Wysłany: 14-04-2011, 21:23 a co ze starą informacją dotyczącą OSŻD?
cyt." Należy nadmienić, że na Maroko, Syrię czy Turcję można dostać bilet ubiegając się jednocześnie o bilet FIP lub OSŻD (w innym przypadku to się wyklucza - np. jak w danym roku bierzemy bilet OSŻD to nie dostaniemy już FIP i odwrotnie - nawet na Czechy/Słowację, które przysługują 2 razy w roku)"
a ile kosztuje wydanie biletu OSŻD? czy bilety te są też dostępne dla rodziny pracownika? i czy mógłbym w jednym roku dostać dwie książeczki FIP + bilety OSŻD na Ukrainę i Mołdawię?
Książeczka OSŻD jest bezpłatna. Te bilety tak jak i FIP są dostępne dla rodziny pracownika na tych samych zasadach co normalna ulga w pociągach PKP. Jeżeli pracownik nabył prawo do ulgi dla rodziny tak jak w przypadku normalnej ulgi to je zachowuje. Jeśli nie to nie przysługuje.
w jednym roku kalendarzowym można dostać 1 x FIP i 1 x OSŻD.
Większej ilości nie można.
_________________ PKP PLK - SWOJE KADRY BETONUJEMY PROFESJONALNIE
nynuś
Oj Andrzejku mieszasz tu ludziom w głowie . BIlet OSŻD to przede wszystkim nie jest książeczka tylko aruksz papieru formatu A5 gdzie wpisana jest konkretna relacja i nie można zrobić żadnych odstępstw bo inaczej bilet traci ważność i trzeba kupić normalnie w kasie. A po drugie nie wszystkie kraje przyznały bilety FIP dla rodzin pracowników...np. Austria i Francja daje bilety FIP tylko dla pracowników, Pozdrawiam
Nie ma książeczek OSŻD. Jak kiedyś jechałam do Moskwy to dostałam bilet (blankiet formatu A5) ręcznie wypisany cyrylicą, na którym była dokładnie określona trasa przejazdu tam i z powrotem oraz termin ważności. Do tego biletu musiałam dokupić miejscówkę w wagonie sypialnym (jechałam "Polonezem").
_________________ "Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź kogo nie wolno ci krytykować" - Voltaire.
Doprecyzuję : Bilet FIP raz w roku max.12 krajów plus drugi bilet FIP ale tylko na Czechy i Słowację. Natomiast Jednorazowy Bilet OSŻD przysługuje bezpłatnie raz w roku. Nie ma książeczek OSŻD - jest tylko Czerwona Książeczka OSŻD,ale nie przysługuje ona dla pracowników na wyjazdy prywatne.Wydawana jest jedynie dla wysokich rangą urzędników kolejowych i państwowych na przejazdy służbowe i uprawnia do pobierania bezpłatnych rezerwacji na wszystkie rodzaje wagonów w kl.1 i 2. Do biletu OSŻD jaki otrzymują pracownicy należy wykupić rezerwację (o ile pociąg jest nią objęty) płacąc pełną kwotę. Pozdrawiam
Witam po dłuższej przerwie.
Bilet dostałem, choć chciałem trochę inaczej wypisany, ale i na takim objadę.
Mapa według, której wypisują bilety OSŻD, to jakaś totalna pomyłka. Nie można było wypisać stacji pośredniej Łuck, bo nie ma zaznaczonej na mapie i osoba wypisująca nie wiedziała, gdzie to jest...
Dowiedziałem się też, że stacją docelową biletu OSŻD musi być najdalej położona stacja od Polski na trasie przejazdu.
Przykładowo jeżeli jadę do Mołdawii wracając przez Odessę, stacją docelową jest Odessa:)
Tak jak napisano wielokrotnie powyżej, FIP nie koliduje z OSŻD.
Jakbyś stację docelową napisał jakąś w Mołdawii, to do niej dostaniesz bilet i powrót pewnie tą samą trasę. A dzięki temu, można jeszcze sobie zajechać na Ukrainę. Proszę nie mylić FIP z OSŻD! FIP to książeczka, gdzie na bilecie jest kupon i można jeździć ile wlezie. OSŻD jest natomiast biletem, na którym wpisana jest trasa przejazdu. Jak napiszesz bilet do stolicy Mołdawii a zechcesz jeszcze sobie pojechać do Kijowa, to już za odcinek Mołdawia-Kijów płacisz. Dlatego pisze się do najdalszej stacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum