Wysłany: 30-03-2011, 20:06 OSŻD zasady wystawiania biletu i obszar obowiązywania
Witam!
Niestety pierwszy raz cofnięto mi wniosek o bilet OSŻD.
Nie wiem, czy w biurze siedzi teraz jakaś inna kobieta, czy zmieniły się zasady.
Zawsze brałem inną trasę na przejazd TAM, a inną na powrót. Jednak tym razem cofnięto mi wnioski i powiedziano, że trasa powrotna musi być taka sama, co przejazd tam, a w dodatku tylko pociągami międzynarodowymi i ogólnie, że tak nie można.
Dysponuje ktoś wyciągiem przepisów dotyczących bezpłatnych biletów OSŻD?
Pierwsze słyszę...nie dalej jak 2 miesiące temu złożyłem wniosek na bilet OSŻD i podobnie jak w Twojej sprawie jechałem "tam" inna drogą niż "z powrotem". Nikt nie miał zadnych zastrzeżeń. Mało tego ciągle słyszałem że jak otrzyma się bilet OSŻD to nie można brać już FIP-ek ...za dany rok...też nieprawda bo ja otrzymałem...więc albo tam jest niezły burdel i nikt nad niczym nie panuje,albo każdy po swojemu przepisy interpretuje...nie wiem. Najlepiej zadzwoń i zapytaj o co chodzi.
Również padłem ofiarą plotki, że biorąc OSŻD nie przysługuje w tym samym roku FIP. Na szczęście to tylko plotka. Myślę, że to jeden z przykładów ogólnego bałaganu:)
Na wniosku jest miejsce na 4 osoby, a bilet twierdzi, że może być wystawiony na 36 osób.
VISOR79 - tak bardzo dobrze słyszysz ...bilet OSŻD i FIP można otrzymać w tym samym roku bez najmniejszych przeszkód. Ja już 4 rok po kolei korzystam z obu jednocześnie. Zatem zasłyszane plotki o rzekomym braku takiej możliwości są kompletną bzdurą...co najgorsze plotka się rozprzestrzenia i nawet na tym forum w dziale o podstawowych informacjach o FIP jest to paplane jak jakaś mantra. Nie słuchaj tych bredni tylko jeśli masz taką konieczność to składaj wniosek na oba te bilety. Pozdrawiam
Jak w dziale FIP pojawiają się jakieś bzdury, tu piszcie do mnie na PW - zrobię porządek raz-dwa. Ja ten dział znam jak swoją kieszeń w marynarce
Dobra, a wracając do FIP + OSŻD to można jak najbardziej. Piszesz miejsce docelowe Gruzja i jedziesz przez Czechy, Słowację, Węgry, Rumunię, Bułgarię i Turcję. Dostajesz bilet FIP + bilet na Turcję + OSŻD.
To dość szczególny i rzadki przypadek. A jeśli chcę jechać np. do Estonii przez Litwę i Łotwę, to czy można oprócz tego dostać bilet FIP, np na kraje Europy zachodniej? A może można na Finlandię przez wymienione kraje bałtyckie?
Pozdrawia Kajetan.
Kajetan
Możesz wziąc bilet OSŻD na Litwę, Łotwę i Estonię , a na Finlandię FIP ...a oprócz tego FIP na inne kraje europejskie. To nie ma nic do rzeczy. Możesz przecież polecieć samolotem np do Hiszpanii i dopiero tam korzystać z pociągów. I Jeszcze raz przypominam wszystkim że bilet OSŻD i FIP można wziąć w tym samym roku, przy czym na FIP można wybrać 12 krajów (dwie książeczki) i kraje te nie muszą ze sobą graniczyć. Można przykładowo wziąć Finlandię i Grecję . Pozdrawiam i życzę wspaniałych podróży z FIP i OSŻD
Na pewno można tak sobie brać? Bo mi mówili, że biletów FIP nie można wziąć sobie np w maju jedną książeczkę, a potem drugą książeczkę w październiku. Trzeba składać na jednym wniosku.
Iktorn
Biletów FIP rzeczywiście nie można brać oddzielnie jednej książeczki np na wiosnę a drugą na jesień, ale bilet OSŻD i FIP można rozdzielić i np. w maju pojechać na OSŻD do Ułan Bator , a w pażdzierniku na FIP do Włoch...w tym przypadku nie ma takiego ograniczenia:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum