. odc. Lucerna-Interlaken i Zweisimmen-Montreux na kupon SP a Interlaken-Zweisimmen na BLS. Żegluga po jeziorze Thun i Brienz na kupon BLS. Żadnych obowiązkowych rezerwacji, w pociagach dość pustawo ale to jeszcze nie sezon, potem pewnie Japończyków przybędzie . Trochę miałem niefart bo na odc. Zweisimmen-Chateau D'oex był remont mostu i ZKA, oczywiście zorganizowana perfekcyjnie i ani minuty opóźnienia z tego powodu. Generalnie polecam, widoki super i tak jak pisała ania warto przejechać się Golden Pass Clasic.
Jechałem Goldenpassem z Interlaken do Montreux w połowie sierpnia w ubiegłym roku. O ile do Zweisimmen frekwencja była taka sobie i rezerwacja miejsca okazała się zbędnym wydatkiem (a w dodatku wagony niewiele się różniły od typowych bezprzedziałówek jeżdżących na Interregio), o tyle w drugim pociągu (bo w Zweisimmen trzeba się przesiąść) warto było ją mieć - zajęte były chyba wszystkie miejsca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum