Dave, tak samo jest w Holandii
falent, Ano niestety tak jest, i to jest wina czysto techniczna... i co gorsza... nikt sobie nic z tego nie robi... (a więcej ulg nie przydziela w tej ofercie...) Jak chcesz to napisz skargę... może wtedy się ktoś za to weźmie...
[ Dodano: 06-03-2011, 17:55 ]
Warto dodać że takich "niedasizmów" w systemach dystrybucji biletów jest znacznie więcej...
Albo ciągle "dwudniowy" termin ważności, na wspólnym bilecie/przejeździe ...
Bo to jest prawidłowe myślenie. Pasażera gówno obchodzi czy jedzie osobowym czy ekspresem w Czechach. Kupuje bilet i wsiada do tego co podjedzie.W pociągach SuperCity Pendolino cena za bilet jest taka sama z tą różnicą że jest to jedyny pociąg dziennego kursowania gdzie miejscówka jest obowiązkowa i kosztuje 200 KĆ. Ale każdy wybiera to co chce. Bez dopłat Os , Sp,R,Ex,IC,EC z dopłatą SC. Można? Pewnie że można. Trzeba chcieć tylko:)
_________________ PKP PLK - SWOJE KADRY BETONUJEMY PROFESJONALNIE
Czy może mi ktoś łaskawie wytłumaczyć dlaczego kupując w kasie bilet na IR Wrocław-Zgorzelec płacę 12,59 zł a w internecie za tą samą trasę wychodzi 15,43 zł
falent, podejrzewam że sprzedano Ci bilet w ofercie promocyjnej "Sąsiedzi" (19). Tylko ta końcówka groszowa coś mi się nie zgadza, czy mógłbyś wskanować lub sfotografować bilet z kasy?
czy jest jakiś przepis, że kasjerka musi wymienić mi bilet? Kiedyś miałem sytuację, że kobieta w kasie pomyliła się wystawiając bilet i mogłem dokonać wymiany tylko w tej kasie w której bilet zakupiłem. To było dla mnie bardzo dziwne.
Oby tym razem nie było problemów
Panowie, wczoraj też przeczytałem ten artykuł że taniej kupić do Bohumina. Tak do końca nie łapie tematu, czy kupując bilet np.Bohumin - Gdańsk - Bohumin, np. Sobieski-Kaszub lub Praha-Norwid w relacji Bohumin-Gdańsk, płace taniej niż Katowice - Gdańsk? oraz czy kupując bilet międzynarodowy, musze od razu z rezerwacją miejsca(Sobieski 6zł, Kaszub 12,50)
Bilet w obie strony EIC Klimczok Katowice - Gdańsk to 2x 134zł=268zł
Czy przejazd Bohumin - Gdańsk wyjdzie rzeczywiście taniej jadąc nawet 2 pociągami w których są obowiązkowe rezerwacje(Sobieski - Kaszub, Praha - Norwid).?
Oczywiście biorę pod uwagę zakup w obie strony.
Z biletem międzynarodowym wychodzi tak:
Według jizdenka.cz bilet relacji Bohumin - Gdańsk w obie strony kosztuje: 46,80EUR na 2 klasę, lub 70,20EUR na 1klasę, do tego dochodzą miejscówki, przy kombinacji Sobieski - Kaszub do Gdańska trzeba doliczyć 3EUR za miejscówkę na Sobieskiego (pociąg powracający z zagranicy więc miejscówka po 3 EUR, a nie 6,10 zł, no i 12,50 na Kaszuba). W drugą stronę Norwid - Sobieski, czyli 12,50 + 6,10. Na dzień dzisiejszy kurs EUR w kasach PKP wynosi 1EUR=4,05zł. No to liczymy.
2 klasa:
(46,80EUR + 3EUR) * 4,05 = 201,69 + 31,10 = 232,79zł za przejazd w taryfie międzynarodowej.
122zł * 2 + 12,15 + 12,50 + 12,50 + 6,10 = 287,25zł za przejazd w taryfie krajowej
Różnica: 54,46zł
1 klasa:
(70,20EUR+3EUR) * 4,05 = 296,46 + 31,10 = 327,56zł za przejazd w taryfie międzynarodowej.
165zł * 2 + 12,15 + 12,50 + 12,50 + 6,10 = 373,25zł za przejazd w taryfie krajowej
dzięki za wyliczenie cen w rel.Bohumin - Gdańsk, jest naprawde sporo taniej, choć z drugiej strony to nasze oferty krajowe powinny być atrakcyjniejsze przy zakupie biletu tam/powrót
Jakże mocno się dziś zdziwiłem gdy w nocnym pociągu "Pomerania" (Przemyśl)-Kraków-Szczecin obsługa ODMÓWIŁA MI wydania biletu na poc. TLK w rel. Ostrzeszów-Gniezno twierdząc że MOŻE TYLKO DO POZNANIA Z ADNOTACJĄ "DALEJ", a później samą tylko różnicę w cenie na odcinku Poznań-Gniezno mam sobie dokupić w kasie lub bez dopłaty u konduktora bo jest to jakiś nowy przepis. Czy to faktycznie prawda?
P.S. Po przesiadce faktycznie tak się stało
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum