no nie wiem czy od bardzo dawna od odoby niskiej nie pobierano opłaty dodatkowej.....to jakies bzdury , rozumiem kaleka , osoba z dzieckiem itp, ale np. facet z reka w gipsie ? albo kurdupel ? bez opłaty dodatkowej ???? moze jeszcze zgłaszac nie musza braku biletu ????
Z całą pewnością zarządzenie było jeszcze w zeszłym roku, bo wiem o tym od bóg wie kiedy. Może to zależało od dyrektora zakładu. A w instrukcji na temat protokołów wezwań takie osoby wymienione są jeszcze od czasów jak PR były w PKP. Zerknę dzisiaj w pracy.
_________________ Póki co tańczmy w rytmie karmanioli
Nim mały Jarek obwoła się Cesarzem!
Regulacja taka była już wcześniej,ale nie w takiej obszernej formie.Problemem jest jednak to,że interpretacja może być bardzo różna.Np osoba o niskim wzroście: co to znaczy niski?Dla jednego to 150cm,a dla innych 165 itd.Nikt nie będzie przecież mierzyć pasażerów
A pod pojęciem "itp" można przyjąć każdego innego pasażera.Moim zdaniem powinno się całkowicie zrezygnować z opłaty za wydanie biletu,pod warunkiem zgłoszenia się podróżnego w pierwszym przedziale bądz wagonie od czoła pociągu.W przeciwnym wypadku podróżny powinien zapłacić opłatę dodatkową wysokości 60 bądz 150 zł.
Zarządzenie rzeczywiście obowiązuje już od bardzo dawna... Aczkolwiek nam na kursie mówili że zwolnione są osoby: z Iszą grupą (bez przewodnika) z IIgą grupą (z wpisem "04-O"), kobiety w ciąży, osoby o widocznej niepełnosprawności ruchowej, i osoby w podeszłym wieku.
Tak było i tak wg. mnie powinno być... Ale to takie moje tam...
Czyli jeszcze konduktor powinien mieć alkomat i narkotesty aby stwierdzić czy delikwent nie jest pod wpływem środków. Jak nie bedzie opłaty dodatkowej to po jakimś czasie ludziska się wycwanią i nikt nie kupi w kasie bo może konduktor nie zdążyć wypisać jak krótka relacja przejazdu. Polak zawsze bedzie kombinował
No nie powiesz mi, że facet z ręką w gipsie ma łazić po składzie i szukać kierownika. Bez przesady.
a to dlaczego niby nie ? a co to reka w gipsie kolego ? to nie kalectwo ani uszczerbek na zdrowiu, bez przesady w taki sposób przy tak głupawych zarzadzeniach DK brdzie miała coraz trudniej .
Aha ciekawa sprawa, wydrukuję i jak będę gdzieś jechał z bagażem zgodnym z opisem czyli dużym i nieporęcznym, np. na Mazury to potestuję czy działa. To coś poniżej ostatnio ważyło ponad 30 kg, jeśli by chcieli mogą podnieść, myślę że część mniej sprawnych kierpociów nawet nie podniesie nie mówiąc o wsadzeniu na plecy i chodzeniu z tym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum