Wysłany: 07-04-2011, 21:16 Kontrola biletów w TGV/Thalys
Witam, czy w pociągu TGV bądź Thalys, przy sprawdzaniu biletów trzeba mieć przy coś do potwierdzenia danych?
Albowiem, mam bilet na w/w pociągi, w obu jest podane imię i nazwisko podróżującego. Więc stąd moje pytanie czy muszę przy sprawdzaniu biletów okazać dodatkowo jakiś dowód tożsamości? Czy nic nie muszę więcej mieć?
Na ogół we Francji bilety kupione przez Internet są imienne. Na okaziciela są te kupione w kasach biletowych. Ale generalnie, dowodów tożsamości przy kontroli biletów nikt nie sprawdza - czasami, może się zdarzyć, że jak masz bilet kupiony w promocji, to konduktor będzie chciał sprawdzić Twoje dane (oprócz imienia i nazwiska może też być data urodzenia), wtedy poprosi o jakiś dokument - jednak bardzo rzadko się to zdarza. Częściej skanują kod na bilecie.
Jeszcze mam takie pytanie dotyczące TGV. Albowiem jadę z Frankfurtu nad Menem do Paryża na francuskim bilecie kupionym przez internet. Więc z oczywistych powodów tego biletu nie skasuję przed wejściem do pociągu.
Rozumiem, że z tego powodu nie będzie żadnych komplikacji?
Czy może na dworcu głównym we Frankfurcie nad Menem są kasowniki specjalnie zrobione na pociągi jadące do Francji?
Nie, kasowniki są tylko we Francji. Jednak przepis dotyczący obowiązku kasowania biletów nie jest rygorystycznie egzekwowany. Francuscy konduktorzy nie robią problemów, jak nie skasujesz biletu (szczególnie nie robią problemów obcokrajowcom) - nie ma więc obaw, że coś złego Ciebie spotka.
A jak jedziesz tym pociągiem w Niemczech? Bo on po Niemczech ma taką samą taryfę jak każdy ICE, ale w komunikacji międzynarodowej mają obowiązkowe miejscówki i czasem upierdliwy konduktor (jak masz niemiecki bilet do np Karsruhe) każe dopłacać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum