Wysłany: 19-03-2011, 16:11 Turystyczne, mało znane trasy kolejowe w Polsce
Hej, poszukuję listy działających obecnie turystycznych tras kolejowych. Koleje wąskotorowe, jakieś fajne przejazdy pociągami w sezonie letnim, kolej jako atrakcja turystyczna itd, najlepiej z datami kursowania.
Wolną chwilą chciałbym czymś takim się przejechać. Coś w stylu nałęczowskiej kolei wąskotorowej - btw ktoś wie czy ona zostanie uruchomiona w tym roku?
PS. Nie wiem czy napisałem wątek w odpowiednim dziale. Jeżeli nie, to bardzo proszę moderatorów o przeniesienie tematu.
i kilka innych . Daty przejazdów i szczegóły możesz wygooglać, podpowiem jednak, że z tego co pamiętam na Koszalińskiej KW przejazdy są organizowane w wakacje w każdą niedzielę miesiąca, a na Żnińskiej Kolejce Powiatowej organizowany jest przejazd 1 maja.
mk1992 -Usunięty- Gość
Wysłany: 20-03-2011, 11:32
GKW z Bytomia do Miasteczka Śląskiego przez Tarnowskie Góry. Tyle tylko, że nie ma jeszcze rozkładu na najbliższy sezon. Sprawdzaj co jakiś czas aktualności na tej stronie: http://www.gkw.pl/pl-rozklad.htm
Ostatnio zmieniony przez ET40 dnia 20-03-2011, 11:46, w całości zmieniany 1 raz
Pleszew. Kolejka kursuje codziennie do Kowalewa. Warte odwiedzenia zewzględu na to że występuje tam splot torów wąsko- z normalnotorowymi.
Śmigiel. Niestety ruch jest zawieszony, ale warte odwedzenia zewzględu na ciekawy przebieg torów-równolegle z drogą, w ogródkach przydomowych czy 2 metry od domu.
Wolsztyn-nieczynna trasa do Nowej Soli (można zwiedzić wynajmując drezynę od TPWP), sama parowozownia. Warte odwiedzenia przedewszystkim dlatego że niedługo może to być wygaszony skansen...
Parowozy kursuję (tzn. jak się nie zepsują) na trasie Zbąszynek-Wolsztyn-Leszno. Rozkład dostępny na parowozy.com.pl)
Grodzisk Wlkp.- Grodziska Kolej Drezynowa. Można przejechać się drezyną (lub maluchem na szynach) na trasie Grodzisk-Kościan.
Emillex, niezłą historię mi przypomniałeś. Akurat właśnie na Ełckiej kolei Wąskotorowej robiłem badania dopuszczenia do ruchu i przejeżdżała drezyna z napisem drezniarze.pl
Ale były jaja - był ze mną policjant w mundurze i w kamizelce, machnął lizakiem na drezynę, się zatrzymali,a on tłumiąc śmiech mówi "będzie mandat, bo pies bez kaska jedzie". Ale mieliśmy ubaw, ponadto żartowaliśmy, że to teren zabudowany i że 50 km/godz przekroczyli.
Ehhh, fajnych ludzi się poznaje na kolejowych obiektach.
Dzięki wielkie. Ełcką Kolej Wąskotorową "zwiedzałem". Jak byłem, nic jeszcze nie jeździło, ale super to wyglądało. Ja pamiętam, że na Podlasiu jeszcze byłem gdzieś gdzie była wąskotorówka. Białowieża albo okolice Białowieży.
Będę śledził info i jak tylko znajdę chwilę czasu, wybiorę się na przejażdżkę : )
A czemu nikt nie pisze o ponidziańskiej kolejce wąskotorowej na trasie Pińczów - Jędrzejów/Umianowice? Też ładne tereny i fajna kolejka Szkoda, że do Wiślicy już od wielu lat nie jeździ ;(
Maltanka w Poznaniu czynna jest od połowy kwietnia. Z tym, że to typowa kolejka dla dzieci. Ale jeśli już tam będziecie, to ZOO polecam - choć kolej ze zwierzątkami niewiele ma wspólnego
_________________ Póki co tańczmy w rytmie karmanioli
Nim mały Jarek obwoła się Cesarzem!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum