Czy ktoś mógłby przybliżyć mi linie kolejowe na wyspie Bornholm i jak wygląda tam komunikacja kolejowa? Chciałbym w te wakacje zaliczyć tamtejsze linie kolejowe o ile jeżdżą tam pociągi pasażerskie. Będę wdzięczny za zdjęcia
Niestety nie ma już regularnych kursów kolejowych i turystycznych chyba też. Byłem dwa razy na tej wyspie i nigdy nie zauważyłem zadnego pociągu. W Nexo jest muzeum koleji. Większość szlaków kolejowych przerobiono na ścieżki rowerowe.
Tak czy inaczej polecam wypoczynek na Bornholmie. Piękna wyspa. Jest co oglądac, zwiedzać itp.
Pozdrawiam
Do 1968 roku istnieła dobrze rozbudowana sieć kolejek wąskotorowych (w różnych okresach od 50km do nawet 90km torów o prześwicie 1000mm), funkcjonujących pod nazwą Bornholmskie Koleje Żelazne. Jak wspomniałem w 1968 roku zlikwidowana została ostatnia linia kolejowa na Bornholmie, tym samym ostatnia wąskotorowa w Danii.
Obecnie śladami po tejże kolejce są dworce w różnych miejscach wyspy (wybudowane w stylu funkcjonalizmu) oraz ścieżki rowerowe powstałe na dawnych nasypach na których znajdowały się tory. Ponadto w Nexø istnieje Muzeum Kolei Żelaznych.
Tak odemnie: naprawdę warto jechać na Bornholm, piękne okolice, wsie, krajobrazy. Najbardziej co mnie tam zszokowało to to, że na jednym z pól, przy drodze stała taki stragan. Był tam powystawiane różne owoce, pod nimi kartka z ceną. Na stole stała skarbonka i waga. Nie było natomiast nigdzie (mimo że czkekałem 15 minut) żadnego kupca, handlarza. Skandynawska uczciwość, przeciętnego Polaka musi zszokować.
Pod tym linkiem znajdziesz film z muzeum w Nexø:
http://www.youtube.com/watch?v=WEcuYgUDBe4
Ostatnio zmieniony przez Emillex dnia 26-02-2011, 15:23, w całości zmieniany 1 raz
To o czym piszesz w końcowe części swojego postu jest prawdą. Ogólnie w całej Danii, często mozna spotkać przydomowe straganiki z kartka i skrzyneczką na pieniądze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum